Dostupni linkovi

Mostar: Osude uništenja spomenika borcima Armije RBiH


Oštećeni spomenik
Oštećeni spomenik
U noći između nedjelje i ponedjeljka za sada nepoznate osobe razorile su spomenik poginulim borcima Armije Republike BiH u centru Mostara. Politički zvaničnici u Mostaru osuđuju ovaj incident. Bošnjački predstavnici smatraju ga terorističkim, hrvatski zvaničnici ga nazivaju vandalskim, a u SDP-u ga zovu idiotskim. Analitičari vjeruju kako iza svega, zapravo, stoji, politika.

Jaka eksplozija potresla je sami centar Mostara, bivšu liniju razdvajanja na mostarskom Bulevaru, nešto oko 2 sata iza pola noći.

U policiji potvrđuju kako je meta napada nepoznatom eksplozivnom napravom bio spomenik poginulim borcima Armije BiH, postavljen u dvorištu novoizgrađene Gradske vijećnice.

„Tom prilikom došlo je do znatnog oštećenja spomenika. Nije bilo povrijeđenih u ovoj eksploziji, kao ni štete ne drugim, susjednim objektima“, kazao je glasnogovornik hercegovačko-neretvanske policije Srećko Bošnjak.

Treba podsjetiti kako je spomenik poginulim borcima Armije BiH od proljeća prošle godine stajao svega nekoliko metara od spomenika u obliku stećka, kojeg su hrvatskim bojovnicima, uz dozvolu gradskih vlasti, postavile udruge proistekle iz HVO-a.

No, taj čin su udruženja proizašla iz Armije BiH nazvala jednostranim i bez odgovarajuće procedure.

I bošnjački vijećnici Gradskog vijeća Mostara su čak krajem marta 2012. godine bojkotirali svečano otvaranje Vijećnice zbog postavljanja HVO-spomenika u njenom dvorištu. Nekoliko dana poslije, nepoznate osobe su bez odobrenja, u parter Vijećnice postavile spomenik borcima Armije BiH, koji je noćas teško oštećen.

Vanrednu sjednicu je ovim povodom održao Klub Bošnjaka u Gradskom vijeću Mostara, u kojem apsolutnu većinu ima SDA.

„Ovaj teroristički akt očekujemo da bude što je prije moguće procesuiran. Očekujemo od MUP-a HNK da ovaj slučaj razjasni što je prije moguće i da se otkriju kako počinitelj, tako i nalogodavci ovoga slučaja“, rekao je predsjednik Kluba Bošnjaka i sekretar GO SDA Mostar Salem Marić.

Oglasio se i mostarski ogranak HDZ-a BiH.

„Kao građanin grada Mostara i kao predsjednik GO HDZ-a BiH najoštrije osuđujemo ovaj vandalski čin. Osuđujemo i svaku vrstu nasilja, netolerancije, uništavanja i izazivanja osjećaja nesigurnosti kod građana“, naveo je predsjednik Gradskog odbora HDZ-a BiH Mostar Slađan Bevanda.

Incident je oštro osudio i čelnik hercegovačko-neretvanskog SDP-a Aner Žuljević:

„Mi možemo samo reći da se radi o klasičnom idiotskom činu. Pozadina čitave priče je u suštini u neaktivnosti SDA i HDZ-a da probleme, koji postoje već šest mjeseci kada su u pitanju ovi spomenici, uvedu u institucije sistema i putem Gradskog vijeća riješe ovaj problem.“

Reagirao je i mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić, koji je u pisanoj izjavi za javnost osudio podmetanje eksplozivne naprave pod spomenik pripadnicima Armije BiH u Mostaru i kazao da očekuje kako će policija pronaći i kazniti počinitelje ovoga djela.
XS
SM
MD
LG