Srijeda, 04. maj/svibanj 2016, 08:03 CET

  Kosovo

  Model dve Nemačke nezanimljiv kosovskim strankama

  Spomenik u centru Prištine postavljen povodom nezavisnosti Kosova
  Spomenik u centru Prištine postavljen povodom nezavisnosti Kosova
  Normalizacija odnosa Kosova i Srbije na osnovu modela dve Nemačke iz '70-tih godina je nepotrebna, smatraju političke partije u Prištini. Ministar spoljnih poslova Enver Hodžaj za lokalne medije izjavio je da je taj model interesantan, dok za ostale političare u zemlji model dve Nemačke nije poželjan.

  Sa druge strane, direktor kosovskog Instituta za istraživanje i razvoj politika, Ilir Deda, navodi da bi taj model omogućio učlanjenje Kosova u UN bez međusobnog priznanja Kosova i Srbije.

  Na osnovu modela dve Nemačke, dve zemlje bi trebalo da razviju dobrosusedske odnose i da se uzdrže od sile, ali poštujući novonastalu situaciju. Međusobno priznanje nije potrebno, ali Kosovu bi se omogućilo da postane deo međunarodnih institucija, uključujući Ujedinjene nacije.

  Šef parlamentarne grupe vladajuće Demokratske partije Kosova, Adem Grabovci, navodi da je pre svega potrebno da se prilikom normalizacije odnosa mora poštovati Ustav Kosova i rezolucija usvojena u Skupštini.

  „Živimo pod demokratskim uslovima i od svakog možemo čuti razne ideje, ali ono što je važno jeste poštovanje Ustava Republike Kosova. Moramo poštovati naše prijatelje, SAD i EU, i treba da budemo samouvereni jer je Kosovo od Rambujea, Beča pa sve do danas izašlo kao pobednik“, kazao je Grabovci, ali ne pružajući konkretan odgovor na model Federalne i Istočne Nemačke.

  Novine prenose da je ministar spoljnih poslova Kosova, Enver Hodžaj, takođe iz vladajuće DPK-a, kazao da bi model dve Nemačke bio interesantan pošto bi on omogućio uspostavljanje normalnih odnosa između dve zemlje, Srbija ne bi morala da prizna Kosovo već bi trebalo da pronađe način da pristupi Kosovu na osnovu realnosti na terenu. Prednost za Kosovo po ovom modelu, kazao je on, nije samo u uređenju odnosa već i članstvu u UN-u, jer su obe Nemačke bile članice UN-a.

  Privremeno rešenje

  Iz najveće opozicione partije, Demokratskog saveza Kosova, kažu da nema potrebe za takvim modelom.

  „Mi imamo Ustav koji je proizašao iz Ahtisarijevog plana. Kosovo ima ustavno uređenje i ne vidimo ikakav razlog da sada otkrivamo modele. Sutra će neko drugi da izađe sa nekim drugim modelom“, istakao je Ismet Beqiri, šef parlamentarne grupe DSK-a.

  Ilir DedaIlir Deda
  x
  Ilir Deda
  Ilir Deda
  Iz Alijanse za budućnost Kosova upozoravaju da kosovske institucije moraju biti oprezne kada su u pitanju modeli u slučaju Kosova i Srbije, i to zbog posledica koje mogu uslediti nakon recipročne normalizacije odnosa. Ardian Gjini, šef parlamentarne grupe iz redova ove partije dodaje:

  „Mislim da je još uvek rano da se na početku ovog procesa pominju konačni modeli koji se mogu postići. Ovaj proces bi trebalo da dovede do priznanja Kosova i Srbije. Sad smo ušli u ovaj proces i treba da budemo oprezni o bilo kojoj ideji koje možda, i neće pomoći situaciji“.

  A da međunarodna zajednica želi da iznese ideju dve Nemačke u slučaju Kosova i Srbije, u intervjuu za RSE je prvo pomenuo direktor kosovskog instituta za istraživanje i razvoj politika, Ilir Deda, pre dve godine.

  On danas dodaje da ljudima treba da bude jasno da se ovaj model u Nemačkoj nije upotrebio za njeno ujedinjenje, već za podelu. Model je međutim njima omogućio da se učlane u UN i u ostale međunarodne organizacije.

