Dostupni linkovi

Mozartov rođendan u Sarajevu


Koncertom "Festive Gala Academy Concert" u utorak uveče u Domu Oružanih snaga BiH proslavljen je 259. rođendan Wolfganga Amadeusa Mozarta. Na međunarodnoj manifestaciji, koja je počela prošle godine, održani su nastupi mladih muzičara i njihovih iskusnijih kolega a svi zajedno su svirali kompozicije austrijskog muzičkog genija.

"Imali smo velike ansamble, orkestre, horove, plesače... Nismo brojali izvođače, ali možemo reći da je bio bogat program i izuzetna posjećenost publike", kaže Rusmir Piknjač, organizator koncerta.

Mozartovu sonatu za klavir svirao je mladi pijanista Harun Čovčić. On uporedo pohađa dvije osnovne škole, od kojih je jedna muzička.

"Mozarta je jako lijepo svirati i slušati. Volio bih da naučim svirati njegove najpoznatije kompozicije - Turski marš i Malu noćnu muziku", ističe Harun.

"Drago mi je što sam imala priliku da nastupim na koncertu", kaže mlada violončelistkinja Adela Muminhodžić, učenica Osnovne muzičke škole "Mladen Pozajić".

Ona tvrdi da su Mozartova djela dubokoumna.

"Neka me baš čine sretnom, dok me druga rastuže i povedu na razmišljanje", iskreno će Adela.

Učešće mladih muzičara na "Festive Gala Academy Concert" je podsticaj za usavršavanje, te svojevrsna terapija za izvođače, ali i publiku.

"Poznato je da Mozartova muzika pozitivno utiče na mentalni razvoj čovjeka. Postoje muzikoterapije u kojim se isključivo koristi njegova muzika. Samo prisustvo na ovom koncertu pozitivno je djelovalo na sve nas. Znamo kakva je situacija u zemlji, stoga je ova muzika dobra za sve nas - i muzičare i publiku. Pogotovo je ovaj koncert koristio djeci, jer ih je ohrabrio da se više posvete njegovanju klasične muzike", kaže Dijana Pelidija, violončelistkinja i profesorka.

Bosna i Hercegovina treba raditi na razvijanju svijesti o značaju kulture i sporta kao neizostavnih segmenata svakog društva, ističu sagovornici RSE.

Rusmir Piknjač
Rusmir Piknjač

"To što nemamo dovoljno novca za kulturu je nešto što se dešava širom svijeta. Da bi preživjeli u vremenu nedostatka finansija trebamo se osloniti na vlastite snage i crpiti energiju i motivaciju iz mladih kadrova. Dužni smo da ostavimo iza sebe jedan podijum i to jeste naš prioritet - da omogućimo muzičkoj tradiciji da diše", navodi Piknjač, inače predsjednik Udruženja "Mali Mozart".

Na koncertu je učestvovala i Petra Šošić, studentica klavira u Splitu i profesorka u Glazbenoj školi u Makarskoj.

"Bitno je organizirati ovakve sadržaje. U Makarskoj je malo kulturnih dešavanja, a koncerti klasične glazbe su važni, pogotovo ako želimo educirati buduće naraštaje", smatra ona.

Glumica Irma Alimanović Alihodžić kaže da kulturnih događaja nikad dosta.

"Međutim, bh. institucije još nemaju razrađen sistem, pa nemamo toliko česte organizovane školske posjete koncertima, pozorištu, operi ili baletu, izložbama. Dakle, to je nešto čemu se moramo više posvetiti", naglašava Alimanović Alihodžić.

Ipak, kultura značajno pulsira i u drugim gradovima Bosne i Hercegovine, tvrdi Samra Svraka, profesorka violine. Poslije završenog studija u Sarajevu dobila je posao u muzičkoj školi u Goraždu.

"Nakon 20 godina ponovo je pokrenut odsjek za violinu u u Goraždu. Kada sam došla tamo bila sam pozitivno iznenađena interesom đaka i roditelja za muzičku školu. Svake godine ostane neupisanih između deset i 20 učenika jer škola nema kapaciteta, fali nam i nastavnika i prostora", ističe Samra Svraka.

Dirigentica i profesorka Željka Andrić mišljenja je da "Sarajevo nije jedini grad koji preuzima inicijativu i pokreće manifestacije na kojima nastupaju mladi muzičari. Sada to rade Zenica i Tuzla. Zapravo, Bosna i Hercegovina treba na svaki način uticati da se mlade ljudi bave muzikom, kulturom općenito ili sportom, jer taj mentalni sklop - duševna harmonija - je jedino što nas u ovakvom ludom tempu života može izvući u neki bolji svijet."

Nakon koncerta "Festive Gala Academy Concert", Udruženje "Mali Mozart" će uz podršku Ambasade Austrije u Bosni i Hercegovini organizovati gostovanje Paula Rozeka u Sarajevu. Ovaj profesor violine sa čuvenog salzburškog Mozarteuma će od 25. do 30. marta održati predavanja, majstorske radionice i koncert na Muzičkoj akademiji Sarajevo.

XS
SM
MD
LG