Dostupni linkovi

Moratorij na referendume – da ili ne?


Referendum protiv outsorcinga u Hrvatskoj, ilustrativna fotografija
Referendum protiv outsorcinga u Hrvatskoj, ilustrativna fotografija

U Hrvatskoj je sve više referendumskih inicijativa. Jedan istaknuti pravni stručnjak traži da se stavi moratorij na referendume dok se ne popravi legislativa, oslabljena da bi se osiguralo uspjeh referenduma za ulazak u Europsku uniju. Dodatni je problem referendumska inicijativa za uvođenjem preferencijalnog glasanja koju je pokrenula klerikalna udruga „U ime obitelji“, ona ista koja je inicirala referendum o ustavnoj definiciji braka.

U nedjelju započinje prikupljanje potpisa za referendum kojim bi se uvelo preferencijalno glasanje, odnosno da građani zaokružuju kandidate koje žele, a ne da u Sabor ulaze ljudi koje stranačka vodstva odaberu. Početkom listopada započinje skupljanje potpisa za referendum protiv davanja auto-cesta u koncesiju, a priprema se još referenduma. Kako bi se pred dvije i po godine osiguralo da uspije referendum o ulasku Hrvatske u Europsku uniju, iz zakona se izbacilo obavezu da je za uspjeh referenduma nužno da na njega iziđe 50 posto upisanih birača, a pravni stručnjak Branko Smerdel zatražio je da se na sve buduće referendume stavi moratorij, dok se ta odredba ne vrati u zakon.

„U ovakvim uvjetima te narodne inicijative služe podrivanju demokratskog poretka, koji se temelji na balansu, na ravnoteži između predstavničkog sustava i sustava neposrednog odlučivanja.“

Neki taj prijedlog vide i kao elegantan način da se zaustavi inicijativa klerikalne udruge „U ime obitelji“ koja traži preferencijalno glasanje, čije bi uvođenje po mnogim ocjenama prekinulo diktat stranačkih vodstava, ali i dovelo do fragmentiranja i ozbiljnog destabiliziranja političke scene. I nevladina udruga GONG traži uvođenje preferencijalnog glasanja, ali oni su svoj prijedlog što ga je podržalo tridesetak zastupnika uputili u saborsku proceduru.

„Mi smatramo da izmjene trebaju ići kroz saborsku proceduru, jer se može doći do kvalitetnijih rješenja. Jer, to su vrlo osjetljive stvari“, kaže Dragan Zelić iz GONG-a.

O nužnosti promjene izbornog zakonodavstva u Hrvatskoj govori se već godinama, ali ni ova vladajuća garnitura to u prve tri godine mandata nije napravila. „Uzrok tome je otpor vladajućih elita – u prvom redu u dvije najveće stranke, a to pak rezultira padom povjerenja građana u političke elite i modom antipolitičkih stavova i ponašanja,“ kaže za naš radio Ivan Rimac sa zagrebačkog Pravnog fakulteta. On do sada najkvalitetnijim prijedlogom vidi onaj što ga je pripremio GONG, a inicijativu „U ime obitelji“ uzima s rezervom.

„Ova inicijativa je dodatni pritisak koji bi sam po sebi imao pozitivan karakter, ako bi se krenulo u reviziju izbornog zakona. Međutim, referendum kao modalitet kojim bi ta udruga htjela promijeniti izborni zakon je parcijalno rješenje koje ne vodi cjelovitom rješenju, nego samo unosi dodatne probleme u izborni proces.“

Politički analitičar Davor Gjenero podržava nužnost izmjene izbornog zakonodavstva, ali upozorava da se to ne može obaviti do ustavnog roka – 12 mjeseci prije izbora, dakle negdje između studenog ove i početka sljedeće godine, i zato je – kaže – inicijativa profesora Smerdela najbolja.

„Rješenje o odgodi provođenja referenduma do trenutka donošenja novog zakonodavstva o provođenju referenduma bit će vjerojatno konsenzusom usvojeno u Saboru. To nije nikakvo novo rješenje, to nije nikakvo iznenađujuće rješenje i ono se već moglo primijeniti.“

Profesor filozofije politike Žarko Puhovski kaže kako je za njega jedino prihvatljivo rješenje da Sabor raspiše referendum na kojem bi se odlučivalo o kojim se temama ne može raspisivati referendum, jer – kaže – ne može Sabor odlučivati o čemu će narod odlučivati.

„Ako na tom referendumu prođe odluka da se o sadržaju ljudskih i manjinskih prava itd. ne može odlučivati na referendumima, da se o zakonskim odredbama koje nisu ustavnog ranga – kao što je ona o načinu glasanja – ne može odlučivati na referendumima, onda se to može provesti. A to da Sabor suspendira referendume bez obraćanja onima na koje se to odnosi kao na subjekte, dakle na narod, to je po mom sudu neprihvatljivo.“

.

XS
SM
MD
LG