Srijeda, 25. novembar/studeni 2015, 09:15 CET

Hrvatska

Ministar Bauk: Ispoštovati odredbu o ćirilici u Vukovaru

Obilježavanje desete obljetnice donošenja aktualnog Ustavnog zakona o manjinama
Obilježavanje desete obljetnice donošenja aktualnog Ustavnog zakona o manjinama
Govoreći na obilježavanju desete obljetnice donošenja aktualnog Ustavnog zakona o manjinama, ministar uprave Arsen Bauk oštro je odbio prijedlog da se stavi moratorij na uvođenje ćirilice i srpskog jezika u Vukovaru, što nalaže Zakon o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina nakon što je broj pripadnika srpske manjine u Vukovaru po Popisu stanovništva iz 2011. godine narasao iznad 33 posto.

„U ovoj zemlji zakoni se trebaju provoditi, i vjerujem da će tako biti i u Vukovaru. Zakon o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina je jasan, a onima koji to problematiziraju želim 
Arsen BaukArsen Bauk
x
Arsen Bauk
Arsen Bauk
 amo reći da su se hrvatski branitelji borili da tamo bude hrvatski grb, a ne da ne bude nešto što -  treba biti“, poručio je ministar.

Prema prošlog tjedna usvojenom Zakonu o lokalnim izborima, zastupljenost manjina  u prestavničkim tijelima lokalne samouprave definirana je iznad standarda koje daje Ustavni zakon o manjinama, pa će - prema rezultatima Popisa stanovništva iz 2011., a   nakon izbora u proljeće - srpska manjina ubuduće imati i jednog zastupnika u Skupštini Grada Zagreba.

Također, Romi će imati zastupnika u Skupštini Međimurske županije, a mađarska manjina u Skupštini Osječko–baranjske županije, izvijestio je ministar.

„Nikada ne možemo biti zadovoljni postignutom razinom manjinskih prava, i na tom putu ima mjesta za napredak i poboljšanja“, poručio je predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko okupljenim predstavnicima manjina i manjinskih udruga.

„Pa tako od svih vas i od svih institucija tražim da stalno pratite i izvješćujete nadležna tijela kako se poštuju ljudska prava i temeljne slobode u najmanjoj organizaciji i najmanjem dijelu društvene zajednice“, dodao je Leko.

Opada broj manjina

Predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku i zastupnik srpske manjine Milorad Pupovac upozorio je da u Hrvatskoj opada ne samo broj pripadnika manjina, nego i interes za manjinsku problematiku, a - ne spominjući izravno nedavnu javnu polemiku s predsjednikom Ivom Josipovićem o manjinskoj politici - požalio se na netoleranciju prema manjinama i njihovim predstavnicima.

„Iznimno je važno biti osjetljiv na svaki pokušaj da se dostignuta razina manjinskih prava dovede u pitanje. Iznimno je važno biti osjetljiv na to da se svaki pokušaj unapređenja 
Veljko KajtaziVeljko Kajtazi
x
Veljko Kajtazi
Veljko Kajtazi
 oložaja nacionalnih manjina  ne nastoji kompromitirati, omalovažiti i diskvalificirati, kao što je do sada bilo slučajeva“, kazao je Pupovac.

Zastupnik romske manjine Veljko Kajtazi koji u petak nije imao prigode javno progovoriti, za naš radio ocijenio je u ime svoje zajednioce provedbu Ustavnog zakona o manjinama.

„Delimično jesmo, jer mislimo da  - za razliku od svih ostalih nacionalnih manjina  -  položaj romske manjine koja nema svoju matičnu državu trebao bi biti sasvim drugačiji. Ustavni zakon o manjinama govori među ostalim o zapošljavanju manjina, a – kao što znate – ja sam jedini saborski zastupnik koji je u Sabor ušao – direktno sa Hrvatskog zavoda za zapošljavanje! Već to samo po sebi kazuje da se ne poštuje Ustavni zakon  u dijelu o zapošljavanju manjina“, smatra Kajtazi.

