Dostupni linkovi

Mladi sportaši BiH na takmičenje – svojim autima


Mladi sportaši, njihovi treneri i ostali članovi bh. tima u subotu ujutro će krenuti za austrijski Montafon, gdje u nedjelju počinje 12. Zimski europski festival mladih. Sedmoro bh. sportaša zbog nebrige vlasti, na put dug 15 sati ići će u osobnim automobilima.

Šejla Merdanović jedna je od najperspektivnijih mladih bosanskohercegovačkih skijašica. Također jedna od članica tima koji će Bosnu i Hercegovinu predstavljati u Montifonu. Njezin otac Selver Merdanović kaže da su na višesatno truckanje u vozilima dan prije velikih natjecanja već i navikli. To je samo kap u moru nebrige o mladim ambasadorima ove države.

„Imamo predstavnike na EYOF-u i idemo na način na koji idemo, vozilima, kombijima i snalazimo se na razne načine kako bismo došli do cilja koji imamo već od ranije. Znači bez pomoći ičije osim Olimpijskog komiteta koji je zadnjim nekim naporima uspio opremiti tu djecu i poslati. A što se tiče samih priprema djece za takmičenja, priprema za odlazak na ovaj EYOF država nije učestvovala ama baš ništa. Mislim da ova djeca zaslušuju puno više“, navodi Merdanović.

Prije samog odlaska mladog tima u Austriju Said Fazlagić, generalni tajnik Olimpijskog komiteta, nije mogao ne spomenuti da od Minstarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine nisu dobili ni marku.

„Ono što je tužno, što moramo svakako spomenuti u ovom trenutku je da je prije par dana, tačnije 7. januara donesena odluka o raspodjeli sredstava Ministarstva civilnih poslova gdje i ovaj put, i pored toga što smo uredno aplicirali, ništa nismo dobili“, kaže Fazlagić.

Obrazloženje Suvada Džafića, pomoćnika za sport ministra civilnih poslova jest da Olimpijski komitet i brojni sportski savezi u BiH koji nisu dobili novac, nisu imali potpunu dokumentaciju.

„Dakle ako netko ne dostavi izvještaj za određenu godinu, kao što je bio izvještaj za 2012. godinu kada je u pitanju Olimpijski komitet, ili ne dostavi do ove godine svu dokumentaciju koja je tražena po javnom pozivu, to je praktično kao javna nabavka, ako ne dostavite tu dokumentaciju, niste u mogućnosti da koristite sredstva. Dakle, situacija je vrlo jasna“, konstatira Džafić.

Said Fazlagić odgovara:

„Dakle, 250 sportskih strukovnih saveza, klubova, nisu dostavili ispravnu dokumentaciju, što samo po sebi govori o obliku te aplikacije i da je ona napravljena upravo tako kako bi neko bio odbijen, a ne neko bio potpomognut.“

Nerezonska raspodjela

U posljednjih pet godina Vijeće ministara je budžetski grant za sport smanjilo za čak tri puta. U 2014. godini izdvojeno je svega 280.000 eura.

Osim što se radi o malom iznosu, on se raspoređuje nerezonski, mišljenja je sportski novinar Bakir Tiro.

„Osnovni problem je i neselektivna podjela tih sredstava koja država, entiteti uspiju obezbijediti za sportske kolektive. Osim toga, tu nema sistema. Mislim da bi to trebalo po vertikali, da sa državnog nivoa dobivaju državni savezi, Olimpijski komitet i državne reprezentacije, da Federacija finansira sportske klubove iz svog entiteta, odnosno Republika Srpska iz svog, a da se sa opštinskih i kantonalnih nivoa vlasti može finansirati omladinski sport“, komentira Tiro.

Tiro također smatra da s obzirom na to koliko se u njih ulaže, bh. sportaši postižu odlične rezultate. Kao i da ne čudi činjenica da mnogi od njih sada brane boje nekih drugih država.

„Koliko i šta dobiju od države, rezultati naših sportista su fenomenalni. To je argument, to je fakat, to je činjenica. Danas će na Svjetskom prvenstvu u Kataru igrati Hrvatska i Bosna i Hercegovina. Za Hrvatsku će nastupiti tri vrhunska rukometaša, i selektor će biti Hercegovac. Mirko Alilović je nekada branio za Bosnu i Hercegovinu, ali razumjet ga je, barem ga ja razumijem, zašto danas igra za Hrvatsku. Dobio je bolje uslove, ima vrhunske uslove, ostvaruje vrhunske svjetske rezultate. Naši rukometaši nisu ništa lošiji. Naprotiv, imamo talentovanu, mladu generaciju. To su dokazali na ovom Svjetskom prvenstvu u Kataru. Ali, sama činjenica da se o njima niko nije brinuo prilikom odlaska na to prvenstvo osim, naravno, čelnika rRukometnog saveza, dovoljno govori sama po sebi“, smatra Tiro.

Odlazak u zemlju u kojoj vlada bolja klima za sportaše, svojoj kćerki bi poželio i Selver Merdanović:

„Da se lično ja pitam, i da odlučujem, moje bi dijete vozilo za Albaniju, ili za neku drugu državu, a ne bi vozilo za Bosnu i Hercegovinu. Nek' ih je stid, nek' ih je sram! Nije u pitanju samo skijaški sport, nego svi mogući sportovi su kod nas zapostavljeni. Nemamo uopšte sporta niti sportske radnike da prate ovu djecu našu“, zaključuje Merdanović.

Mladi sportaši s početka priče trebali bi 2017. godine biti domaćin natjecanja na koje su ove godine jedva otišli. Iako se već dugo govori o spektakularnom sportskom događaju, pitanje je hoće li i za njegovo održavanje bh. vlasti biti spremne dovoljno uložiti. Ili će i gostujućim sportašima također prepustiti da se snađu za smještaj, kao što su vlastitima isto poručili za prijevoz?!

  • Slika 16x9

    Ivana Bilić

    Diplomirala žurnalistiku na Filozofskom fakultetu u Tuzli. Na Radiju Slobodna Europa radi od prosinca 2013. godine kao novinar-reporter za radijski program i magazin TV Liberty.

XS
SM
MD
LG