Dostupni linkovi

Može li novi ministar finansija Srbije doneti potrebne promene


Lazar Krstić
Lazar Krstić
Posle priča o tome ko vladu napušta, sada je aktuelno pitanje ko u nju dolazi, a ličnost broj jedan je Lazar Krstić, 29-ogodišnji diplomac Jejla i konsultant jedne renomirane finansijske kuće iz Amerike. Nakon višednevnih nagađanja, koja su pratili najrazličitiji tekstovi o Krstiću, od njegove biografije, preko ranijih iskustava sa Vladom Srbije, pa do toga gde letuje, mladi stručnjak je potvrdio da je pristao da u izmenjenoj vladi preuzme funkciju ministra finansija.

Koliko se o tom kadrovskom rešenju pisalo, svedoči i naša anketa. Skoro svi građani Beograda sa kojima smo razgovarali, znali su za njega - neki bez greške, neki uz malo podsećanje.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:45 0:00
Direktan link

Lazara Krstića mediji nazivaju genijem. Završio je gimnaziju u Nišu, a zatim je kao stipendista američke vlade, 2003. godine, upisao prestižni američki univerzitet gde je diplomirao matematiku, ekonomiju, politiku i etiku. Dodaje se da je dobitnik velikog broja nagrada iz oblasti matematike i političke ekonomije. Sam Krstić, za RTS je rekao da će tokom sledeće nedelje biti usaglašen predlog rada Ministarstva finasija.

„Ne radi se tu samo o planu mera, radi se o viziji. Razgovaramo o tome kako bi Srbija mogla da izgleda za pet godina, šta može da se učini i gde mi zapravo možemo da budemo, onda ćemo sa tim proveriti ove mere o kojima pričamo“, rekao je Krstić.

U vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci, od Lazara Krstića imaju velika očekivanja. To nam potvrđuje i predsednik poslaničke grupe te partije u Narodnoj skupštini Veroljub Arsić, inače član odbora za finasnije.

„Što se tiče ministarstva finansija mislim da se tamo neke stvari nisu promenile već godinama i da će svakako njegov dolazak, ukoliko bude izabran za ministra, dovesti do određenih promena i načina rada u ministarstvu finansija“, kaže Arsić.

Istovremeno sa velikim očekivanjima, nameću se i brojna pitanja, pre svega da li će Krstić biti taj koji će uspeti da ih i ostvari. I zaista, pred budućim ministrom je težak posao – visok javni dug, preko 700.000 nezaposlenih, isto toliko onih koji su na ivici siromaštva... Ekonomski novinar Miša Brkić smatra da će Krstiću, kako bi uspeo da donese promene, osim nesporne stručnosti, mnogo potrebnija biti politička volja i podrška, što kako kaže, vidi kao veoma tešku okolnost.

„Mislim da se od ministra finansija očekuje previše i da je stvorena pogrešna atmosfera u javnosti da u Srbiju dolazi Terminator koji će da počisti sve loše stvari srpskih finansija, pre svega javnih finansija koje smo do sada gledali. Ministar finansija je deo vlade. On je taj koji bi trebalo da sprovodi vladinu politiku i ono što mene zabrinjava je što do sada nisam video šta vlada hoće. Ono što je do sada radila, ne miriše na dobro, što bi rekao naš narod, jer javne finansije su i stigle u ovu situaciju zbog lošeg programa vlade da finansira sve ono što ne bi trebalo da finansira i zato su državne finansije sada pred kolapsom“, kaže Brkić

Veroljub Arsić, predstavnik vladajućih naprednjaka, saglasan je da je novom ministru potrebna politička podrška i prihvata strahovanja da bi mogao da bude brzo ”potrošen“ usled nedostatka iskustva u politici i državnoj upravi.

„Mislim da takva opasnost svakako postoji, ali to zavisi i od samog programa vlade, ne od ministra“, kaže Arsić.

Politička podrška i volja

Lazar Krstić veruje međutim da će imati političku podršku za svoj rad i kaže da je to neophodan uslov na kojem je insistirao i tokom razgovora sa liderom naprednjaka i vicepremijerom Aleksandrom Vučićem. Ne treba sumnjati da bi Krstićev uspeh bio i značajan podsticaj i tako visokom rejtingu ovog, trenutno po istraživanjima javnog mnjenja, najpopularnijeg srpskog političara. Pre nego što je i preuzeo funkciju Krstić, ne skriva poverenje koje je i kod njega Vučić, očigledno, probudio.

„To je ono što sam prepoznao u gospodinu Vučiću, da tu postoji jedna ozbiljnost i iskrena posvećenost da konačno promenimo taj kurs i „negativnu spiralu“ kojom je ekonomija išla poslednjih nekoliko godina. Tako da očekujem potpunu političku podršku“, rekao je Krstić.

A dok se u javnosti spekuliše o novom ministru finansija, najstarije sugrađane i zaposlene koji platu primaju iz državnog budžeta pre svega brine to da li će biti dovoljno para za isplatu njihovih zarada. Tvrdnje ministarstva da podmirivanje obaveza budžetskim korisnicima neće biti problem, jer je zasad u državnoj kasi ima dovoljno sredstava, ne čine ih spokojnijim.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:09 0:00
Direktan link

Ekonomskog novinara Mišu Brkića, na kraju pitamo – da li profil budućeg ministra, visokoobrazovanog stručnjaka koji se izgradio u inostranstvu, može da umiri sve one koji strahuju i da bude garancija uspešne fiskalne politike?

„Možemo da dovedemo nobelovca, ekonomistu koji je dobio Nobelovu nagradu za finansije, ali to ne garantuje da će on uspeti u Srbiji. Dakle, sve zavisi od onoga što zovemo famozna politička volja. Ako ministar finansija predloži nepopularne mere da bi spasao državu od bankrota, a na primer premijer Ivica Dačić ili potpredsednik vlade Jovan Krkobabić kažu – e pa to ne može, to će da boli naše birače, onda uopšte nije važno ko je ministra finansija, da li je nobelovac ili je uzet neko od preprodavaca sa Kalenić pijace“, ocenio je Brkić.

Savetnik vicepremijera Vučića, Siniša Mali, najavio je da bi novi ministar finansija, Lazar Krstić, svoju funkciju trebalo da preuzme 26 avgusta.
  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

XS
SM
MD
LG