Petak, 29. april/travanj 2016, 17:58 CET

  Hrvatska

  Može li Džakula povezati Josipovića i Nikolića

  Veljko Džakula
  Veljko Džakula
  Može li predsjednik Srpskog demokratsklog foruma Veljko Džakula pomoći da se susretnu hrvatski i srpski predsjednik?

  U izjavi za naš radio on je pojasnio svoju inicijativu iznijetu u razgovoru za beogradske dnevne novine „Danas“.


  „Povratnih informacija iz ureda dvojice predsjednika zasada još nema, ali i dalje sam spreman pridonijeti uspostavi njihovog dijaloga“, kaže Veljko Džakula za naš radio.

  Povod može biti tema na kojoj se SDF već godinama angažira i gdje ima snažnu Josipovićevu potporu.


  „Mislim da bi dobro da podrška rješavanju tih problema dođe i od strane Srbije, i da bi se tu mogli naći i gospodin Nikolić i gospodin Josipović da započnu jedan kvalitetan dijalog u regiji. Mislim da bi za početak i za jednu i za drugu stranu bilo važno da se govori o nestalima i poginulima, jer to je rana i kod jednih i kod drugih", kaže Džakula.

  Međutim, Samostalna demokratska srpska stranka  (SDSS) i njen krovni NGO Srpsko narodno vijeće u zahlađenim su odnosima sa Josipovićem, ali i sa Džakulom, a oni imaju sva tri zastupnika srpske manjine u Saboru i kadrove u izvršnoj vlasti na razini države Hrvatske.

  Pitali smo Džakulu – kako očekuje da će se oni odnositi prema njegovoj inicijativi?

  „Mislim da nitko nema pravo na monopol. Drugo, uloga SDSS-a više nije onakva kakva je bila dok je bio u koaliciji s HDZ-om. Ona je tada bila poželjna, ali nije ništa rješavala i baš njihovim neradom su se problemi gomilali i nisu se rješavali. Msilim da su se baš na tome razišli gospodin Josipović i gospodin Pupovac, a mislim da slično razmišlja i Beograd, barem koliko ja znam  kroz kontakt i komunikacije gospodina Nikolića i njegovu stranku“, navodi Džakula.

  Iako su u Srpskom demokratskom forumu kritični prema SDSS-u i Srpskom narodnom vijeću, druga je strana bar deklaratorno otvorena prema Džakulinoj inicijativi. 

  Milorad PupovacMilorad Pupovac
  x
  Milorad Pupovac
  Milorad Pupovac
  „Bez obzira na karakter inicijative, svaka inicijativa koja ide za tim da premosti jazove i razlike je – dobra! Da li će biti dovoljna – to je drugo pitanje“, kaže za RSE predsjednik Srpskog narodnog vijeća i potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac.

  Pupovac se ne boji preklapanja Džakulinih i njegovih inicijativa, jer – kaže naš sugovornik -  SDSS i Srpsko narodno vijeće kontinuirano rade na očuvanju postignute razine odnosa dviju država i obnovi komunikacije i rada na bilateralnim, regionalnim i europskim pitanjima,

  Novinarka zagrebačkog „Jutarnjeg lista“ i dobra poznavateljica odnosa Zagreba i Beograda Snježana Pavić u izjavi za naš radio kaže kako Josipoviću i Nikoliću u stvari nije niti potreban posrednik.

  „Jedino što bi im jako dobro došao neki dobar povod da se konačno sretnu, povod dovoljno dobar da bi mogao prekriti i teške riječi koje su pale i ovako dugo razdoblje bez kontakta na najvišim razinama. Ali – u svakom slučaju  - za odnose Hrvatske i Srbije najvažnije je da su se konačno sreli Dačić i Milanović, jer su oni odgovorni za operativnu politiku svojih vlada. Nakon toga je normalno najavljen i novi susret ministara vanjskih poslova,  što sve pokazuje da se odnosi polako vraćaju u rutinu", ocjenuje Snježana Pavić.

