Dostupni linkovi

Ministar finansija Lazar Krstić podneo ostavku


Lazar Krstić
Lazar Krstić

Ministar finansija Srbije, Lazar Krstić, u subotu je podneo ostavku na tu funkciju. Takvu odluku saopštio je na konferenciji za novinare, održanoj neposredno nakon sednice Vlade na kojoj je odlučeno da se donesu Zakon o radu i Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Krstić je naveo da je glavni razlog za povlačenje iz Vlade, to što se sa premijerm Srbije Aleksandrom Vučićem ne slaže oko brzine sprovođenja reformi, iako je, kako je rekao, sa njim saglasan oko svih potrebnih ekonomskih mera.

Kako je naveo, smatrao je da penzije u Srbiji treba da se smanje najmanje 20 odsto, a plate u javnom sektoru najmanje 15 odsto i da je, u naredne dve godine, potrebno otpustiti najmanje 160.000 ljudi, uz poskupljenje struje od bar 30 odsto.

"Nemam sumnje i verujem potpuno premijeru Vučiću da mi želimo istu zdravu i reformisanu Srbiju i ubeđen sam da će na tome Vlada raditi ma koliko to bilo teško. Ipak, imamo različite pristupe oko dinamike", rekao je Krstić i dodao:

"Ja sam smatrao da ove mere, a to je samo deo, treba da budu sprovedene odmah i u punom obimu. Mislim da premijer i ministar finansija moraju da imaju isti prisutup i zbog toga, a posle razgovora koji nisu od juče, postigli smo dogovor da podnesem ostavku."

Vučić: Zakon o radu i PIO u skupštini do utorka

Premijer Vučić izjavio je da je na sednici vlade jednoglasno odlučeno da se donese Zakon o radu i Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju. Zakoni će, kako je naveo, u Skupštini biti u utorak.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić

"Danas imamo dve vrste vesti i pomešana osećanja, jedna je ona na koju sam ponosan - Srbija je konačno i suštinski krenula u ekonomske reforme, to nije više priča, a bila je prazna priča, prethodnih 13 godina", rekao je Vučić.

"Smanjenje penzija od 20-25 posto nisam u stanju da sprovedem u delo iako bi to bila najracionalnija mera", dodao je Vučić govoreći o predlogu ministra Lazara Krstića koji je podneo ostavku.

Vučić je najavio da će Krstić od sada biti njegov savetnik i da će pomagati i ministarki Kori Udovički.

"Nemam šta da mu zamerim, nemam šta da mu kažem da nije bio u pravu, osim činjenice da ja nisam sposoban da to prihvatim, i da ljudi u Srbiji ne mogu to da prihvate", naveo je Vučić.

Protesti ispred Vlade Srbije

Dok je trajala sednica vlade, na čijem je dnevnom redu, prema ranijim najavama premijera bio Zakon o radu, ispred zgrade Vlade su se okupili predstavnici i članovi Saveza samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost, nezadovoljni što se predlog tog zakon stavlja u skupštinsku proceduru u sadašnjem obliku.

Prema procenama policije, okupilo se oko 300 demonstranata, dok pripadnici sindikata tvrde da ih ima oko 2.000.

Branislav Čanak
Branislav Čanak

Lider Nezavisnosti Branislav Čanak, rekao je da je namera dva sindikata da u subotu samo iskažu svoj protest i da neće uručiti nikakav pisani zahtev, a da će narednih dana nastaviti sa planiranim akcijama i okupljanjima u znak protesta zbog predloga tri zakona - o radu, penzijsko invalidskom osiguranju i obnovi zemlje nakon poplava.

Na jednom od transparenata piše "Naš ekspoze je kratak: Svom snagom protiv Vučićevih reformi". Na drugom se navodi: "Dostojanstven rad - priostojan život".

Demonstranti uzvikuju: "Vuline (Ministar rada, Aleksandar), lažove izađi napolje" i "Vučiću, lopove".

Ispred Vlade je kordon policije sa štitovima.

Podsetimo da Sindikati, analitičari i deo javnosti odavno iznose zamerke na Predlog zakona o radu, ali i na to što o njemu nije organizovana javna rasprava.

XS
SM
MD
LG