Subota, 30. april/travanj 2016, 07:16 CET

  Kosovo

  Može li se model dve Nemačke primeniti na Kosovo i Srbiju

  Ilustrativna fotografija - Pripreme za proslavu pete godišnjice nezavisnosti Kosova u Prištini
  Ilustrativna fotografija - Pripreme za proslavu pete godišnjice nezavisnosti Kosova u Prištini
  Fatmir Aliu, priredila: Amra Zejneli

  Nisu uspeli niti u Rambujeu, ni u Beču. Ali ovoga puta, pojačani su međunarodni glasovi koji veruju da će Kosovo i Srbija postići dogovor, zahvaljujući podršci u procesu iz Washingtona i Brisela.

  Isto mišljenje dele i u Prištini i u Beogradu, ali dilema leži u tome da li će dve zemlje potpisati sporazum, sveukupni ili osnovni ugovor.

  Svi misle da Brisel uzima model dve Nemačke, koji je potpisan 1972. godine kao Mirovni sporazum između dve suverene države, a koji je garantovao mesto Istočnoj Njemačkoj u UN-u, osigurao uzajamno međunarodno priznavanje, ali ne i formalno obostrano priznanje.

  Izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Ulrike Lunaček smatra da se ovaj model može primeniti u slučaju Kosova i Srbije, kako bi se normalizovali odnosi između dve zemlje.

  "Mislim da bi to mogla biti opcija, obzirom da je ona funkcionisala duže vrieme između dve Nemačke. Mislim da je moguće. Sada su više od polovine članica UN-a priznale Kosovo, a mislim da sa Srbijom koja se kreće napred, koja radi puno stvari, kao u slučaju IBM sporazuma i drugih, može da se otvori put za što veće sudelovanje Kosova u međunarodnim organizacijama", rekla je ona za Radio Slobodna Evropa.

  Prema evropskoj poslanici, normalizacija odnosa dve zemlje je spora, ali ima napretka, što pruža blagostanje za građane. U Prištini, analitičari socijalnih zbivanja smatraju da je Kosovo propustilo priliku za takvim ugovorom sa Srbijom.

  Podsetimo, nemački ambasador Wolfgang Ischinger je 2007. godine po prvi put javno u Prištini predložio ideju dve Nemačke na Kosovu, koju je međutim odbila Grupa Uniteta. 

  Leon Malazogu iz Instituta za demokratiju i razvoj kaže da od prvog javnog spominjanja ovog modela, u odnosu na danas, atributi više nisu isti.

  "Sada ona u ničemu ne liči odnosu između dve Nemačke. Niti je Ugovor, niti može garantovati mesto u UN-u, niti se razmena kancelarija ne zovu poslanstva, kako su ih oni imali i koje su bile diplomatske institucije. Ni u čemu sporazumom koji planiraju Srbija i Kosovo da potpišu, ni u čemu ne liči ugovoru između dve Nemačke, te u tom smislu ne mislim da bi trebao biti u upoređivan. Ono što će biti između Kosova i Srbije, ne bi se trebalo uopšte odnositi na odnose između dve Nemačke kao nešto slično. Ovo što ćemo imati je mnogo slabije nego što su imale dve Nemačke", rekao je Malazogu za Radio Slobodna Evropa.

  Dušan JanjićDušan Janjić
  x
  Dušan Janjić
  Dušan Janjić
  Drugačije misli čelnik Centra za socijalna istraživanja iz Beograda Dušan Janjić koji priznaje da svaki problem ima svoje osobenosti, te da je Kosovo poseban slučaj.

  On navodi da je i ugovor dve Nemačke, prethodno imao saglasnost svetskih sila, kao garant sporazuma. Međutim, iako također prepoznaje razlike u okolnostima, kaže da se može primijeniti u slučaju Kosova i Srbije.

  “Mislim da je ovaj model primenjiv, jer ni tada nije nije bilo saglasnosti o suverentitetu. Onda se se nije postavljalo pitanje izričitijeg priznavanja, čemu je poslužilo ta stolica u UN-u. Dakle, kao glavna inspiracija da, i zaista vrednim radom nemačke diplomatije dosta toga se uradilo. Uostalom, Nemačka je dovoljno prisutna na Balkanu da i zna ove naše osobenosti, a ima snažan uticaj da nekako Evropu usmeri ka regionu, tako da se to negde utopilo, kolko ja razumem stvari”, kazao je Janjić.

