Petak, 29. april/travanj 2016, 21:47 CET

  Kosovo

  Mitrovica: Srbi ponovo sprečili obnovu albanskih kuća

  Ilustracija
  Ilustracija
  Srbi u severnom delu Mitrovice ni u četvrtak nisu prekinuli da ometaju izgradnju albanskih kuća u naselju Brđani u tom delu grada. 

  Oni su u ranim jutarnjim satima blokirali puteve koji vode prema ovom naselju i tako onemogućili radnicima da obavljaju svoj posao, kazao nam je jedan od predstavnika ovog naselja, Njazi Ismaili.

  “Srbi su blokirali put sa svih strana gde se grade kuće Albanaca. Ima ih dosta i rad je u potpunosti blokiran”, kazao je on.

  U tom delu grada u četvrtak su se oglasile i sirene koje signaliziraju na okupljanje Srba.

  Zbog napete situacije, KFOR je povećao broj patrola na severu dok su pripadnici specijalnih jedinica Policije Kosova do poslepodnevnih časova bili u pripravnosti u obližnjem selu Suvi Do, u slučaju potrebe za reagovanjem. Do toga ipak nije došlo, kazao je za RSE portparol policije u Mitrovici Besim Hoti.

  „Situacija u tom delu je sada mirna, iako su radovi na terenu obustavljeni zbog stvorene napetosti. U toku dana bilo je tenzija, kamenovanja i nije bilo moguće da se radovi na izgradnji kuća nastave“, kazao je Hoti.

  U međuvremenu, Vlada Kosova oštro je osudila UNMIK zbog, kako kažu, sprečavanja obnove kuća na severu. Premijer Hashim Thaci je istakao da ova misija nema ni moralno, ni legalno a ni legitimno pravo da ometa izgradnju kuća i povratak na sever zemlje. Tako, međutim, ne razmišljaju predstavnici Srba na severu.

  Predsednik srpske opštine u severnom delu Mitrovice Krstimir Pantić u izjavi za RSE kaže da je zahtev za obustavljanje kuća potekao od stanovnika naselja Brđani, jer se, kako kaže, u tom delu pokušava izgradnja kuća za Albance koji tamo nikada nisu živeli. On dodaje i da izvršnu vlast u tom delu ima UNMIK, te da mu je iz ove administracije rečeno da ne postoji dozvola za obnovu albanskih kuća.

  „To su nam potvrdili i predstavnik UNMIK-a, njegov zamenik i regionalni predstavnik UNMIK-a u Kosovskoj Mitrovici. To je bio jedan od razloga da se Srbi spontano skupe ovde i protestuju i ne dozvole bilo kakve nelegalne aktivnisti. Ove kuće se grade bez ikakve građevinske dozvole i saglasnosti nadležnih organa. UNMIK predstavnici su rekli da se oni nisu se nikada obratili UNMIK administraciji za izdavanje dozvola za izgradnju  niti su pružili bilo kakav dokaz da su nekada živeli, pre rata, na području Mitrovice“, navodi Pantić.

  Iz UNMIK-a su izrazili zabrinutost oko nedavnih incidenata i osudili pretnje i nasilje protiv bilo koje zajednice. Predstavnici ove misije, međutim, nisu mogli da komentarišu više po ovom pitanju.

  „UNMIK trenutno istražuje celo ovo pitanje i još uvek su nam potrebne neke činjenice. Stoga bi bilo preuranjeno da dajemo zaključke. UNMIK promoviše pravo svih lica da se vrate svojim kućama na Kosovu, na osnovu u skladu sa važećim zakonima”, izjavio je za RSE Olivier Salgado, porptarol UNMIK-a.

  Za očuvanje mira na severu, pored Policije Kosova, zalaže se EULEX i KFOR.

  Portparol KFOR-a Uwe Nowicki u izjavi za RSE je potvrdio da su ove snage povećale patrolu u tom delu, ali da je situacija mirna.