  A možda bi dobar povod za susret, što ga spominje kolegica Pavić, bio  neki ozbiljan pomak u rješavanju sudbina nestalih, temi koju sugerira upravo Veljko Džakula.

  U Uredu hrvatskog predsjednika nemaju nekih posebnih komentara na Džakulinu inicijativu.

  Oni podsjećaju na izjavu predsjednika Josipovića beogradskim medijima pred desetak dana - kako je važno da budući sastanak dvojice predsjednika ojača povjerenje između dva naroda i dvije države. Za to je potrebno imati u vidu razloge koji su doveli do zahlađenja odnosa, zajednički ih otkloniti i izabrati pravi trenutak.

  „Manje je važno hoće li do susreta doći koji mjesec prije ili kasnije, puno je važnije da on u cijelosti ostvari svoju svrhovitost“, kazao je tom prigodom predsjednik Josipović.

  Enis Zebić

  ZebicE+rferl.org

  U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od 1. veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: herco Grad: capljina
  02.02.2013 11:33
  Zasto ovaj glupi naslov, a samim tim i tekst? Dva legitimno izabrana predsjednika nemaju nikakvih potreba za Dzakulom, ni za bilo kim. Oni imaju mnogo, mnogo vise razloga za povezivanje. Oni su obavezni i duzni, oni imaju interes da se susrecu i razgovaraju. Uradice to skoro ili malo kasnije-nevazno.

  Ime: Markan Grad: Rotterdam
  01.02.2013 07:51
  Moze.Cim nagovori Nikolica da se isprica Hrvatima,Vukovarcima,zrtvama i prezivjelima srebrenickog genocida i zrtvama fasistickog cetnickog pokreta.
  Odgovor

  Ime: dejan za markana Grad: bg
  01.02.2013 14:19
  Moze,cim se izvinete za etnicko ciscenje,Jasenovac,nadjete "topnicke dnevnike",pocnete da sudite za zlocine u Oluji ,prestanete istu da slavite Itd.
  Odgovor

  Ime: Markan Grad: Rotterdam
  02.02.2013 10:22
  Koje etnicko ciscenje?Mislim da je se UN sud o tome izjasnio.
  Znaci onda nista od sastanka?Super.To je i cilj da ga ne bude,jer se Predsjednik Republike Hrvatske ne treba sastajati sa vojvodama fasistickih vojski iz drugog svjetskog rata.Zasto suradjivati sa zemljom u kojoj su svi ljudi koji su bili na vlasti devedesetih opet i igri?Hrvatska treba i sluzbeno zatraziti ispriku i Srbije i hrvatskih Srba zbog rata,dostaviti racun od 45 milijardi eura zbog ratne odstete i detaljno zavrsiti sudski postupak na ICJ kako bi se proces defasizacije Srbije konacno zapoceo.
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  02.02.2013 19:31
  Ti kao da si sljep, UN je rekao da su postojali zlocini i etnicko ciscenje, ali da generali HV nisu krivi za to. Dakle neko je kriv, mozda si i ti Markane?
  Odgovor

  Ime: Markan Grad: Rotterdam
  03.02.2013 22:29
  Un je rekao da nije postojao plan za etnicko ciscenje Srba,ali se neki incidenti jesu desili.Sud u Haagu je isto vec u nekoliko presuda presudi da je postojao UZP u vezi Milosevica i Srbije za rat u Hrvatskoj.Stoga drzimo se pravnih i povijesnih cinjenica.Ostalo je velikosrpska nacionalisticka propaganda zbog koje se rat devesedetih i desio.preporucujem vam da pocnete stedjeti i preuredite kucni budzet jer ce vam uskoro trebati kako bi platili ratnu odstetu Hrvatskoj koja po nekim grubim procjenama iznosi oko 40 milijardi eura.

  Ime: bozhidar baljkas Grad: zemlja
  31.01.2013 20:08
  ne daj boze da se oni ikad sastanu.
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Prva epizoda – Podgoricai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  24.04.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.