Dostupni linkovi

Mitrovica: Srbi protestovali protiv briselskih dogovora


Više hiljada Srba okupilo se u sredu na glavnom gradskom trgu u severnoj Mitrovici u znak protesta zbog postignutih dogovora u Briselu. Oni su poručili da ne prihvataju nikakve carine i granice između Kosova i Srbije i integraciju u nezavisno Kosovo.

Predstavnik Srba iz Leposavića, opštine na krajnjem severu Kosova, Slavko Stevanović kazao je da Srbi sa severa Kosova žele da znaju punu istinu o sporazumima iz Brisela i naglasio da Srbi ne žele uspostavljanje carine na prelazima Jarinje i Brnjak.

“Poručujemo svim Srbima u Srbiji, nemojte da nas ostavljate same, jer mi ne možemo i nećemo bez vas. Ali ako budemo morali, pravićemo našu srpsku zemlju na svetoj srpskoj zemlji –srpsku državu”, poručio je Stevanović.

I predsednik opštine Severna Mitrovica Krstimir Pantić, koji je i zamenik direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo, poručio je da je država Srbija jedina domovina i jedina Vlada koju Srbi sa Kosova priznaju.

“Ali mi isto od te naše Vlade očekujemo i tražimo da od nas ne zahteva da ćutimo i da pristajemo na nešto što je neprirodno i neodrživo. Nemojte da nas terate da živimo u takozvanoj nezavisnoj državi Kosovo, a to nam je i predsednik Tomislav Nikolić obećao. Svima poručujemo da nas niko i nikada neće naterati, ni po cenu da nas sve proteraju i pobiju, da priznamo Kosovo kao nezavisnu državu. Naš pristanak niko nema, niti će ga ikada dobiti”, istakao je Pantić.

Predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić ponovio je da Srbi sa severa Kosova nikada neće prihvatiti nezavisno Kosovo i integraciju u kosovski sistem.

“Upućujemo pre svega poruku našoj Vladi u Beogradu - ‘Beograde znamo za jadac’. Istina je da su svi briselski sporazumi, koji su navodno u naše ime i u našu korist prihvaćeni, ništa drugo već haška presuda srpskom narodu na Kosovu i Metohiji. A mi nećemo nasilnu integraciju u nezavisno Kosovo”, rekao je Ristić.

On je ukazao da Srbi sa Kosova ne mogu prihvatiti da budu cena dobijanja datuma početka pregovora sa EU.

"Za nas ne postoji nezavisno Kosovo. To je država u pokušaju. Moramo ostati jedinstveni i da radimo na tome da ne prihvatimo integraciju u nezavisno Kosovo", poručio je Ristić.

Miting pod sloganom „Stop briselskim obmanama i prevarama” protekao je bez incidenata.

Okupljeni građani nosili su transparente "Stop briselskim obmanama i prevarama", "Poštujte Ustav Republike Srbije i Rezoluciju 1244", "Kosmeta se odriču samo izdajnici", "Nećemo državu Kosovo", "Nećemo kosovske institucije", "Ne damo sudove Srbije".

Organizatori protesta su predsednici opština Kosovska Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok.
XS
SM
MD
LG