Dostupni linkovi

Mostarske laste: Stari most je dio svih nas


Mostar: 448. takmičenje u skokovima sa Starog mosta
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:05 0:00

Mostar: 448. takmičenje u skokovima sa Starog mosta

U nedjelju su završeni još jedni, 448. tradicionalni visinski skokovi sa Starog mosta u Mostaru. Ta sportsko-turistička manifestacija skokova sa oko 27 metara visokog luka Starog mosta u Neretvu i ove godine je u Mostar privukla skakače iz zemalja bivše Jugoslavije. Ovaj put, skokovi su se poklopili sa desetogodišnjicom obnove Starog mosta, kojeg su 9. novembra 1993. godine srušile artiljerijske jedinice Hrvatskog vijeća odbrane. Neki od Mostaraca nam kažu da su skokovi za njih najvažniji dan u godini i da je Stari most dio svakog pravog Mostarca.

Bučnim aplauzom je nekoliko hiljada posjetilaca podno Starog mosta pozdravilo pobjednički skok 34-godišnjeg mostarskog skakača Lorensa Liste, koji je odnio ukupno osmu, a četvrtu uzastopnu pobjedu u atraktivnijoj i opasnijoj disciplini skokova na glavu, što je stil poznatiji kao “mostarska lasta”.

Listo je pobijedio ispred Vedada Bašića, takođe iz Mostara, te Mustafe Šarića iz Zenice, među 26 skakača na glavu. Lorens Listo nam je kazao da konkurencija odavno nije bila jača:

„Bio sam u prvoj seriji drugi, da je skočio Behmen i da je imao sve desetke, pobijedio bi on, ja bih imao drugo, zbog nižeg startnog broja. On se malo zeznuo u drugoj seriji, zato je dobio slabiju ocjenu", kaže Listo.

Da je borba za čelne pozicije zaista bila žestoka, potvrdio nam je i Samir Zukanović, član žirija i dvostruki pobjednik u skokovima na glavu nakon rata.

„Pa, vidjeli ste, i o skokovima na noge odlučivao je žiri, sve su to bile nijanse. Tri prva mjesta, svi su osvojili maksimalnih stotinu bodova. U skokovima na glavu bila je mala nijansa, samo u pola boda", konstatuje Zukanović.

A u skokovima na noge slavila su tri mostarska skakača - Igor Kazić, Admir Delić i Edi Fink, u konkurenciji 18 takmičara.

Među brojnim mladim skakačima, nastupio je i Kenan Masleša iz Jablanice, koji još nema 18 godina.

„Meni je drago što skačem, jer nikad niko iz Jablanice nije skakao, pa evo, da ja započnem tu tradiciju, da sam prvi", kaže Masleša.

Ovogodišnji skokovi sa Starog mosta poklopili su se sa desetogodišnjicom obilježavanja svečanog otvorenja Starog mosta, nakon njegove višegodišnje poratne obnove.

Skokovi sa Starog mosta
Skokovi sa Starog mosta

Šta Stari most predstavlja, objašnjava nam Benaid Kalajdžić, koji se upravo na ovim skokovima oprostio od takmičenja nakon 35 godina učešća.

„Most je nama Mostarcima dio tijela. Vjerujte da mi je danas izuzetno teško", kaže Kalajdžić.

Vicešampion u skokovima na glavu, Vedad Bašić, o skokovima i Starom mostu nam govori:

„Ja živim za ovaj dan, kao mnogi pravi građani grada Mostara, ovo je najljepši dan u godini u Mostaru.“

Vremešni Mirsad-Deda Pašić, koji je u svoje vrijeme 11 puta pobjeđivao u skokovima na noge, i ove godine je bio član žirija. O skokovima, priča:

„Uvijek se nešto uzbudim kada su skokovi, jer to je dio mog djetinjstva, mladosti, pa evo sad i starosti.“

U sličnom tonu nam je govorio i jedan od nekoliko hiljada gledalaca podno Starog mosta:

„Ovo je tradicija Mostara, Mostaraca, njegovih građana. 458. po redu skokovi, sama ta brojka govori koliko skokovi znače za ovaj grad.“

Dio delegacije Srbije, posebno gradova Užice i Kragujevac, bio je Branko Bogićević, koji je svojevremeno osam puta skakao sa Starog mosta i tri puta osvajao nagradu za treće mjesto. Branko nam priča da je, zahvaljujući skokovima, ostvario porodično prijateljstvo sa Mostarcem, skakačkim šampionom Samirom Zukanovićem.

„Tačno je da je to jedna neraskidiva veza. Mostar i skokovi – to je nešto što je vrh u ovom sportu, i u skokovima i u tradiciji", naglašava Branko Bogićević.

Među nekoliko hiljada posjetilaca, koji su došli uživo gledati skokove uprkos lošem vremenu, bio je i njemački bokser mostarskog porijekla, Adnan Ćatić, alias Felix Sturm. Na naše pitanje kako komentira činjenicu da su u Mostar stigli skakači iz zemalja regije, Ćatić je kazao:

„To je fino. Dokazali smo nakon skoro dvadeset godina od rata da svi skupa možemo, ima Hrvata, ima Srba, ima muslimana. Sve je to vrlo važno, ne samo za nas iz bivše Jugoslavije, već da cijeli svijet vidi da možemo zajedno.“

Inače, podsjetimo da je rekorder po broju titula legendarni Emir Balić, koji je 80-ih godina od Međunarodnog olimpijskog komiteta dobio pet zlatnih olimpijskih krugova.

„Za dvanaest godina sam osvojio trinaest puta prvo mjesto, četiri puta treće i tri puta drugo mjesto", navodi Balić.

S obzirom na to da već ima osam titula, Lorensa Listu smo pitali do kada se namjerava takmičiti.

„Dok budem spreman fizički. Dok se budem borio za prvo mjesto – skakat ću", odgovara.

Recimo još da su na skokove sa Starog mosta i ove godine, po 11 put, pristigli slijepi i slabovidni biciklisti iz Kragujevca, grada koji je 2004. godine obnovio pobratimstvo sa Mostarom, uspostavljeno 1973., a prekinuto tokom proteklog rata.

XS
SM
MD
LG