  „KFOR zadržava pravo da reaguje ukoliko ima počionioca koji su pretnja sigurnom i bezbednom okruženju“, kazao je Nowicki.

  Nowicki je dodao da pored četiri legalne organizacije na Kosovu, KFOR-a, EULEX-a, Policije Kosova i Bezbednosnih snaga Kosova, niko drugi nije ovlašten da legalno nosi oružje.

  Amra Zejneli

  Diplomirala žurnalistiku i studije Evropske unije u SAD. Novinarstvom se počela baviti 2001. godine. Radila kao dopisnik Radiotelevizije Kosovo. Radiju Slobodna Evropa se pridružila u maju 2010. godine.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: Aleksandar
  25.11.2012 07:36
  Treba sprovesti reciprocitet, da se ne pocinje izgradnja (obnova) Albanskih kuca u severenom delu Mitrovice dok u isto vreme ne krene obnova ili izgradnja srpskih kuca u juznom delu grada. Tako ce svima bidi dobro.

  Ime: Mile Grad: Srbija
  23.11.2012 08:07
  To nije tacno da srbi brane obnovu albanskih kuca. Tamo prave nove
  174 kuce na djelu gdje srbi zive,ti ljudi nikad prije tamo nisu zivjeli.
  Hoce da promjenu demografsku sliku to je istina.Uvjek pisete protiv srba i puna su vam usta mrznje kako vi zajedno mislite ziviti sa srbima?

  Ime: Markan Grad: Rotterdam
  23.11.2012 00:13
  Srbi su zrtve,a kuce su agresori

  Ime: Marko
  22.11.2012 20:46
  Gospodja Zejneli pise:
  “...Srbi su blokirali put sa svih strana gde se GRADE (!!!) kuće Albanaca..."

  GRADE - a NE "obnavljaju".

  Dakle - NE radi se ni o kakvoj "obnovi" kuca.
  Albanci uz pomoc KFOR i vlade kvazi-drzave namjeravnaju masovno naseliti Sjever Kosova.
  Samim tim bi promjijenili etnicku strukturu kao sto je radjeno u zadnjih par decenija na cijelom Kosovu.
  Da se NE lazemo - americka CIA fakta book daje jasne podatke o natalitetu Kosova - PRIJE i POSLIJE nato intervencije.
  Danas u "demokratskom Kosovu" je natalitet tacno 10 PUTA (!) manji - nego prije "milosrdnog andjela".
  Dakle pao je sa 14.7 (sto je duplo vise nego recimo S. Arabija!) na 1.4 % (sto je MANJE (!) nego u Albaniji)

  Pa dajte nam pobogu cinjenice i izvore informcija?

  Kakva "obnova" kuca - ako tu NIKAD nisu niti stanovali?
  Radi se samo o vec vidjenom.
  Odgovor

  Ime: Djoni
  23.11.2012 00:51
  @Marko
  Po obicaju se petljate u stvari koje dovoljno ne poznajete. Rijec je o Kosovu -a ne o Srbiji i gdje god da podigne kucu kosovski Albanac,podize je na svojoj teritoriji i u svojoj drzavi. Nije bitno da li je rijec o obnovi ili novogradnji. Ima dosta stanovnika na severu Kosova koji nisu drzavljani Kosova - nego Srbije ili pak Hrvatske (Kninska krajina).
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  23.11.2012 00:16
  Odakle vam to, druže Marko, da je "etnička struktura" menjana samo u "zadnjih par decenija"?

  I kako zamišljate npr. da se "obnavljaju" spaljene kuće?!
  Iz činjenice da se one grade iznova, izvlačite zaključak da tu ranije nije živeo niko?!
  Predpostavljam da su za ta Vaša mentalna iskliznuća krivi američka administracija, judeo-masonske banke i prodani Švedi :)

  A, što se tiče Vaše uopštene kritike demokratije, priznajem pomišljam da ste barem donekle u pravu.
  Elem, ako su ti podaci o natalitetu koje iznosite tačni (a ko bi u Vaše podatke uopšte mogao da sumnja), onda to samo znači da je ta demokratija takvo zlo, da nesretnim Kosovarima nije više nidočega :D
  Odgovor

  Ime: martin Grad: Leposavic
  22.11.2012 22:52
  evo kako grade kuce.ruse svoje popaljene kuce i grade nove,gle cuda na svojim placevima,bas tamo gde su ziveli.e to sto je neko nekom prodao plac i overio u toj "kvazi drzavi" kupoprodaju,to je vec druga konotacija.ima sucajeva da se te kuce ruse i na njihovom mestu prave sambene zgrade.pa i kod nas na severu se gradi bez dozvole i ikakvih papira i to na tudjem drzavnom zemljistu,pa niko ne pravi problem.sad mi imamo pravo na zivot,drugi nemaju.kad su moji Srbi uzimali velike pare za placeve,tad je bilo dobro,niko se nije bunio.sad kad ti isti potpomognuti svojom drzavom hoce da se vrate odakle su proterani,dize se prasina.kamo srece da i Srpski pregovori sa Kosovom idu u tom pravcu,da se proterani vrate,da im se obezbede uslovi,zastita,posao,sve.a moze sigurno.da zivimo konacno zajedno i u miru.ja u to verujem i mozda sam glup i lud,ali verujem.sve se dogovorom moze postici.

  Ime: Anonimni posjetilac
  22.11.2012 20:41
  Ovo Je Zalosno.
  Tako je pocelo u Knin.
  Isterali Hrvate, ubijali Starce i na kraju dobili Traktorijadu.
  A ovi srbi koji vode taj Srpski narod ne Kosovu uzimaju kredite i para za svoje upotrebe od Vlade Republike Kosova.
  Zar su toliko glupi ti ludi da tako nesto urade i misle da ce im komsije zaboraviti ?
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  22.11.2012 22:34
  Koliko je to Hrvata protjerano i koliko ubijeno u Knin? Zatim posto ocito posjedujes sve podatke objavi i koliko je Srba protjerano i ubijeno u Knin? Bas ce biti interesantno da ti kao Albanski nacionalista objavis zvanicne podatke koje ce najzad donijeti istinu o Knin!

  Ime: Serdjo
  22.11.2012 20:06
  Treba ukinuti UNMIK na Kosovu. To su lezi-lebarosi i paraziti ciji cinovnici (a njihov broj je dosta veliki) za nikakav posao primaju od 800-1200 eura mjesecno. Mnogi cak i vise. I to od 1999 -2012 god, znaci punih 13 godina. Veci dio od njih su od tako visokih plata napravili po dvije kuce i kupili stanove u medjuvremnu. Bolje je taj ogromni novac koji se daje za ove parazite usmjeriti na nezaposlene i socijalno ugrozene kojih je na Kosovu podosta. Za postovanje zakonitosti i reda vec postoje KFOR,EULEX,Policija Kosova kao i bezbjedonosne snage Kosova (vojska Kosova).

  Ime: Gocko Grad: Leposavic
  22.11.2012 18:39
  Albanci kuju pakleni plan praveci potkovicu oko severne Mitrovice racunajuci tako da pritiskom istisnu Srbe iz grada,jer znaju da je Sev Mitrovica glavni bedem odbrane Srba na severu
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  22.11.2012 20:52
  Zanimljivo je kako Vam je na pameti prvo "potkovica", baš onako Freud-ovski.
  Posle onoga što su srpske vojno-policijske jedinice počinile na Kosovu 1999-te, najbolje bi bilo da ne pominjete potkovice u nekom drugom značenju, barem sledećih 50-60 godina.
  Odgovor

