Dostupni linkovi

Tužilaštvo zatražilo dopunu optužnice protiv Mladića


Bramerc u Beogradu, 13. maja 2010, Foto: Vesna Anđić
Bramerc u Beogradu, 13. maja 2010, Foto: Vesna Anđić
Tužilaštvo Haškog tribunala podnelo je sudijama predlog izmenjene optužnice protiv bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića za genocid i zločine protiv čovečnosti nad nesrbima tokom rata u BiH, saopštio je sud u Hagu.

Bramerc na sastanku sa ministrima iz Vlade Srbije, Foto: Vesna Anđić
Istovremeno, glavni tužilac Serž Bramerc poručio je u Beogradu da nema razloga da veruje Mladić se nalazi van Srbije, i ukazao na manjkavosti u delovanju nadležnih organa.

Iako nije želeo da iznosi ocenu saradnje srpskih vlasti navodeći samo da je “oprezni optimista”, njegovi sagovornici u Beogradu očekuju dobar izveštaj koji će glavni haški tužilac u junu podneti Savetu bezbednosti.

Serž Bramerc ostao je uzdržan kada je reč o mogućnosti da ocena dobre saradnje Srbije bude data bez hapšenja Ratka Mladića i Gorana Hadžića. Ono što je otkrio je ipak da je optužnica protiv Mladića proširena, i da će ona omogućiti ubrzanje postupka kada bude uhapšen:

“To su izmene i dopune koje imaju u vidu sudsku praksu Haga, kao i činjenice koje su izašle na videlo od prethodne optužnice. Odnosi se na etničko čišćenje u Bosni, na genocid u Srebrenici, na bombardovanje Sarajeva, kao i na uzimanje za taoce pripadnika UN.“


Ozbiljna analiza o Mladiću


Ratko Mladić na Palama u novembru 1995.
Na sastanku sa srpskim operativcima koji je trajao tri sata, Bramerc je dobio informacije o tome šta je urađeno do sada, koji su problemi, ali i šta treba da se uradi kako bi Mladić i Hadžić bili u Hagu. Iako je sastanak ocenio kao profesionalan, glavni haški tužilac ukazao je na manjkavosti u delovanju nadležnih u Srbiji:

“Ima nekih novih pokazatelja, naravno ima i prethodnih informacija da neke indicije nisu valjano praćene.”

Bramerc je najavio ozbiljnu analizu zašto Mladić do sada nije uhapšen:

“Ono što mogu da kažem na osnovu informacija koje sam dobijao u prošlosti i koje sam dobio i u protekla dva dana jeste da i dalje nemam razloga da mislim da je on izvan Srbije. To je takođe utisak, rekao bih, koji dele i svi moji sagovornici.”

I pored Bramercove uzdržanosti kada je reč o proceni saradnje Srbije, njegovi sagovornici premijer Mirko Cvetković i predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Hagom Rasim Ljajić, očekuju dobru ocenu pred Savetom bezbednosti.

Osim o ovim stavovima, Bramercovi sagovornici pričali su i o konkretnim akcijama. Tako je ministar Ljajić rekao da se razmena dokumentacije odvija kontinuirano, a tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević obavestio ga je o sumnji tog tužilaštva da u blizini Raške postoji masovna grobnica sa telima kosovskih Albanaca.

Kao još jedan adut za pozitivnu ocenu saradnje, srpski zvaničnici spominjali su i donošenje Deklaracije o Srebrenici, no taj gest neće biti pomenut u Bramercovom izveštaju. To je politička izjava i nadam se da je usvojena zbog Srbije i njenog naroda, a ne zbog saradnje sa Hagom, rekao je glavni tužilac. Svoje obraćanje u Beogradu zaključio je porukom da je hapšenje Ratka Mladića nema alternativu i da je ono apsolutni prioritet njegove Kancelarije.

******
Pročitajte i ovo:
Haško tužilaštvo smanjilo Karadžićevu optužnicu
Ko pomaže Mladiću da izbegne pravdu?
Bez hapšenja ocena Haga ostaje nepromenjena
Nova obećanja o skorom hapšenju Ratka Mladića
Hapšenje više želja nego verovatnoća
Zašto Mladić nije u Hagu?
Hapšenje Mladića i Hadžića ostaje "najkritičnija oblast"

Bramerc: U Zagrebu o Topničkim dnevnicima

U Zagrebu o 'topničkim dnevnicima'

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc najavio je da će tokom predstojeće posete Zagrebu da hrvatskim vlastima razgovarati problemu dostavljanja topničke dokumentacije.

“Za deset dana ću biti u Zagrebu i tamo ćemo razgovarati o ovom pitanju. Iz decembra postoji predlog premijera da se sastavi tim vezan za ovo i mi se nadamo da će taj tim dati više rezultata.”


Bramerc je u Beogradu istakao i značaj regionalne saradnje i ocenio da je ona, kada je reč o tužilaštvima zemalja regiona, poboljšana. Poboljšao se pravni okvir, rekao je Bramerc, ali i istakao da nedostaje zakon o ekstradiciji građana i da treba naći način da se u više zemalja ne vode paralelni procesi, i da se to ne politizuje.
XS
SM
MD
LG