Dostupni linkovi

Da li je priča o povećanju penzija prevara?


Zoran Ivošević i Milorad Vujasinović
Zoran Ivošević i Milorad Vujasinović

U najnovijem Mostu RSE razgovaralo se tome da li će vlada Srbije ispuniti obećanje i vratiti bar deo onoga što je uzela mnogim penzionerima u toj zemlji. Sagovornici su bili Milorad Vujasinović, predsednik Udruženja sindikata penzionera Srbije, i Zoran Ivošević, profesor prava i bivši sudija Vrhovovnog suda.

Bilo je reči o tome zašto penzioneri najavljeno povećanje penzija nazivaju podvalom, da li ta najava ima veze sa pričom o skorim izborima, da li je tačno ono što tvrdi vlada da poboljšanje penzionerskih primanja isključivo zavisi od Međunarodnog monetranog fonda (MMF), koliko su se povećali troškovi života za godinu dana otako su smanjene penzije, da li penzioneri snose najveći teret smanjenja budžetskog deficita kojim se hvali Vučić, zašto se Ustavni sud Srbije već godinu dana ne izjašnjava o zahtevu penzionara koji traže da taj sud oceni da li je smanjenje penzija bilo u skladu sa ustavom, kao i tome kakve su šanse da Evropsku sud za ljudska prava presudi u korist penzionera, ukoliko Ustavni sud Srbije odbije njihov zahtev.

Omer Karabeg: Premijer Vučić je u poslednje vreme u nekoliko navrata obećao povećanje penzija, o tome govore i ministar finasija Dušan Vujović i guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovaka Tabaković, pa ipak vaš sindikat, gospodine Vujasinoviću, najavljuje velike proteste penzionera u oktobru.


Milorad Vujasinović: Mi ne verujemo u to što govori premijer Vučić da će doći do povećanja penzija. On je početkom prošle godine obećavao da uopšte neće smanjivati penzije i da će to biti poslednja mera, ako do toga bude moralo da dođe, a onda je prvo smanjio penzije. Uostalom, mi ne tražimo nikakvo povećanje nego da nam vrate ono što nam je oduzeto - nezakonito oduzeto, a zakonito stečeno. Tražimo da nam vrate ono što nam po zakonu pripada.

Sva ta obećanja bih nazvao podvalama.

Zoran Ivošević: Sva ta obećanja bih nazvao podvalama. Zašto kažem podvalama? Zato što nam uvek obećavaju nešto što se ne dogodi. Mi smo najpre bili suočeni sa Zakonom o privremenom uređivanju načina isplate penzija koji je bio početak podvale. Taj zakon je podvala zato što se u njemu kaže da on uređuje samo tehniku isplate penzija, a on u stvari devastira penzije - uzima ih da ih ne bi vratio. Istina, u zakonu se kaže da ih uzima privremeno, ali se to “privremeno“ ne oročava - tako da to može da potraje i više godina. Podvala je i u tome što zakon nije sistemski, a penzije se mogu utvrđivati i menjati samo sistemskim zakonom koji se zove Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Ovo je neki surogat zakon koji je u suprotnosti sa članom 20. stav 2. Ustava Srbije u kome piše da se zakonski stečena ljudska prava, a penzije su ljudsko pravo, ne mogu smanjivati. On je u suprotnosti i sa članom 58. stav 1. Ustava u kome stoji da svi građani imaju pravo da uživaju u svojim imovinskim pravima, a takvo pravo je i penzija. Konačno, taj zakon je suprotan i Evropskoj socijalnoj povelji u kojoj se kaže da se penzije ne mogu smanjivati, a kod nas se smanjuju. Mi smo tu povelju ratifikovali, a ratifikovana povelja je jača od zakona.

Omer Karabeg: Ministar Vujović je najavio da će penzije najpre biti povećane onima kojima nisu ni smanjivane, a da će onih 700.000 penzionera, kojima su penzije drastično smanjene, morati da pričekaju.


Milorad Vujasinović: Mi smo se uvek zalagali da se povećaju penzije penzionerima koji primaju do 25.000 dinara i kojima penzije nisu umanjene, jer su oni u najtežem položaju. Došlo je do poskupljenja struje, grejanja, lekova. Došlo je, naročito u Beogradu, do povećanja poreza, u pojedinim zonama čak i 80 posto. Što se tiče ostalih 700.000 penzionera, mi tražimo da im se vrati ono što im je oduzeto. I oni teško žive.

Naš je, dakle, zahtev da se povećaju penzije onima čije su penzije do 25.000 i da se ostalim penzionerima vrati ono što im je nezakonito oduzeto.

