Dostupni linkovi

Milionski iznosi za ljetne festivale


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

U poplavi ljetnih festival u Crnoj Gori, samo od Kotora do Budve ovog ljeta tri - svaki sa budžetom od po pola miliona eura. Opština Budva morala je podići kredit od četvrt miliona eura kako bi se Grad teatar uopšte održao.

Kotor Art je već sedam godina festival od posebnog značaja za kulturu i dobija finansijsku pomoć države, a između Kotora i Budve će se sredinom mjeseca održati Sea Dance festival, ogranak slavnog Exita, i za njegovo finansiranje izdvaja se novac iz državnog budžeta.

Na desetine miliona potrošenih eura tokom skoro tri decenije trajanja, nisu Gradu teatru donijeli značajnije mecene ili sponzore - preko 90% novca dobija se iz gradske kase.

Iako se ne nazire kraj finansijskoj krizi, u kojoj se Opština Budva nalazi već duže vrijeme, za manje od dva mjeseca festivalskog programa namijenjeno je oko pola miliona eura.

"Mi smo ove godine dobili 430.000 eura za troškove programa i kompletne prateće troškove", kaže Blažo Radoman, direktor Grada teatra.

No, otvaranje Festivala zasjenila je vijest da je lokalna vlast morala podići kredit na četvrt miliona eura, kako bi se ostvario predviđeni dvomjesečni program.

"Našli smo se u problemu oko realizacije programa ovogodišnjeg XXIX festivala Grad tetara. Striktno je navedeno da se omogućena sredstva koriste za ostale usluge, za realizaciju programa i plaćanje pratećih troškova", ističe Radoman.

Za razliku od Budvana, koji su do nedavno uz Grad teatar paralelno plaćali privatnu firmu da se bavi istim poslom, kao zaposleni u festivalskoj direkciji, Kotor art festival već sedam godina ima status festivala od posebnog značaja za kulturu Crne Gore.

"Ovaj festival je upravo pokazatelj onoga kako se na pravi način povezuje ono što je aktuelno stvaralaštvo i kroz njega promoviše najznačajnija crnogorska kulturna baština", navodi Dragica Milić iz Ministarstva kulture.

Statistički, Kotor Art ima ovog ljeta 117 programa. Tokom 52 dana, nastupiće oko 800 umjetnika, izvođača i predavača iz 19 država. Uz sponzore, među kojima su najveće inostrane firme na bokokotorskim obalama, i budžet kotorskog festivala je dostigao oko pola miliona eura.

Novac, ilustrativna fotografija
Novac, ilustrativna fotografija

"Svakako planiramo tokom ljeta da organizujemo nekoliko debata na temu Kotor Arta i potrošnje javnog novca u kulturi. Vjerujem da će se tu pričati o potrebama kulturne scene grada, ali i države. Potpuno sam uvjeren da će kroz tu debatu i razgovore, Kotor Art izaći kao pozitivan primjer koji će ukazati kako manje može biti više", kaže Ratimir Martinović, umjetnički direktor festivala.

Između Kotora i Budve, još je jedan festival od pola miliona.

"Finansijski dio obaveze opštine Budva, prema organizaciji Sea Dancea Festivala, je u iznosu od 400.000 eura. Vlada Crne Gore je donijela odluku o podršci ovom festivalu kroz novčanu donaciju od 100.000 eura. Opština Budva do sada je izmirila oko trećinu svojih obaveza", riječi su Lazara Rađenovića, predsjednik opštine.

Zbog Sea Dancea je početkom godine došlo do otvorenog sukoba unutar vladajuće koalicije jer, na uporno insistiranje javnosti, ni organizator festivala, ni zvaničnici Opštine Budva, nisu ispostavili finansijski izvještaj o tome ko je i za što potrošio pola miliona eura iz džepova Budvana. Zato ovogodišnji Sea Dance ne dočekuju svi s oduševljenjem.

"Zgrožena sam zbog svega. Diže se kredit da bi Grad teatar mogao da opstane ove godine, a hoćete da i mi odvajamo preko pola miliona eura ove godine za Sea Dancea. Hoćemo li i tu dizat kredit? Ako je on uspješan, izbacite Grad teatar, pa onda cijelo ljeto da skačemo po jazu", navodi Lucija Đurašković, predstavnica građana u lokalnom parlamentu.

Osim finansijskih, budvansko kulturno ljeto ima i more drugih problema - buka je dostigla takav nivo, da se pozornice traže daleko od matičnih scena u Starom gradu, a promijenjen je i termin početak predstava, kako bi se izbjegao muzički teror ugostitelja. Sve ovo zasjenjuje programske sadržaje, među kojima posljednjih dana bilježimo gostovanje sarajevskog ratnog teatra SARTR, sa predstavom Dina Mustafića, Životinjska farma.

Za razliku od otvaranja festivala, kada na press konferenciji direkcije Grada teatra nije najavljeno da će ga otvoriti znameniti Mario Vargas Ljosa, već se zna ko će ga zatvoriti. Urednica muzičkog programa Milena Lubarda Marojević najavljuje gitaristu Al di Meolu: "Do te saradnje je došlo zahvaljujući tome što će se Al di Meola sa svojim kolegama, u tom trenutku, naći u ovom dijelu svijeta. Naša je želja bila da taj predjubilarni festival zatvorimo nečim specijalnim. Da, i sebi i našim posjetiocima, priuštimo neki specijalni muzički ugođaj. Tu su se stvari dobro poklopile".

XS
SM
MD
LG