Dostupni linkovi

Sahranjen ruski opozicionar Boris Nemcov


Sahrana Borisa Nemcova
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:08 0:00

Sahrana Borisa Nemcova

Boris Nemcov, ruski opozicionar ubijen 27. februara u centru Moskve sahranjen je na moskovskom groblju Trojekurovskoje. Nekoliko stranih zvaničnika tvrdi da im je zabranjen ulaz u Rusiju na sahranu. Ruski predsednik na sahranu poslao predstavnika parlamenta.

Pre sahrane, rodbina, prijatelji i poštovaoci Nemcova okupili su se u Centru Saharov, istaknutoj moskovskoj organizaciji za ljudska prava, gde su odali poslednju poštu Nemcovu. Na zidiovima u prostoriji gde je izloženo Nemcovljevo telo, bile su okačene fotografije bivšeg zamenika premijera Rusije i velikog protivnika predsednika Vladimira Putina, a oko kovčega je ostavljeno cveće.

Više evropskih političara istaklo je da im je Rusija zabranila ulazak u zemlju, kako kako ne bi prisustvovali sahrani. Među njima je i član Senata Poljske Bogdan Borusevič.

“Želeo sam da odam poštu ubijenom Borisu Nemcovu i svim Rusima koji razmišljaju kao on”, rekao je Borusevič, jedan od najznačajnijih disidenata iz pokreta Solidarnost.

VIDEO: Oproštaj od ruskog opozicionara

Poslednji pozdrav Borisu Nemcovu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:05 0:00

Litvanska pravnica Sandra Kalniete rekla je za AFP da je vraćena sa moskovskog aerodroma Šeremetjevo.

“Zaista sam ponosna što sam obeležena kao neprijatelj Rusije danas. Sadašnja Rusija nema mnogo prijatelja”, rekla je Kalniete, dodajući da je Nemcova upoznala kada je posetio Evropski parlament.

Na oproštaju su bili bivši britanski premijer Džon Mejor, aktuelni američki ambasador u Rusiji Džon Teft , a od istaknutih Rusa, bivši sovjetski disident i aktivist za ljudska prava Sergej Kovaljov, i tajkun koji je prešao u politiku Mihail Prohorov.

Među mnogobrojnim stranim zvaničnicima je i litvanski ministar spoljnih poslova Linas Linkevicius.

Predsednik Rusije Vladimir Putin, koji je ubistvo Nemcova nazvao “provokacijom”, neće prisusvovati sahrani. Umesto njega, na sahranu dolazi predstavnik ruskog parlamenta Gari Mink.

Zatvoreni ruski opozicionar Aleksej Navalni zatražio je da bude pušten iz zatvora kako bi prisustvovao Nemcovljevom pogrebu, no moskovski sud je taj zahtev odbio.

FOTOGALERIJA:

Bivši ruski premijer u doba Putinovog prvog mandata, danas opozicionar Mihail Kasjanov je opraštajući se od prijatelja rekao:

“On je objašnjavao, otkrivao zataškane probleme, argumentirano polemisao i mnogi ga nisu voleli. Postao je neprijatelj naroda, jer je govorio istinu, a mnogi istinu nisu želeli da čuju. Mnogi su bili spremni ubiti ga, I to pod zidinama Kremlja, u centru Moskve. Ko bi mogao pomisliti da će se to dogoditi pre tri dana? Da li je moguće da opozicioni lider bude ubijen na takav način, u Moskvi 2015, u središtu Moskve”.

„Ja sam devastiran", kaže Konstantin Jankauskas, saradnik Nemcova, kome su vlasti dopustile da napusti kućni pritvor.

"On je bio poseban čovjek,dobar i hrabar, i nevjerojatno pametna osoba", rekao je Jankauskas, koji je pod istragom jer je navodno bio umešan u finansijske prevare tokom kampanje Alekseja Navalnog za gradonačelnika Moskve 2013.

Brojni svjetski lideri uputili su poruku Rusiji da pronadje odgovorne za zločin i privedu ih pravdi. Američki predsednik Barak Obama u intervju za Reuters je upozorio:

“Sloboda štampe, sloboda okupljanja i informacija, osnovna gradjanska prava i slobode u Rusiji su sada u gorem položaju nego su bile pre četiri, pet ili deset godina.“

Ksenia Sobčak, ugledna televizijska novinarka, na svom je Twitteru napisala da joj je nakon oproštaja od Nemcova u centru Saharov prišla jedna osoba i kazala: “Upamti Ksenija ti si slijedeća!”.

Inače, na groblju Trojekurovskoje počiva još jedna velika kritičarka Putinovog režima Ana Politkovskaja, novinarka “Novaje gazete”, koja je takođe ubijena pre nekoliko godina.

Kada je na njega izvršen atentat, Boris Nemcov bio je u društvu 23-godišnje devojke Ane Duritske, ukrajinska državljanka, koju su policijski organi ispitali o ovom slučaju, ali ona nije videla napadača koji je povukao obarač.Nakon ispitivanja, Ukrajinki je 2. marta dozvoljeno da napusti Rusiju i vrati se u svoju zemlju.

Nadležni organi tvrde da razmatraju nekoliko mogućih veza sa ubistvom Nemcova, među kojima su i pokušaj destabilizacije zemlje, islamski ekstremizam, ukrajinski konflikt, kao i lični život Borisa Nemcova.

Mnogi Putinovi protivnici smatraju da je ruski predsednik odgovoran za atmosferu koja je ohrabrivala zločin. S druge strane, Putinova vlast okarakterisala je zločin kao “provokaciju”, uz napomenu da bi protivnici Kremlja mogli stajati iza njega.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je 2. marta da ubistvo Nemcova ne bi trebalo koristiti u “političke svrhe”.

XS
SM
MD
LG