U Srbiji je, recimo, smrtnost penzionera u odnosu na prošlu godinu povećana za 22 posto, a u Beogradu za 25 posto. Lekovi su skupi, lekari su skupi, sve je skupo. Naš je, dakle, zahtev da se povećaju penzije onima čije su penzije do 25.000 i da se ostalim penzionerima vrati ono što im je nezakonito oduzeto.

Zoran Ivošević: Oni su obećali da će povećanje penzija biti u oktobru, a oktobar ju tu pred nama i vidimo da od toga nema ništa, pa onda kažu da će to biti krajem godine. Oni su rekli da će o penzijama biti reči pri prvom susretu sa predstavnicima MMF-a, a taj susret je prošao i o tome nije bilo reči. Vučić je uoči susreta sa MMF-om rekao da će plate i penzije biće veće, samo je pitanje kada, kako i koliko. E, u tim rečima kada, kako i koliko krije se zašećerena podvala. To mu dođe kao šećerna vodica.

Šta će od toga biti tek ćemo videti. Ali, u svakom slučaju se to uvek uvije u neku oblandu da izgleda lepše nego što u stvari jeste. Ja sam ubeđen da su to samo prazna obećanja. Ali, ako se to čak i desi, a ja sumnjam, onda to neće biti nikakvo povećanje penzija nego eventualno smanjenje umanjenja penzija za jedan ili dva posto, jer penzije su već drastično smanjene. Povećanje bi bilo kad bi vratili sve, pa onda povećali penzije u skladu sa povećanjem troškova života. Dakle, nije reč o tome nego o eventualnom vraćanju malog dela onoga što je penzionerima oduzeto.

Omer Karabeg: Ima li najavljeno povećanja penzija veze sa pričom o tome da vlast planira nove izbore?


Milorad Vujasinović: Naravno da ima, jer su penzioneri najveće glasačko telo. Premijer je rekao da će biti pojedinaca koji će imati penzije kakve nikada do sada nisu imali. Tačno, onaj koji ima penziju 25 hiljada, ako mu povećaju jedan posto, imaće 25.250 dinara. To su podvale koje zaslepljuju ljude, ali mi u to ne verujemo. U jednoj emisiji smo gledali kada je ministar Vujović rekao da će doći do povećanja, a kada ga je novinarka upitala kada će to biti, on je rekao ne sada, nego posle nove godine. Ni njemu ne verujemo. Hteo bih da kažem još nešto - 85 posto penzionera, koji imaju preko 65 godina, boluje od neke trajne bolesti. Odakle njima pare za lekare i lekove, kada im je umanjena penzija.

Rekao bih da su ove najnovije podvale sa penzijama verovatno inspirisane i budućim izborima.

Zoran Ivošević: Rekao bih da su ove najnovije podvale sa penzijama verovatno inspirisane i budućim izborima. Zašto se govori o novim izborima? Čini mi se da su i vlada i premijer shvatili da im popularnost opada. Da nije tako, ne bi razmišljali o izborima. Zašto bi oni o tome razmišljali kada imaju ubedljivu većinu u parlamentu? Ali ako im opada popularnost, a ja bih rekao da opada, onda oni počinju da razmišljaju o novim izborima, jer mandat traje četiri godine i brzo prođe.

Omer Karabeg: Rekli ste da Vučić želi nove izbore zbog pada popularnosti. Međutim, sve agencije za istraživanje javnog mnjenja kažu da je njegova popularnost i dalje preko 50 posto.


Zoran Ivošević: Rekao bih da je i to ispolitizovano. Ako mu je popularnost tako velika, zašto uopšte misli o izborima. Šta će mu izbori, ako već ima ogromnu većinu. Samo i ta ogromna većina nije tako ogromna kako se govori. Evo i zašto. Na prethodnim izborima, kada je on osvojio tu većinu, pola biračkog tela nije glasalo. On je dobio polovinu glasova onih koji su izašli na izbore, a ne polovinu glasova čitavog biračkog tela, a stalno se govori da njega podržava više od polovine biračkog tela.

Omer Karabeg: Vlada Srbije stalno ponavlja da povećanje penzija zavisi od Međunarodnog monetarnog fonda, da on mora to da odobri. Verujete li da je to tako?


Milorad Vujasinović: Građani, koji su izašli na izbore, izabrali su ovu vladu i ta vlada bi trebalo da odlučije, a ne da zavisi od MMF-a. Ali izgleda da MMF diktira sve, a ovim našim je najlakše da se brane pričom - povećanje ne dozvoljava MMF, mi tu ništa ne možemo. Nedavno sam u Budimpešti prisustvovao kongresu Evropske federacije penzionera i starijih lica i tamo je usvojena rezolucija u kojoj se kaže da ne sme da dođe do smanjenja penzija, jer je to stečeno pravo. Penzije moraju da prate rast ličnih dohodaka, a kod nas se one smanjuju. Znači, ovde vlada logika - udri slabije, a to su penzioneri. Bilo je i drugih načina da se reši problem budžetskog deficita, ali vladi je bilo najlakše da udari po penzionerima.

