Dostupni linkovi

Nova operacija Malale Yousufzai


Malala Yousufzai
Malala Yousufzai
Pakistanska djevojčica Malala mora na novu operaciju kojom će joj se rekonstruirati lobanja koja je teško stradala u napadu talibana prošloga oktobra.

Malala je iz bolnice Queen Elizabeth izašla početkom mjeseca, ali je već tada najavljeno da joj predstoji najmanje još jedna operacija. Liječnici su saopćili da će se ta operacija održati u roku od deset dana.

Meci koje su talibani ispalili u 15-godišnju djevojčicu oštetila je lijevu stranu glave i Malala je potpuno gluha na lijevo uho.

Operacijom bi joj se trebao ugraditi poseban uredjaj koji će joj omogućiti da čuje vibracije, kao što je to slučaj kod potpuno gluhih osoba.

Dr Dave Rosser, direktor bolnice kaže kako je njen oporavak sjajan i da pokazuje želju da se oporavi.

„Nema sumnje da joj je operacija koja je obavljena neposredno nakon pucnjave spasila život. Ipak, potpun oporavak se očekuje u idućih 15 do 18 mjeseci.“

Dr Rosser naglašava da je dio kosti koji joj nedostaje na lubanji, premješten u njen abdomen kako bi kost „ostala živa“. Ipak, umjesto te kosti liječnici u Birmighamu će joj staviti pločicu titana, što će joj štititi mozak of fizičkog oštećenja. On kaže da je Malala zatražila da joj ipak sačuvaju tu kost kao podsjećanje na tragediju.

Malala je postala poznata u svijetu kada je kao 11-godišnja djevojčica pisala dnevnik za BBC u kojem je upozoravala na namjere talibana da djevojčicama onemoguće pohađanje škole.

Deseci tisuća ljudi potpisali su peticiju da Malala dobije Nobelovu nagrada.

Pakistanka vlada omogućila je njenom ocu da bude konzultant za obrazovanje u Birmoinghamu kako bi mogao biti uz Malalu.
XS
SM
MD
LG