Utorak, 24. maj/svibanj 2016, 08:03 CET

  Crna Gora

  Miškovićev "pad" mogao bi protresti Crnu Goru

  Tržni centar Delta City u Podgorici
  Tržni centar Delta City u Podgorici
  Hapšenje jednog od najmoćnijih srpskih ali i regionalnih tajkuna, Miroslava Miškovića u Crnoj Gori, ne samo da privlači veliku pažnju zbog sumnji na korupciju, odnosno, mahinacije kojima je državu Srbiju oštetio za desetine miliona eura, već i zbog mogućnosti da njegov "pad" protrese Crnu Goru.

  Protiv Miroslava Miškovića, vlasnika Delta holdinga u Crnoj Gori nije pokrenut postupak, izjavila je u četvrtak vrhovni državni tužilac Ranka Čarapić, dodajući da će institucija na čijem je čelu reagovati - ako bude potrebe.

  "U ovom trenutku nemamo podatke koji bi nam nametnuli potrebu da u tom smislu provjeravamo. Ukoliko se takva potreba ukaže naravno da će tužilaštvo reagovati, kao što to uvijek čini u sličnim situacijama", istakla je Čarapić.

  Sudeći po riječima lidera radnika nekadašnje fabrike Radoje Dakić koja je vlasnik atraktivnog građevinskog zemljišta u centru Podgorice može se, međutim, zaključiti da u policiji ipak postoji predmet u čijem je centru srpski biznismen Miroslav Mišković, ali i vrh uprave glavnog grada.

  Milan Vukčević, koordinator radnika bivše fabrike Radoje Dakić koji godinama protestuju tražeći novac koji im se duguje za otpremnine sumnja da se radi o organizovanom kriminalu.

  "Krajem 2005. godine na aukciji kupio je određenu površinu "Radoja Dakića" i ta je cijena bila neadekvatna tržišnoj cijeni i tada je u tim poslovima vodeću ulogu imao gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša. Prilikom pregovora sa Miškovićem u Beogradu nije niko bio iz preduzeća Radoje Dakić. Oni su, dakle, to sami dogovarali i tu se nešto čudno dešavalo, znam da je uplaćeno 7 miliona i preko 600 hiljada eura od strane Delte. Međutim, oni su to kupili za neku drugu firmu, jer vidim da se oni ne pojavljuju niđe u bivšoj fabrici. Mislim da tu transakciju treba ispitati, što smo mi već kao koordinacioni odbor dali ekspozituri policije za privredni kriminal. Mislim da će, ako se to detaljno ispita biti nešto otkriveno. Osnovano sumnjamo da se u svemu što je gradonačelnik Mugoša radio sa imovinom Dakića bilo elemenata organizovanog kriminala", rekao je Vukčević.

  Pozdravljaju se akcije u Srbiji

  Miroslav Mišković, po mnogima najmoćniji srpski biznismen, u Crnoj Gori je poslovno bio prisutan kroz lanac supermarketa Maxi i sistem mobilne telefonije M:tel, koji su naknadno prodati dok su osiguravajuća kompanija Delta Generali i, prije svega, njegova kapitalna investicija, najveći trgovinski centar u Crnoj Gori - Delta City, u koji je uložio 60 miliona eura i koji je u prisustvu najviših zvaničnika Crne Gore i regiona otvoren 2008. još uvijek u vlasništvu ovog tajkuna koji je, zajedno sa sinom Markom, u pritvoru zbog sumnji na mahinacije prilikom privatizacije putarskih preduzeća.
  Miroslav MiškovićMiroslav Mišković
  x
  Miroslav Mišković
  Miroslav Mišković

  Crnogorski ministar pravde, Duško Marković pozdravlja akciju pravosudnih organa Srbije u borbi protiv kriminala i korupcije, ali sam slučaj ne želi da komentariše.

  "Mogu samo da pozdravim akciju pravosudnih organa Srbije. Ne mogu da komentarišem sam slučaj koji je u fazi izviđaja. To bi bilo neodgovorno i neprofesionalno da mi komentarišemo u ovoj fazi. Crna Gora pozdravlja sve akcije u susjednoj Srbiji u borbi protiv organizovanog kriminala kao našeg zajedničkog nacionalnog i regionalnog cilja", rekao je Marković.

  Na periferiji slučaja Mišković, domaća javnost se bavi i vlasnikom Nibens grupe, Milom Đuraškovićem koji je u okviru iste akcije uhapšen sa Miroslavom Miškovićem, odnosno, podsjećanjem da ga je Srpska pravoslavna crkva odlikovala Ordenom svetog Save, kao i da je ranije dobio lokalnu nagradu opštine Berane na prijedlog mještana rodnog sela Budimlje gdje je podigao manastir.

  Đurašković je biznisom počeo da se bavi u Beranama početkom 90-tih godina, kada je trgovao južnim voćem, da bi potom prešao u Srbiju i biznis nastavio trgujući naftom.

  Slučaj Mišković je u Crnoj Gori iskazao svojevrsnu političku dimenziju. U međuvremenu je, državni dnevnik Pobjeda podsjetio na ranije tvrdnje Stanka Subotića da je predsjednik opozicionog Pokreta za promjene Nebojša Medojević "primao novac od Miroslava Miškovića i Milana Beka da za račun Vojislava Koštunice radi protiv Crne Gore", dok je Medojević, za list Vijesti izjavio da bi i u Crnoj Gori, kada bi se pokrenula akcija slična ovoj u Srbiji, kao Miroslav Mišković prošli i ovdašnji biznismeni: Dragan Brković i Veselin Barović, ali i neki funkcioneri vladajuće Demokratske partije socijalista.

  Esad Krcić

  esadk+rfe.co.me

  Zahvaljujući ranom angažmanu u Radio Beogradu ostaje trajno vezan za radio, kao medij. Član crnogorskog dopisništva RSE je od 2001. Pisao je za CG Ekonomist, a realizovao je i niz radijskih i TV projekata.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: Eimen
  14.12.2012 00:36
  Svi koji su u Crnoj Gori bili ukljuceni u korupciju, bez Milova znanja, treba da odgovaraju. Da bi se potresla Crna Gora, morao bi se potresti i Milo, a Mila, dok je na vlasti, ne moze potresti ni hidrogenska bomba. Moze malo da se treska ovaj Medojevic, a to i nije neka steta za Crno Goru. Medojevic bi bio veci stetocina od Mila, samo da se dograbi vlasti.

  Ime: Domingo
  13.12.2012 21:00
  Ispasce na kraju da svi oni koji su galamili i "borili se za sve srpske zemlje" - (Srbiju,dio Crne Gore i dio BiH tkz "republika sumska") funkcionisu kao jedna velika mafijaska druzina,"Koza nostre" na balkanski nacin. Uhvatis jednog -lanac ide dalje...i tako u zacarani krug ...pun neiskrenosti,laznog patriotizma i grandomanije,zavisti,pohlepe....i beskrajne gramzljivosti. Zar se ratovi nisu vodili za otimanje tudjeg....??
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva" u Cazinu i Velikoj Kladuši (1. dio)i
  X
  22.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima u Velikoj Kladuši. Voditelj je Edo Maajka. Producent je Mebius film iz Sarajeva.