  „U kontekstu Kosova i Srbije, ovim modelom države ne bi priznale jedna drugu, ali bi uspostavile odnose kao dve nezavisne zemlje, a Kosovu bi se otvorio put za članstvo u UN i ostale organizacije. A da bi se to postiglo, potrebna je konstruktivnost Srbije“, navodi Deda.

  On međutim dodaje da je do toga teško doći, ali da presudnu ulogu u tome može da odigra pritisak međunarodne zajednice.  

  „To bi bilo privremeno rešenje sve do onog trenutka kada bi Srbija postala članica EU i kada će morati da prizna Kosovo. To je jedna druga faza regulisanja odnosa Kosova i Srbije. Ona može potrajati 10-15 godina, ali Kosovu bi se omogućilo funkcionisanje kao državi sa punim međunarodnim legitimitetom“, naglašava Deda.

  Amra Zejneli

  Diplomirala žurnalistiku i studije Evropske unije u SAD. Novinarstvom se počela baviti 2001. godine. Radila kao dopisnik Radiotelevizije Kosovo. Radiju Slobodna Evropa se pridružila u maju 2010. godine.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: Miroslav Đukić Grad: Treća Nemačka
  07.11.2012 11:39
  Ako ja razumem model dve Nemačke, onda bi trebalo da postoje dve Srbije: 1) Republika Srbija, koja bi bila ono što je Zapadna Nemačka bila nekad i 2) Južna Srbija (sadašnja AP Kosovo i Metohija), koja bi bila pandan bivšem DDR-u. U Prištini bi trebalo ograditi "prištinskim zidom" tzv. "Zapadnu Prištinu", koja bi bila deo Republike Srbije. Južnu Srbiju bi vojnički zaposeli Rusi i to bi trajalo nekih deceniju-dve, nakon čega bi se dve Srbije ujedinile, a Rusi išli kući...
  Odgovor

  Ime: Laza Lazarevic Grad: Beograd
  08.11.2012 00:39
  Miroslave,
  dodji molim te kod mene na kaficu

  Ime: Alo Grad: RS
  06.11.2012 08:48
  Srbija treba da prizna Kosovske institucije ..Parlament Vladu Predsednika..pasose zastavu licne karte ..vozacke dozvole diplome ...stim da ih tretira kao simbole Autonomne regije ili entiteta Kosovo...nesto slicno kao RS u Bih..sto je u interesu Srbije..Cinjenicu da Albanci tretiraju Kosovo i te simbole kao nezavisnu drzvau nije toliko vazna..To znaciu da u Parlamnetu Kosova za nas bi to bio parlament pokrajine entiteta unutar Srbije ..Uostalom tako je bilo i ranije ..Naravno o clanstvu u medj organizacijama tipa UN..nema govora jer je status za nas gotova prica..A EU treba danadje specifican pravni model ( Tajvan ili Kipar ili sl )kako bi se uvazio stav svih strana..U suprotonom posto su i Srbi i Albanci spremni da zrtvuju EU integracije zbog svojih stavova zaglavili bismo u proslosti ...Neki zajednicki interes kompromis se mora naci zbog buducnosti mladih
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  06.11.2012 13:23
  Alo covjece? Odakle tebi da RS ima pasose, licne karte i vozacke dozvole? Razlike izmedju RS i Kosova su tolike i sustinske da ih vise nikad ne trebas nis tavljati u istu recenicu.
  Odgovor

  Ime: Aleksandar
  07.11.2012 07:50
  Imaće uskoro, volja naroda mora da se poštuje.
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  07.11.2012 19:20
  Šta Vam pada na pamet?! Pa niko neće da legalizuje rezultate genocida na rubu Evrope. Moraćete da sačekate da Amerika i Engleska postanu zemlja proleterska. Elem, stanite u red iza druga Marka...
  Odgovor