  Ime: Gocko Grad: Leposavic
  22.11.2012 21:27
  Daj Milivoje mani mi se tvojih srbofobicnih komentara.Ja zivim na Kosmetu i dobro znam sta se ovde radi.Nemozes ti Iz Zagreba bolje znati od svih o situaciji na Kosovu.Mozes bolje znati o Hrvatskoj ali ovde prestani pricati kojesta
  Odgovor

  Ime: maetin Grad: Leposavic
  23.11.2012 12:08
  ja zivim u istom gradu kao ti,pa je moja ISTINA,drugacija od tvoje.da li se iko ikad iskreno pokajao za sve sto je ucinjeno Albancima u toku rata?njihova strana medalje me ne zanima jer pripadam Srpskom"nebeskom"narodu. i zelim prvo da ocistim svoje dvoriste,jer me komsijino ne zanima.Albanci u Brdjanima prave kuce na svojim a ne na otetim imanjima i imaju pravo na to i to pravo ne moze niko da im ospori a posebno mi koji smo im zapalili tolike kuce u vreme rata.prvo sebe treba da pogledamo u oci,pa tek onda da vidimo ko kuje kakav pakleni plan.pricati price po sistemu rekla/kazala,svak moze,jer u vreme sukoba na Jarinju pricalo se da su nasi oborili helihopter KFOR/a sto nije bilo tacno,ali mnogima je bilo milo da cuju takvu pricu,jer ona doseze granice nase nepobedivosti.ako neko nema razloga da se plasi,zasto se plasi.ko to nas plasi Pristinskim institucijama i netolerantnosti medjunarodne zajednice?mi na severu zivimo drugacije od Srba preko Ibra i niko nas ne uznemirava.ne placamo,vodu,struju,komunalije,primale se duple plate,gradi ko hoce i gde hoce u zavisnosti od moci stranke na vlasti ili polozaja u nekim drugim krugovima,koji nemaju bas dodirnih tacaka sa postenim radom.ne razumem nas,nikako.
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  22.11.2012 19:16
  Bilo kako da mislite vi Serbi Kosovo je Nezavisna Derzava,
  Nikada nece biti podelena Kosova ,
  Serbi bi najbolje da ne prave probleme da puste lude u sfoji ognista sfoje kuce praviti,
  nece moci ovu stanje u nedogled postojati.
  Odgovor

  Ime: Poznati posetilac
  23.11.2012 12:24
  Nisam ni najmanje sumanjo da cim sam upitao o povratku srba koji su isterani sa Kosova, da ce se odmah javiti stalni poznati demagozi ovog foruma i obasuti paljbom protiv povratka.
  Drage komsije i sugradjani, dzaba vam objasnjenja, ne mozete izbrisati cinjenicu da su Srbi proterani i da se (jos uvek) nisu vratili na Kosovo u svoje domove, za razliku od svih Albanaca koji su se vratili iz svog izgnanstva jos jula 99-te. Citavih 13 godina nema povratka Srba u punom obimu!!!! Molim Vas, budite iskreni, navedite zvanican podataka koliko Srba trenutno zivi u Pristini, a koliko ih je bilo npr. 1998 godine?
  Odgovor

  Ime: Poznati posetilac
  22.11.2012 21:00
  Da li ce Albanci da dozvole Srbima da se vrate na svoja ognjišta sa kojih su ih proterali 99.-te? Da podsetim, iz Pristine je proterano 40.000 Srba. Trenutno ih u tom gradu ima samo 50
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  23.11.2012 00:19
  Poštovani i poznati kolega, imate li možda nekakvo saznanje o tome koliko je od tih 40.000 pokušalo da se vrati?
  Ako imate, molim Vas da to saznanje podelite s nama.

