Dostupni linkovi

Mladićeva obrana: Optuženi su svi Srbi iznad 16 godina


Netherlands -- Former Bosnian Serb army chief Ratko Mladic removes his ear phones shortly before being removed from the courtroom, in The Hague, 04Jul2011
Netherlands -- Former Bosnian Serb army chief Ratko Mladic removes his ear phones shortly before being removed from the courtroom, in The Hague, 04Jul2011

Nakon mjesec dana ljetne pauze na Haškom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju (ICTY) nastavila su se preostala dva tekuća suđenja. Bivšeg predsjednika takozvane SAO Slavonija, Baranja i Zapadni Srem Gorana Hadžića – nastavilo je kao prvog svjedoka obrane unakrsno ispitivati haško tužiteljstvo - koje ga tereti po zapovjednoj odgovornosti za protjerivanje nesrpskog stanovništva s pobunjenog područja Hrvatske. Suđenje za dvostruki genocid i ostale zločine u Bosni i Hercegovini zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću – nastavilo se pak odgovorom obrane – na napomenu haških sudaca – da izvodi svjedoke čiji iskazi imaju malu ili nikakvu dokaznu vrijednost.

Voditelj tima obrane generala Mladića odvjetnik Branko Lukić tijekom jednosatnog obraćanja pokušao je pojasniti sucima strategiju, odnosno razloge pozivanja svjedoka koji su više govorili o kontekstu sukoba u Bosni i Hercegovini tijekom prve polovice devedesetih godina – nego o konkretnim zločinima iz optužnice po 11 točaka.

„Nemoguće je izbeći širi kontekst u situaciji u kojoj su svi Srbi stariji od 16 godina, '92. godine pripadnci zajedničkog zločinačkog udruženja. Zato dovodimo svedoke koji nisu možda učestvovali u konkretoj akciji, ali je čovek, na primer, predsednik opštine – po optužnici. on je pripadnik udruženog zločinačkog udruženja. Naravno da nemamo samo svedoke vojnike koji su učestvovali u akcijama“, rekao je Lukić.

Osim poricanja postojanja udruženog zločinačkog poduhvata nasilnog progona nesrpskog stanovništva iz općina na koje su bosanski Srbi polagali pravo, branitelj Lukić je naveo kako će i dalje pozivati svjedoke koji će opisati – kako su se prema stavu obrane - brojni zločini zapravo dogodili.

„Kao što Veće već zna, naša odbrana je i osveta: na primer, da su drugi ljudi, privatna lica, zbog osvete nešto činili, a da to nije bilo planirano, naređeno, niti je moglo da bude predviđeno od strane Ratka Mladića.“

Kao idući svjedok obrane s iskazom je počeo Goran Šehovac, bivši pripadnik Ilidžanske brigade VRS-a, jedne od jedinica koje su držale Sarajevo u višegodišnjoj opsadi tijekom koje je poginulo oko 11 i pol tisuća Sarajlija. Šehovac, sadašnji predsjednik jedne od boračkih organizacija VRS-a – u iskazu je naveo kako je Armija Bosne i Hercegovine koristila Sarajlije kao živi štit, što je prema obrani uzrok njihovog masovnog stradanja, a ne njihovo namjerno gađanje – što tvrdi optužba.

„Znači, iz informacija ljudi koji su izlazili iz Sarajeva, kad pređu na našu teritoriju, oni su pričali šta se dešava u gradu Sarajevu, kako se ponaša policija i narod prema tim ljudima, kako napadaju i guraju civile među vojnike da bi napravili pogrešnu sliku o tome šta se dešava u Sarajevu“, kazao je Šehovac.

Do sada je obrana generala Mladića pozvala oko tridesetak svjedoka, a najavila je kako bi ih željela ispitati još par stotina, ukoliko će za to imati vremena.

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG