Dostupni linkovi

Mostar o ljudskim pravima: I građani su krivi, jer šute


Performans u Mostaru povodom Dana ljudskih prava, 10. decembar 2012.
Performans u Mostaru povodom Dana ljudskih prava, 10. decembar 2012.
Političari jesu krivi za kršenje ljudskih prava u BiH, ali i građani snose odgovornost, jer šute. Poruka je to sa akcije simboličnog "sahranjivanja" ljudskih prava, koju su u centru Mostara, na Španskom trgu - na ratnoj liniji razdvajanja - proveli aktivisti Inicijative mladih za ljudska prava u BiH (YIHR BH).

Kolona od dvadesetak mladih aktivista, uz doboše i transparent na kojem je pisalo "Ljudska prava u BiH, počivajte u miru", te simbolični crni sanduk sa cvijetom, prodefiliralo je Mostarom počevši od prometne Ulice Braće Fejića u istočnom, preko Avenije u zapadnom dijelu grada. Na Španskom trgu izveli su simboličnu "sahranu" ljudskih prava.

Pročitan je i prigodan nekrolog, u kojem je objašnjeno zašto su ljudska prava u Bosni i Hercegovini danas pokopana i šta se treba dogoditi kako bi ona opet zaživjela.

"S obzirom na realnu situaciju u BiH, gdje ljudska prava ne postoje, odnosno odavno su sahranjena, radimo simboličnu sahranu ljudskih prava. Želimo reći da, osim što svi krivimo politiku i političari jesu krivi i krše ljudska prava na svakodnevnoj razini, da i mi građani samom šutnjom i time što ništa ne radimo sudjelujemo u toj sahrani ljudskih prava i da je na nama da se potrudimo da oni i ožive", rekla je za Radio Slobodna Evropa Anita Primorac, aktivistica Inicijative mladih za ljudska prava i koordinator akcije u Mostaru.

Nakon "sahrane" ljudskih prava, članovi "Mostarskog teatra mladih 1974." su na Španskom trgu odigrali predstavu 'Maslinova grana', koja na vizuelno dojmljiv način prikazuje nevidljivi zid podjele Mostara.

"Predstava 'Maslinova grana' ima poruku mira, pomirenja, ljubavi, tolerancije, onog što nam je neophodno u Mostaru, ali i u čitavoj BiH i na kraju u cijelom svijetu. Dosta nam je više ovih zidova koji postoje, a u principu ne postoje, ali toliko dugo naši predstavnici vlasri, nacionalisti, zagovaraju tu nacionalističku politiku da su se djeca već počela javljati sa zidovima u glavi", izjavila je Amra Prutina, rediteljica predstave 'Maslinova grana'.

Ona je dodala kako danas imamo mlade koji završavaju možda čak i fakultete, a još nisu prešli do Starog mosta u istočnom ili još nisu otišli na Aveniju, u zapadnom dijelu Mostara.

Jedan od mladih aktivista, Dejan Kosanić, o razlozima zašto se pridružio akciji, za Radio Slobodna Evropa je rekao:

"Gledam ove ljude, kako prolaze i ne obraćaju pažnju na prava koja imaju".

Akcija simbolične "sahrane" ljudskih prava u Mostaru, Sarajevu i Banja Luci održana je u povodu 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava.
XS
SM
MD
LG