  Ime: Djoni
  06.11.2012 11:04
  Ista politika (dirigirana iz Beograda) je napravila masovne zlocine u Bosni i Hercegovini i na Kosovu. Rezultat masovnih zlocina u BiH je stvaranje -srpske izmisljotine odn "republike sumske". Srpski masovni zlocini na Kosovu su stvorili -nezavisnu drzavu
  Kosovo.Uostalom po zadnjem Ustavu SFRJ,Kosovo je vec bila federalna jedinica ove drzave i samo je ubrzala svoj put ka samostalnosti. Ostalo je da jos Vojvodina (kao zadnja federalna jedinica) resi svoj status. Uvreda je za bilo koji region da se usporedjuje sa "sumskim entitetom" u BiH. Vi zivite u iluzijama i informacionom mraku i van ste onoga sto se dogadja na Balkanu,u Evropi i svijetu. Da nije tako -nikada i nigdje ne bi pomenuli vas krvavi entitet. A pogotovo ga usporedjivati sa nekim.
  Odgovor

  Ime: Petar Grad: Savic
  06.11.2012 12:27
  Djoni...O čemu ti pričaš čoveče...znas li koja je godina danas.. i koji vek
  Odgovor

  Ime: Seljacko guslanje
  06.11.2012 20:26
  Petar Savic
  Ostavite se seljackih lelekanja.... Puna kapa nam je takvih.

  Ime: Vojvodjanin Grad: Novi Sad
  05.11.2012 23:53
  Model dve Nemacke moze da se primeni izmedju Srbije i Vojvodine -dok jos nije kasno (mislim na Srbiju). Ako se to ne uradi sada i na vreme ponovice se prica kao sa Kosovom. Tada nece pomoci ni model Tajvana, belgijskih Nemaca,Francuza iz Otawe,Olandskih i Balearskih ostrva.....i ostalih belosvetskih destinacija.

  Ime: John Smith Grad: New York City, U S A
  05.11.2012 21:53
  Јесу двије Њемачке (СР Њ и ЊДР) биле чланице ОУН, али се свих 5 сталних чланица Савјета безбједности ОУН сложило с тиме.
  Треба подсјетити, опет, и по ко зна којки пут, све ове саговорнике, да двије сталне чланице СБ ОУН, Кина и Русија, никада неће признати Косово* као легитимну независну државу, јер би преседан (Косово*) нашкодио њиховој сопственој територијалној цjеловитисти!
  Косово* неће моћи да постане самостални члан Европске уније све док његову легитимну независност не признају СВЕ садашње чланице ЕУ, а вjероватноћа да ће се то икада догодити је баш - мајушна!
  Xa?
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  06.11.2012 13:26
  Kada ce ove bankrotirane EU-drzave koje jos ne priznaju Kosovo promijeniti misljenje pitanje je mozda i mjeseca, a za Rusiju i Kinu cemo tek vidjeti koliko ce u narednom periodu moci zatomljavati bunt vlastitog naroda nezadovoljnog rapresijom koja vlada u objema zemljama.
  Odgovor

  Ime: Che Gevara
  05.11.2012 22:28
  Prije ce Kosovo biti clanica Evropske Unije nego Srbija. U politici ne postoji rijec -nikada.

  Ime: Igor
  05.11.2012 21:36
  Sta ce vam Srbija za clanstvo u UN ...Ubedite Rusiju i Kinu ako ste tolki pobednici da vam daju preporuku ...Sa tim Srbija nema veze
  Odgovor

  Ime: Betoven
  05.11.2012 22:41
  Za Kinu ne znam /jer je daleko/...ali sto se tice Rusije, svako njeno podizanje ruku u Ujedinjenim Nacijama (UN) za "zastitu Srbije" a protiv Kosova, kosta Srbiju po 1 milion eura /ako ne i vise/. To Rusiju nista ne kosta -a sve dobro naplacuje.Ovde se ne racunaju fabrike koje se daju u bezcenje Rusima -sto ce se na kraju kao bumerang vratiti Srbiji. Rusi nisu naucili nesto nekome da daju -nego da uzmu. Cesto i da otmu i opljackaju.Tada ce Kosovski problem (u odnosu na one kojima su Rusi za vrat) biti sitan i bezznacajan.
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  05.11.2012 22:35
  Shvatam da je prestiž Organizacije UN jako porastao otkako je Vuk Jeremić stao na čelo Skupštine iste, ali još nisam uveren da je članstvo u UN pitanje biti-ili-ne-biti za neku državu.
  Članstvo u UN je važno članicama SB (naročito onima s pravom veta) i sasvim nevažnim državicama koje to članstvo mogu da iskoriste za (uglavnom unutar-političku) promociju.