Omer Karabeg: Može li se reći da penzioneri snose najveći teret smanjenja deficita kojim se sada hvali vlast u Srbiji?


Milorad Vujasinović: Sigurno je da su penzioneri najviše pogođeni. Prema nekim procenama negde oko 3 posto budžeta puni se ovim smanjenjima.

Fiskalna stabilizacija je, pre svega, rezultat umanjenja penzija i plata, a ne nekog napretka u proizvodnji.

Zoran Ivošević: Penzioneri apsolutno snose najveći teret. Vlada nije htela da na dnevni red sastanka sa MMF-om stavi pitanje vraćanje dela onoga što je oduzeto penzionerima, jer bi to ugrozilo fiskalnu stabilizaciju. Dakle, fiskalna stabilizacija je, pre svega, rezultat umanjenja penzija i plata, a ne nekog napretka u proizvodnji. To je, znači, ključ uspeha kojim se vlada hvali, a, ako se od toga odustane, onda će da propadne i fiskalna stabilizacija. Zbog toga ja mislim da će to smanjenje umanjenja penzija, ako ga uopšte bude, biti vrlo stidljivo, možda samo jedan ili dva procenta.

Omer Karabeg: Kad pominjemo procente, zanimljivo je da ministar finasija Vujović i premijer Vučić nikada precizno nisu rekli koliki će biti procenat povećanja penzija, odnosno koliko će penzionerima biti vraćeno od onoga što im je oduzeto, nego obično kažu - biće to nekoliko procenata, ali nikada ne kažu koliko.

To je bacanje prašine u oči i čisto zamajavanje naroda.

Milorad Vujasinović: Oni nikada ne kažu ništa određeno. Nekoliko puta su se igrali sa procentima - pominjali jedan ili dva procenta. To je bacanje prašine u oči i čisto zamajavanje naroda. U to ne verujemo jer - kako kaže ona poslovica - koga zmija ujede, taj se i guštera plaši. Oni samo tako obećavaju, ali od toga nema ništa. Ponavljam, naš je zahtev - i mi ćemo zbog toga i protestovati - da nam se vrati ono što nam je nezakonito oduzeto ili, kako ja nekada kažem, ukradeno.

Omer Karabeg: Ali Vučić kaže da su penzije u Srbiji - ovakve kakve su sada - veće nego penzije u nekim zemljama Evropske unije poput Rumunije i Bugarske.


Milorad Vujasinović: Može on da to kaže, ali koliko su kod drugih penzije veće nego naše. Naše su među najmanjim na prostoru bivše Jugoslavije. A, što se tiče Rumuna i Bugara, oni su uvek bili u zaostatku za nama i njihov standard je bio niži, pa se to ne može da upoređuje.

Zoran Ivošević: Kada je premijer to rekao, on nije imao u vidu da je kod nas nezaposlenost mnogo veća nego u tim zemljama. U mnogim porodicima u Srbiji jedina stalna primanja su penzije. Od penzije ne živi samo penzioner. Od penzije često žive svi članovi porodice koji nisu radno angažovani. Mladi ljudi od toga žive. Sinovi, kćerke, unuci, praunuci - svi žive od penzije.

Omer Karabeg: Sindikat udruženja penzionera je krajem novembra prošle godine zatražio od Ustavnog suda Srbije da pokrene postupak za ocenu ustavnosti zakona o smanjenju penzija. Taj zakon se zove - kako ste vi, gospodine Ivoševiću, već napomenuli - Zakon o privremenom uređivanju načina isplate penzije. Da li je stigao ikakav odgovor Ustavnog suda?


Zoran Ivošević: Nije - i zato se mnogi penzioneri šale i kažu: “Ispred reči ustavni treba dodati za, jer je to zaustavni sud“. On zaista zaustavlja predmet koji je od izuzetnog značaja i koji bi morao da se uzme u rad preko reda. Međutim, Ustavni sud čeka. Čekao je on i kad su u pitanju bili Briselski sporazumi, čekao je i on i kad se radilo o drugim vrlo osetljivim pitanjima.

Rekao bih da u ovom slučaju Ustavni sud taktizira pod uticajem vlasti.

Ako čeka u takvim slučajevima, onda mi se čini da povlađuje političarima, a Ustavni sud bi morao da bude dostojan svoje funkcije, pa da za njega jedini autoritet bude ustav, a ne politička vlast. Rekao bih da u ovom slučaju Ustavni sud taktizira pod uticajem vlasti, iako ima potpuno čistu situaciju. Jasno je šta je sve neustavno u tom zakonu, o tome sam na početku govorio, ali Ustavni sud nikako da se oglasi.

Milorad Vujasinović: Ja mislim da su sve institucije, kojima smo se obraćali, dosta zavisne od vlasti - i Fond za penzijsko i invalidsko osigiranja, i Upravni sud, i Ustavni sud. Mi smo tražili prijem kod predsednice Ustavnog suda, gospođe Vesne Ilić, ona nas nije primila i poručila nam je da je naš zahtev u postupku. To je bilo pre četiti meseca - i od tada ništa. Ustavni sud namerno ćuti i čeka da premijer poveća smanjene penzije za jedan posto i onda će reći: “Evo vidite da su penzije povećane“. A mi tražimo da se Ustavni sud što pre izjasni, pa, ako ne usvoji naš zahtev, da idemo dalje.

Omer Karabeg: Do kada Ustavni sud može tako da ćuti?


Zoran Ivošević: Ne postoji rok u kome on treba da donese odluku, ali postoji razumni rok kao nekakav standard i mislim da je taj rok odavno prošao, a on se određuje u zavisnosti od složenosti predmeta. Ovaj predmet jeste važan, ali nije složen, jer su činjenice potpuno jasne - i zato kažem da je razumni rok odavno prošao.

Omer Karabeg: Gospodine Vujasinoviću, da li mislite da Ustavni sud ne donosi odluku zato što se vlast boji da će se u slučaju negativne odluke vaš sindikat obratiti Evropskom sudu za ljudska prava?


Milorad Vujasinović: Ne znam, ali mislim da Ustavni sud čeka da vidi šta će vlada da napravi. Samo znam da takvim ponašanjem taj sud gubi autoritet, kao što ga je izgubila i Partija ujedinjenih penzionera Srbije, kada je prošle godine podržala smanjenje penzija. Moram reći da su partije leve orijentacije kao što su Socijalistička partija Srbije, Pokret socijalista ili Ljaljićeva Socijademokratska partija, koje u svom programu imaju socijalnu zaštitu, izdale svoje ideale. Kada s njima razgovaramo, oni kažu da će nas podržati, ali nikada ni u skupštini, ni u vladi nisu rekli da su protiv smanjenja penzija.

Omer Karabeg: Shvatio sam da vi nećete odustati, pa ako Ustavni sud kaže da je zakon o smanjenju penzija ustavan, vi ćete ići na Evropski sud za ljudska prava u Strasburu?


Milorad Vujasinović: U Strasbur možemo da idemo samo kada iscrpimo sve domaće institucije. Tražili smo od Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje da nam izda rešenja o novim penzijama, kako bismo se mogli žaliti, oni nam ih nisu izdali, žalili smo se Upravnom sudu, on nam nije odgovorio, na kraju smo se obratili Ustavnom sudu i čekamo njegovu odluku. Ako nas Ustavni sud odbije, onda ćemo se žaliti Evropskom sudu za ljudska prava. Budite sigurni da mi nećemo stati sa našim zahtevima. Imamo ogromnu podršku, svakim danom nam pristupaju udruženja penzionera iz mnogih gradova Srbije.

Mi stalno ponavljamo - mi nismo protiv vlade, vlada je protiv nas.

Mi ćemo u oktobru organizovati veliki protest. Mi stalno ponavljamo - mi nismo protiv vlade, vlada je protiv nas. Ona je jedan deo svojih građana pretvorila u građane drugog reda. Ljudi koji su bolesni i koji zbog smanjenja penzija nemaju para ni za lekare, ni za lekove - sada su se našli u situaciji da budu građani drugog reda.

Omer Karabeg: Gospodine Ivoševiću, pitam vas kao pravnika, mislite li da postoji neka šansa da Evropski sud za ljudska prava donese odluku u korist penzionera Srbije?


Zoran Ivošević: Naravno. Da tako ne mislim ne bih govorio ovako kako sam govorio u ovom razgovoru.

Omer Karabeg: I na kraju, u zaključku, očekujete li da će se išta ostvariti od vladinih obećanja?


Milorad Vujasinović: Verovatno će doći do nekog povećanja od jedan do dva posto, što je samo bacanje prašine u oči, ali i to će se teško ostvariti.

To nije povećanje o kome oni govore. Opet je to još jedna politička zavrzlama.

Zoran Ivošević: Rekao sam već da povećanja neće biti. To samo može da bude smanjenje umanjenja penzija - i to za jedan do dva procenta, eventualno tri. Ali to nije povećanje o kome oni govore. Opet je to još jedna politička zavrzlama.

XS
SM
MD
LG