Dostupni linkovi

Mljekari u BiH najavili masovne proteste


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Bh. mljekari, koji već sedam dana protestuju na carinskim terminalima u BiH, nisu zadovoljni odgovorom vlasti, koje nisu zaštitile domaću proizvodnju. Zbog toga mljekari najavljuju radikalnije mjere, uključujući i masovnije proteste.

I poljoprivrednik Žarko Švraka nezadovoljan je stanjem u ovoj poljoprivrednoj grani, te zajedno s ostalim mljekarima na carinskim terminalima ne dopušta uvoz mlijeka na bh. tržište.

Već treća generacija porodice Švraka, iz sela Vrbaška kod Gradiške, bavi se mljekarstvom. Na farmi imaju stotinu grla I dnevno proizvedu 800 litara mlijeka. Početkom ovog mjeseca ponovo je snižena otkupna cijena mlijeka.

“Mljekare su za dvije godine snizile otkupnu cijenu za 20 feninga. Na proizvodnji od 30.000 litara mlijeka mjesečno, to je meni šest hiljada KM niža plata. A dopušten je uvoz lošeg mlijeka u BiH”, kaže poljoprivrednik Žarko Švraka.

Udruženja mljekara iz oba bh. entiteta odlučila su se na blokadu carina, jer vlasti dozvoljavaju prekomjeran uvoz, što “guši” domaću proizvodnju.

“Za probleme mljekara u BiH odgovorna je Evropska unija, jer ima problem izvoza mlijeka i mliječnih prerađevina u Rusiju. To je razlog što su oni višak mlijeka htjeli plasirati na naše tržište. A za to svojim prerađivačima plaćaju subvencije, što obara našu cijenu”, objašnjava Sead Huskić iz Udruženja mljekara TK-a.

Vlastima je ponuđeno i prijelazno rješenje, a to je uvođenje prelevmana od 72 feninga na mlijeko i mliječne proizvode iz Evropske unije. No, to Vijeće ministara nije podržalo. Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Boris Tučić ranije je izjavio:

“Ne smijemo biti lakomisleni. Ne trebamo i ne smijemo sebi dozvoliti da ulazimo u trgovinski rat sa bilo kim. Mislim da trebamo svi biti odgovorniji i realniji. Treba da tražimo mjere, koje mogu biti efikasnije, a koje nam neće stvoriti kontraefekte.”

A mjera koje je Vijeće ministara BiH predložilo zapravo je poziv nadležnim tijelima BiH da razmotre pravni osnov za aktivniju zaštitu domaće proizvodnje, kao i da se angažuju na osiguranju novih tržišta za plasman mlijeka i mliječnih proizvoda iz BiH, kao što su Rusija ili Turska. To su nedavno predlagali i entitetski resorni ministri.

“Izvoz mlijeka je naša orijentacija i to trajnijeg karaktera. Sve institucije i Uprava za indirektno oporezivanje i Kancelarija za veterinarstvo BiH treba da budu transparentniji u pogledu kreiranja podataka iz svoje nadležnosti, kako bi se mogli pratiti efekti ovih odluka. Treba da se pojača inspekcijski nadzor na granicama”, tako je obrazložio Stevo Mirjanić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske.

Nakon ovakvih prijedloga, mljekari su poručili bh. vlastima: dali smo vam mogućnost da se izvučete iz ove situacije, a sada slijedi radikalan odgovor, uključujući i masovnije proteste.

“Te odluke ne rješavaju niti jedan naš problem. Mi nastavljamo i dalje blokadu carinskih terminala. Bitno je da su ljudi shvatili da ovako više ne može i da se za svoja prava moraju sami izboriti. Ubuduće će, najvjerovatnije, biti zaustavljenje i ostale poljoprivredne robe, meso, povrće i voće. A onda ćemo vidjeti … da li će biti potpuno zatvoreni carinski terminali ili ćemo ići u Sarajevo na proteste”, upozorava predsjednik Udruženja mljekara RS-a Vladimir Usorac.

Udruženje uzgajivača svinja još prije dva dana pridružilo se mljekarima na carinskim terminalima. Danas su isto uradili i predstavnici udruženja živinara, ribara, voćara…

“U trenutnoj situciji, vlasti nas vode u propast, jer su nas dampinške cijene i prekomjeran uvoz potpuno ugrozili. Tražimo od Savjeta ministara da zaštiti domaću proizvodnju pod svaku cijenu, te da se uvode jedan oblik reciprociteta i da se omogući domaćim proizvođačima sličan status kao u Evropskoj uniji”, kaže Mišo Maljčić, predsjednik Udruženja uzgajivača svinja Republike Srpske.

Za četvrtak je najavljen sastanak na carinskim terminalima svih poljoprivrednih udruženja iz oba bh. entiteta. To može značiti i potpunu blokadu uvoza poljoprivrednih proizvoda u BiH. Poljoprivrednici očekuju i nove zaključke Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

“Na Upravu za indirektno oporezivanje odnosi se zahtjev da se zatvore tri granična prijelaza, koja nisu opremljena i na kojima nema gotovo nikakve kontrole pri uvozu u Bosnu i Hercegovinu. Uprava za indirekto oporezivanje treba da da saglasnost na najniže cijene”, objašnjava predsjednik Udruženja mljekara RS-a Vladimir Usorac.

XS
SM
MD
LG