  Dakle, članstvo u UN bi zbilja zgodno došlo rukovedećoj garnituri Kosova, ali Kosovo i Kosovari od toga ne bi imali savršeno nikakve fajde, kao što ni od ne-članstva nemaju nikakve štete...

  Ipak, priznajem, biće uskračeni da u NY pošalju nekog svog Vuka Jeremića, pa da "njihove gore list" bude smokvin list Čovečanstva.

  Ime: tito Grad: bih
  05.11.2012 20:41
  Najrealniji model za Kosovo jeste model Tajvana i, po mom skromnom i amaterskom političkom mišljenju običnog građanina", i jedini izvodljiv u ovom trenutku. Prvo, Srbija ne može i da hoće priznati nezavisnost Kosova jer bi se za to pitanje odgovor morao potražiti u referendumu a njegov ishod se unaprijed zna. S druge strane, ne može vratiti Kosovo u svoje okrilje sve i da hoće jer Albanci ne žele Srpsku vlast a koliko mi se čini Srpski političari ih i pretjerano i ne zovu nazad jer bi eventualnim vraćanjem izgubili i znatnu političku moć u državnim institucijama zbog reciprociteta predstavljanja 2000000 Albanskih građana u "novoj političkoj zajednici". Drugo, unapređenje političke situacije odnosi se isključivo na rješavanje osnovnih potreba građana ( znači socijala) a to znači regionalni okvir. Treće, na međunarodnom planu Kosovo će u nastojanju da se prikaže državom stalno biti sprečavano da postiže uspjehe aktivnostima Srbije jer se u protivnom obezvređuje uloga Srbije sa aspekta očuvanja svoje državnosti. Četvrto, postati član UN-a za Kosovo je fatamorgana i lažna iluzija jer su veoma jasni mehanizmi blokade takvih namjera Kosova imajući prvenstveno u vidu poziciju Rusije u toj organizaciji. Prema tome, budućnost odnosa dvaju subjekata je vrlo jasna i ja nevidim drugo rješenje osim Tajvanskog modela ( egzistira i Kina i Tajvan, međusobno se ne priznaju, ekonomski su jaki zbog slobode u regionalnim odnosima, jedna je članica UN-a a druga nije ali joj to ne smeta za napredak, itd, itd....). Eto, moj prijedlog rješenja problema. Pozdrav.

  Ime: Serdjo
  05.11.2012 20:06
  U Zapadnoj i Istocnoj Njemackoj zivio je jedan narod -Nemci, koji su zbog globalne politike bili podeljeni dok na Kosovu i Srbiji zive dva razlicita naroda: Albanci odn Srbi. Osim toga zadnjih 100 god (od 1912 god) Albanci imaju losa iskustva sa Srbima. Zato je najbolje da one egzistiraju kao dvije nezavisne i susjedne drzave.
  Odgovor

  Ime: neutalni Grad: ap
  05.11.2012 21:02
  Cinjenica je da: Albanci nezele da budu deo Srbije,a i uz to da je Kosovo teritorija Srbije.Po mom misljenju trebaju obe strane da nadju kompromisno resenje ,bez mesanja i u napred obecavanja od velikih sila.To jest da na kraju nijedna strana nebude ostecena.
  Imamo vise primera regiona u svetu koje traze nezavisnost ,a
  nemaju cak ni maticu drzavu Palestina,Kurdistan,Tibet itd
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  05.11.2012 22:26
  To što ste neutralni ne znači nužno da ste u sred istine.
  Elem, ukoliko bi bila "oštećena" kosovska strana, to bi značilo da bi mogli da biraju hoće li da žive kao drugorazredni građani Srbije ili da se "humano presele". Ukoliko bi pak bila "oštećena" srpska strana, radilo bi se o povredi sujete i "nacionalnih osećanja".
  Obzirom da su ove dve stvari u odnosu nebo-zemlja, ne vidim kako biste mogli da stojite između...
  Odgovor

  Ime: mile Grad: novi sad
  09.11.2012 21:59
  a dali ce srbi biti gradjani drugog reda u nezavisnom kosovu?
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  10.11.2012 17:21
  Pokazaće vreme.
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.