  Pozdrav!
  Odgovor

  Ime: dejan za milivoa Grad: bg
  24.11.2012 19:27
  Postovani Milivoja vi kao takva gromada morali bi da znate da se nigde gde je izvrseno etnicko ciscenje nije se desilo da se vratilo vise od 30%.Znam da je za vas i to mongo ali tako je nas vasu zalost.
  Odgovor

  Ime: Sait Berisha Grad: Pejë - Pec Rep. Kosovo
  22.11.2012 22:28
  @ Poznati posetilac
  " Da podsetim, iz Pristine je proterano 40.000 Srba. Trenutno ih u tom gradu ima samo 50"
  Preporucio bih tebi i svima koji istrajavaju da su Srbi proterani sa Kosova nakon juna meseca 1999. godine, da procitate knjigu Svetlane Djordjevic " Svedocanstvo o Kosovu" FHP Beograd 2003.
  Ogromna vecina Srba, zbog straha od odmazde jer su u velikom broju ucestvovali u, od drzave Srbije organizovanom biblijskom progonu albanskog stanovnistva, povlacila se sa Vojskom i Policijom Srbije, koji su iza sebe ostavili pustos u vojnoj doktrini poznat pod pojmom "spaljena zemlja" U mom rodnom gradu Pec, procitajte intervju oca Save Janjica dat NIN-u jula meseca 1999, od 96.441 albanskog stanovnika (podaci ZS Srbije) u njemu ostalo nakon akcije "ciscenja" ,od 24 marta do krajem juna '99., nesto vise od 400 preostala stanovnika Albanaca, uz 670 ubijenih i avetinjski izgled Vukovara nakon JNA "oslobodjenja".
  I poslednje noci 13. jun '99., nasi srpski sugradjani pod uniformama policije prethodno uzevsi 8.000 DM, pobili su celu familiju mesara Agima Balje, decu od 5 do 12 godina zajedno sa silovanom majkom. A njegovog odvedenog brata nasli su pored naselja KaIjaja, ubijenog i iscupanih noktiju. Sve se to dogadjalo u ulici gde su stanovali najugledniji sugradjani Srbi, lekari, profesori i direktori, poslanici republike Srbije.
  Oni su se sami proterali kao u vecini gradova Kosova.
  Zasto se nikad ne pitate sta se zbilo sa vise stotine hiljada vojvodjanskih Nemaca kojih vise nema u Vojvodini? Ili velikog broja Madjara, nekadasnjih stanovnika Vojvodine?
  Odgovor

  Ime: Aleksandar
  23.11.2012 15:11
  Da li je tebi neko pokucao na vrata i dao ti rok da napustis kucu ili si videvsi kakvo je stanje na terenu napustio sam kucu sklonivsi svoju porodicu jer nisi smeo da rizikujes da vas neko ne povredi u sve opstem haosu koji je nastao zbog pocetka bombardovanja? Molim iskren odgovor
  Odgovor

  Ime: Sait Berisha Grad: Pejë - Pec Rep. Kosovo
  25.11.2012 22:27
  @Aleksandar ;"Molim iskren odgovor "

  Rado bih odgovorio da nema ovaj tvoj "konac delo krasi" -"iskren odgovor".
  Iz postovanja prema svim ucesnicima ovog foruma, prema redakciji RSE, pisem sto bi se srpski reklo, , "od prva", iskreno, bez da se to "zahteva" od mene.
  Odgovor

  Ime: Istina
  22.11.2012 22:03
  Niko Srbe nije protjerao sa Kosova nego su sami otisli za Srbiju sa svojom vojskom.
  Odgovor

  Ime: rex Grad: västerås
  22.11.2012 21:55
  niko im ne brani da se vrate u mom rodnom gradu Prizrenu kad sam bio na odmor otac je moj sreo svog profesora srbina i on njemu reko da mu sad bolje nego prije ima platu od kosovske vlasti 650 evra a od srbije oko 300 evra
  problem je za ZLOCINCE jer im necemo nikad da im oprostimo to nek znaju dok su zivi a ostali nemogu da se vrate jer su uzeli dabar novac primer ja sam kupio zemljiste od komsiju srbina 5000evra za jedan ar plac koje se 1996 prodavalo za 750 deutche mark pa molim
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  22.11.2012 21:29
  Sfugde gde su bili ili imali sfoje kuce-imanje da se vrate Serbi naravno oni koji su tu ziveli pre 90g ne i oni koji su doveli vozima iz drugi krajeva bifse Jug sloba,
  i nemoj da preterujte da su bijli 40 hiljada serba u Prishtini nemoj da i uvelicavas ili i naduvas nije to pervi put od vas Serba,
  jasam za stfarne brojke i bez lazi bez naduvanja u nekakfi patriotizam tako kako je, nedoprinosi nista laz ili naduvanja stfari.
  Odgovor