  Bez obzira kakav će biti budući sporazum, očekuje se da će ugovoriti buduće odnose Srbije i Kosova kako bi se sprovele obaveze oko kojih će se složiti Hashim Thaçi i Ivica Dačić.

  Dosad su se Priština i Beograd dogovorili o nizu pitanja tehničke prirode kako bi se olakšala sloboda kretanja.
  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: emigrant Grad: München
  20.02.2013 17:24
  model dvije Njemacke za Kosovo i Srbiju nije moguc,mozda samo za prelazno vrjeme i to samo diplomatski tj da se medjusobno ne moraju da se priznaju ali obe dviej drzave imaju stolicu u UN.

  Ako se hoce da se izvuce neka paralela kada je Njemacka u pitanju i njemci onda bi trebalo da Kosovo i Albanija izgledaju kao Austrija i Njemacka,isti jezik isti narod ista kultura...( samo sto austrijanci uzeli to austrijanci prema teritorij Austrija a mi Albanci sa Kosova eto prema teritorij kosovari)

  Ime: Vojvodjanin Grad: Novi Sad
  20.02.2013 15:40
  Moze model dve Nemacke dok Kosovo ne dobije svoju stolicu u UN (Ujedninjenim Nacijama). U dve Nemacke su ziveli jedan narod-Nemci, dok na Kosovu zive vecinski narod Albanci a u Srbiji Srbi. Kasnije bi mogao model dve Nemacke da se primeni na relaciji:Vojvodina-Srbija. Kakvo je stanje duhova u Srbiji Vojvodina i Srbija bi se kasnije tesko mogli udruziti kao sto je Nemacka to kasnije uradila.

  Ime: Birobidzhan Grad: Jewish Autonomous Oblast
  20.02.2013 15:03
  Veoma interesantan model,kako za koga...Postoji jedan mali problem,ukoliko bi se "model" dve Nemacke i ostvario,pitam se sta ce biti u buducnosti tj. ovaj model je funkcionisao nekih 40-ak godina,posle ovoga svi znamo sto se dogodilo...Ako se neko zalaze za ovaj model,isti taj neko se moze zalagati za jedinstveni mdel posle 40-ak godina...

  Postoji jedno veliko pitanje,kako su se velike sile dogovorile medjusobno kada su Kosovo i Srbija u pitanju...Prema nekim info. postoji dogovor za nekih 99 godina, a zatim ponovo sledi neko ujedinjavanje...
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  22.02.2013 00:02
  Izgleda da ti radis za organizaciju NOVUS ORDO SEKLORUM.
  Mladi ispod 20 godine pricaju Engleski, Turski, Nemacki, Italjanski, Spanski... Ali Srpski samo stara generacija a kako Vi kazete posle 99 godine moze jedino da se Albanski prica do crvene Jabuke to je do Nisha.
  Gde bre nadjes takve glupe ideje da ni sam u te ideje ne verujes.
  Odgovor

  Ime: Begu-Grad:Bremen
  20.02.2013 21:44
  Prema nekim info. postoji dogovor za nekih 99 godina, a zatim ponovo sledi neko ujedinjavanje,
  a skim Kosovo da se ujedini, "serbijom" kako je moguce,sa gotovo 95% stanovnistva Albanci su nisu serbi,
  ovaj model nece proci.

  Ime: SLOBODNA BiH
  20.02.2013 02:47
  Srbija i Kosovo po njemačkom modelu - prilično smiješno. Političari baš nikako neće da krenu od suštine stvari nego probleme svode na formalnu ravan samo da bi prolongirali rješenje. Formalno je to možda u redu, ali je suštinski nemoguće jer Albanci nikad neće pristati ninakakva rješenja po kojima bi Srbija imala bilo kakav uticaj na njih, a Srbija će uvijek imati teritorijalne aspiracije za Kosovom i istovremeno težiti da u Srbiji bude što manje Albanaca.

  Ime: Anonimni posjetilac
  19.02.2013 19:14
  sve se moze kad se hoce....

  Ime: ben Grad: Prishtine
  19.02.2013 16:09
  Nemozeeee!

  Ime: Georg Grad: Novi Sad
  19.02.2013 14:56
  Pa ovi koji kažu da se taj model može primeniti nisu normalni. U dve Nemačke su živeli Nemci koji su želeli da se ujedine. U slučaju Kosova nije tako. Tamo živi 2 miliona Albanaca koji ne žele da žive u Srbiji. Samo toliko.
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Prva epizoda – Podgoricai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  24.04.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.