Dostupni linkovi

Mitropolit Jovan dobio nagradu Hrvatskog helsinškog odbora


Zagreb
Zagreb
Pravoslavni mitropolit zagrebačko-ljubljanski Jovan Pavlović dobitnik je ovogodišnje nagrade Hrvatskog helsinškog odbora (HHO) "Sulejman Mašović-Luka Vincetić-Jovan Nikolić" za doprinos međureligijskom dijalogu, ekumenizmu i vjerskoj toleranciji.

Uz njega, novinarka Ivana Paradžiković, autorica tv-emisije "Provjereno" dobila je nagradu "Joško Kulušić" za doprinos u zaštiti i promicanju ljudskih prava na području medijskog djelovanja, a saborska zastupnica Mirela Holy je zaslužila nagradu "Miko Tripalo" za doprinos u zaštiti i promicanju ljudskih prava koji nadilazi profesionalne obveze i uobičajene standarde.

Na prigodnoj svečanosti u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko čestitao je dobitnicima na nagradama, a HHO-u na skoroj 20. obljetnici djelovanja, navodeći kako su u HHO-u djelovali i govorili kada drugi ili nisu smjeli ili nisu htjeli.

„Zauzimanje za ljudska prava nije kampanja; ljudska prava se ili žive ili ne žive", kazao je Leko, dodavši kako Opća deklaracija o ljudskim pravima ostaje poticaj i ideal.

Naglasio je kako Hrvatski sabor, ostvarivanjem postojećih zakona i donošenjem novih, želi zajedno sa HHO-om i drugim nevladinim organizacijama pridonjeti hrvatskom društvu bez diskriminacije.

Predsjednik HHO-a Ivan Zvonimir Čičak, koji je, zajedno s nekolicinom intelektualaca prije 20 godina utemeljio HHO, ocijenio je kako je HHO uvijek bio nemirna, prijepornička institucija koja se nije mirila s postojećim stanjem.

Nagrada "Sulejman Mašović-Luka Vincetić-Jovan Nikolić" za doprinos međureligijskom dijalogu, ekumenizmu i vjerskoj toleranciji nazvana je po trojici svećenika islamske, katoličke i pravoslavne vjeroispovijesti, koji su se kao članovi Hrvatskog helsinškog odbora zalagali za ove vrijednosti u teška vremena rata i poraća u Hrvatskoj devedesetih godina prošlog stoljeća.
XS
SM
MD
LG