Dostupni linkovi

Morsi pravda povećanje ovlasti, UN zabrinute


Morsi prije obraćanja na nacionalnoj televiziji, 23.11.2012.
Morsi prije obraćanja na nacionalnoj televiziji, 23.11.2012.
Egipatski predsjednik Mohamed Morsi izjavio je u petak da njegove odluke kojima je proširio svoja ovlasti maju za cilj da spriječe elemente bivšeg režima da ometaju napredak zemlje.

Morsi se u petak obratio hiljadama svojih pristalica pošto su se njegovi protivnici i simpatizeri sukobili na ulicama zbog uredbi koje kritičari ocjenjuju kao mogućnost za diktatorsku vladavinu.

Morsijeve pristalice smatraju da su te odluke privremene i u cilju sprečavanja sljedbenika svrgnutog predsjednika Hosnija Mubaraka, među kojima ima i sudija, da ometaju reforme.

"Ima kukaca koji izjedaju egipatsku državu", rekao je Morsi i optužio neke sudije da planiraju raspuštanje gornjeg doma parlamenta.

Na trgu Tahrir u Kairu na nekoliko kilometara od mjesta gdje je govorio Morsi, protiv njega su protestovale desetine hiljada ljudi. Kancelarije Morsijeve Partije slobode i pravde u nekoliko egipatskig gadova zapaljene su u petak, dan pošto je on donio ustavne amandmane kojim je proširio svoje ovlasti.

Dekret o proširenju ovlasti koji je izdao egipatski predsjednik Muhamed Morsi izazvao je veliku zabrinutost za ljudska prava, rekla je u petak povjerenica UN-a za ljudska prava Navi Pillay.

"Veoma smo zabrinuti zbog mogućih posljedica ovog dekreta na ljudska prava i vladavinu zakona u Egiptu", rekao je glasnogovornik Visokog povjerenstva UN-a za ljudska prava Rupert Colville na konferenciji za štampu u Ženevi, javio je Reuters.

Također je dodao da je UN zabrinut da bi ovo moglo dovesti do veoma nestabilnog stanja u narednih nekoliko dana "počevši od danas".

Po novom dekretu objavljenom u čevrtak nitko u zemlji nema pravo osporiti predsjedničke odluke, pa ni sudovi. I dok islamisti ističu da se time štite dometi revolucije, opozicija naglašava da se radi o udaru na zakone i legitimitet zemlje.

Morsi sada može bez obzira na presude otvoriti istragu i kazniti suradnike bivšeg predsjednika Hosnija Mubaraka koji su odgovorni za ubojstva tokom revolucije koja je rezultirala svrgavanjem Mubarakova režima.

Dekret ostaje na snazi dok se ne donese novi Ustav na referendumu. Njime se takođe zabranjuje raspuštanje skupštine koja trenutno radi na izradi novog Ustava. Većinu u tom tijelu, od 100 članova, imaju islamisti bliski predsjedniku Morsiju i Muslimanskom bratstvu. Morsi ističe da dekret ima za cilj „očistiti“ državne institucije i uništiti infrastrukturu starog režima.

Glavni opozicijski lideri Amr Mussa i Mohamed ElBaradei, međutim, optužuju Morsija da je monopolizirao vlast, te da želi ograničiti nezavisnost sudstva.

El Baradei je na svom Twitteru napisao da se „predsjednik imenovao novim faraonom, te da će to imati negativne posljedice po revoluciju“.

Hiljade ljudi protekle sedmice ponovi su bile na ulicama Kaira tražeći političke reforme i sudjenja odogovornima za smrt demonstranata tokom pobune protiv Mubaraka.

Morsijev dekret je stupio na snagu nakon što je proteklih dana pobrao pohvale međunarodne zajednice zbog posredovanja u okončanju sukoba između Izarela i Hamasa.

Po svemu sudeći, ponovno se otvaraju oštre podjele između Morsijevih pristaša i oponenta koji se zalažu za društvene, političke i ekonomske reforme.
XS
SM
MD
LG