Dostupni linkovi

Mirdita, Dobar dan: Umetnici probijaju led


Plakat za festival
Plakat za festival

Festivali „Mirdita, Dobar dan!“ i „Mesec dana Prištine u Beogradu“ održavaju se ovih dana u glavnom gradu Srbije. Kroz promociju kosovske umetnosti, kulturnu razmenu i saradnju ove manifestacije posle konflikta devedesetih nastoje da spoje dva društva.

„Mirdita, Dobar dan!“ otvara film „Tri prozora i vešanje“ o ženi koja priznaje da je silovana tokom rata i potom biva proterana iz kosovskog sela u kom je živela ceo svoj život.

Irena Cahani, glavna glumica u ovom ostvarenju reditelja Ise Ćosje, rekla je na pretpremijeri da film opisuje kako žrtve rata i u miru postaju žrtve.

Irena Cahani
Irena Cahani

„One se osećaju odbačenim. Bez integriteta i ponosa. I to sve mi radimo... Mi, društvo, njihove porodice. Pa i država.“

„Tri prozora i vešanje“ dobio je nekoliko nagrada u regionu i Evropi, a holivudski časopis Varajeti opisao ga je kao "kritički pogled na patrijahalnu kulturu ugroženu saznanjem da je neprijatelj povredio njihove žene". Ovaj film publika u Beogradu ima priliku da vidi na festivalu koji traje od 4. do 8. juna.

Osim toga, Nacionalno pozorište Kosovo dolazi sa predstavom “Shopping and fucking”, koncert će održati Edona Rešitaj, dok su između ostalog najavljene i tribine “Nestali i normalizacija odnosa” i “Kulturna saradnja između Srbije i Kosova”.

Glumica Mirjana Karanović, takođe protagonistkinja Ćosjinog filma, kaže da nije novost da umetnici uvek prvi „probijaju led“.

„To je kao kad neko prvi skoči u vodu. Ovi ostali okolo i dalje oklevaju. Kao, jao hladna je voda, nazebšću... A onda opet neki umetnik skoči i krene da pliva. I opet sad ostali ono njihovo... A onda posle nekog vremena svi skoče. I odjednom, kao, pa to je normalno. Mislim da je to nekako tako. Eto, skočiš pa gledaš da preživiš. Ali znate zašto? Zato što jedino kad skočiš u vodu možeš da ostaneš živ ako nastaviš da plivaš.“

Zanimljivi program “Mirdita, Dobar dan!” čine još i multimedijalna izložba, književno veče, žurka kosovskih DJ-eva, projekcija kratkih filmova i diskusija o sedmoj umetnosti…

Škumbin Istrefi, filmski producent, veruje da je umetnost siguran put ka zbližavanju.

„Ove incijative će da prevaziđu predrasude koje postoje među ljudima u Srbiji i dole. Kada je projekat kvalitetan, i nije mu cilj samo nacionalni ineteres već se bavi ljudskim sudbinama, onda će to sve spontano da ide.“

Poslednji put u Beogradu Irena Cahani bila je pre šesnaest godina.

„Sada se osećam puno bolje. Danas je razlog mog dolaska plemenitiji i nadam se da će kultura, barem kultura ako svi drugi neće, uticati na našu saradnju i bolje razumevanje.“

“Mirdita, Dobar dan!” održava se drugu godinu za redom, u vreme kada se mnogo priča o Briselskom sporazumu Beograda i Prištine.

Želimo da vidimo, kaže Maja Stojanović iz Građanskih inicijativa, da li dogovori elita utiču na običan život.

“Da vidimo da li ta normalizacija odnosa uopšte postoji. Da li ljudi u Srbiji, koji se ne bave politikom ili su iz nevladinog sektora, znaju bilo šta o kosovskoj sceni. Koliko znaju o ljudima, o dešavanjima na Kosovu, o tome šta su oni preživeli i šta danas preživljavaju.”

Istovremeno, u toku je i festival “Mesec dana Prištine u Beogradu” koji je počeo projekcijom filma “Balkon” Lendite Zekiraj. Održana je i tribina na temu kinematografija Kosova i Srbije.

“Ideja ovog festivala je da povežemo mlade umetnike iz Prištine i Beograda. Da kroz kulturu doprinesemo normalizaciji odnosa i svemu ostalom,” kaže Jelena Džombić iz Helsinškog odbora.

Tokom juna, u organizaciji Helsinškog odbora za ljudska prava uz podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji, osim glumaca i reditelja ovdašnjoj publici predstaviće se i književnici, slikari i muzičari sa Kosova.

XS
SM
MD
LG