Kajtazi je izrazio i  zadovoljstvo porastom broja Roma u Hrvatskoj po Popisu stanovništa iz 2011.

Enis Zebić

ZebicE+rferl.org

U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od 1. veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

Ovaj forum je zaključen
Sortiranje komentara
Komentari
     
Ime: bosanac
23.12.2012 00:32
zivim u naj demokratskoj drzavi svijeta swedskoj i nepostoji nikakva ploca na na stranom jeziku ,nikakavi jezici paralelni osim u skolama ,,kao izborni predmeti,(eng,spanski,njemacki ,franc)(mozda negdje ima neka ploca na nekom eng ali cirilica=???? a srba ima jako puno-cudi me da nisu zatrazili SAO JAO i ostalo..),nepostoji paralelna skolstva ili policija a jednako imaju stanovnika "ostalih "danaca,norvezana i finaca ,hocu reci zasto bi to bilo omoguceno srbima u bosni,hrvatskoj ili kosovu?mogu dobiti po jedna ili dva casa ko mi u dijaspori,siti arsin za sve,,

Ime: Josip
22.12.2012 11:50
Jedna kratka preporuka Bauku,pazi da im ne pruzas prst ako hoces zadrzati ruku.
Odgovor

Ime: Ivan Grad: Mostar
24.12.2012 15:54
niko na svjetu nema veca prava a nismo uopce u vecini nego mi Hrvati u BiH....ali samo na djelu FBiH....tu imamo sva prava ....imamo svoje skole,jezik, visok stepen vlasti(lokalane i entitetske) a tamo u drugom djelu sto se zove RS mi smo gradjani cetvrtog reda kao sto su i bosnjaci i ostali ne-srbi....mozda kad mi Hrvati dobijemo neka prava u takozvanoj genocidnoj republika srpsko onda i Hrvastska moze da da ista srbima u Vukivaru,lici, Baniji a do tad Nista.ne daji ... ministare uprave Arsen Bauku
Odgovor

Ime: Mate Grad: Istra
22.12.2012 18:21
Josipe , u Istri šačica od 14,57 % Talijanske manjine ima veči utjecaj u Istri več onih 34 i nešto posto srba u Vukovaru , šta bi mi hrvati trebali reči jer nas ima 60,35 % a u gradovima je taj postotak i veči , slažem se sa tobom , ja bi zakon mijenjao jer ipak je Vukovar Hrvatski grad i 1991 se nesmije tako brzo zaboraviti .
Odgovor

Ime: Milivoje Radaković
24.12.2012 16:44
Dear Mate, Vukovar će biti hrvatski grad i ako bude imao table s nazivima ulica na dva pisma, zar ne? Ili je to "hrvatstvo" tako upitno da se dade poničtiti s nekoliko slova?! (Znate ono, pisalo na tarabi sladoled...)

Usput, budite dobri pa mi pojasnite šta je problem s Istrom? Nisam uopšte razumeo Vašu opasku?!
Odgovor

Ime: Slovenac Grad: EU
25.12.2012 16:38
istra je oteta od Italije 1945 pa sve do danas....i data SFRJ a tito je nije dao sloveniji nego hravtskoj, kao i 90% jadrana i obale i ostrva...neposteno ne
Odgovor

Ime: Hrvat
25.12.2012 22:30
Kako da dade sloveniji kada su Hrvati cinili relativnu vecinu u Istri po Austrijskim popisima? To je kao da ja kazem sto nije dao Hrvatskoj zapadni dio danasnje Slovenije koje je oteto Italiji 1945. Taj prostor koji je propojen Sloveniji jednak je povrsini koju ima Istra.
Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Četvrta epizoda - Brčkoi
|| 0:00:00
...  
 
X
22.11.2015
RSE u saradnji sa National Endowment for Democracy emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je četvrta epizoda osmog ciklusa Serijala koja govori o mladima u Brčkom. Voditeljica i moderatorica je Remi. Producent je Mebius film iz Sarajeva.