  Ime: Hqahqhq
  23.11.2012 12:27
  Po tvojoj istoriji, Srbi su naselili Kosovo i Metohiju tek 1990-te?, Hahahahah.......
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  24.11.2012 13:10
  Mi to dobro znamo ko kada je dosao, kada na Kosovo, koih .doveo zasto to sfi znamo, nista nije tu mesno.
  Odgovor

  Ime: VB Grad: Beograd
  22.11.2012 21:25
  Hoce li Srbija dozvoliti povratak panonskih Svaba i vratiti im sve sto smo im uzeli?Isti je polozaj i jednih i drugih.Mozda ne isti-nas je gori:Nemci su se prikljucili svojoj matiici protiv nas,a mi smo ucinili veci greh:okrenuli smo se protiv nase dojucerasnje brace.
  Ta nazovi retoricka pitanja dizu malo ustajale prasine ali ne resavaju nista.
  Mogu da pitam:koji civilizacijski nivo je okupljanje protiv izgradnje kuca za Albance?Neka sam sto puta Srpkinja i neka sam ljuta na sve na svetu,ali mi to i dalje nije jasno.Danas ne das Albancu,sutra neces dati onom sa strabizmom,prekosutra debelima...iskljuci se iz civilizacije Evrope ili pravo u Izrael,posto to samo tamo moze,ali iz drugih razloga.
  Odgovor

  Ime: Mile Grad: Srbija
  23.11.2012 11:39
  Da srbi ce vratiti svapska imanja ali prvo njemacka da plati srbima
  ratnu ostetu za poruseno,za ubijenih 1,5 milion, za nase robove koji su radili kao roblje u Njemackoj a nisu dobili ni jedne marke.Moj je otac bio u Njemackoj i bio je rob 4 godine i 2mj. nikada nije dobio ni jednu marku jer je Tito to sa svabama uredio.A on i drugi komsije seljaci nisu znali od koga da i traze a niko im nije pomogao da ostvare svoje pravo.Umrli su a nista dobili nisu za grozno robovanje a bili su seljaci a ne neka vojska.
  Odgovor

  Ime: dejan za milivoja Grad: bg
  23.11.2012 21:56
  Molim Vas pustite Milivoja da nam objasni kako su nemci bili oslobodioci a srbi se sami poubijali.
  Odgovor

  Ime: VB Grad: Beograd
  23.11.2012 21:46
  Sta da vam kazem kad ste sami sve napisali i odgovorili?Mi smo uvek mali,nemocni,zrtve rezima...ukratko:robovi u svojoj drzavi.
  Drug Tito se dogovorio,svi smo aplaudirali(mozda ne ni vi ni ja,ali to jos uvek ne znaci da nisu gotovo svi!)
  Vazno bi bilo da prestanemo da budemo stoka koju vode ili robovi,a da postanemo gradjani,a toga nema bez ucenja,rada,stabilnije ekonomije...i opet se vrtimo u krug.Sto ne znaci da podunavske Svabe nece dobiti svoje.Njihova drzava je svoje obaveze izvrsila,a nasa nije,kao i obicno.
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  23.11.2012 18:05
  Znate li možda koliko je od tih milion-i-po stradalo od Nemaca, a koliko je pobijeno u domaćoj radinosti?
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Prva epizoda – Podgoricai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  24.04.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.