Petak, 06. maj/svibanj 2016, 05:38 CET

  Hrvatska

  Zagreb: Pozitivne ocjene Milanovićevog posjeta Beogradu

  Zoran Milanović i Ivica Dačić u Beogradu, siječanj 2013.
  Zoran Milanović i Ivica Dačić u Beogradu, siječanj 2013.
  Hrvatska politička javnost pozitivno ocjenjuje posjetu premijera Zorana Milanovića Srbiji od srijede. Neki analitičari kažu da je najvažniji sam susret, a ne je li što i dogovoreno, dok drugi naglašavaju potrebu pragmatičnog pristupa.

  Hrvatski premijer Zoran Milanović izrazio je zadovoljstvo posjetom Beogradu.

  „Išao sam u Beograd jer je bilo krajnje vrijeme da prekinemo taj zid šutnje. Kako je do njega došlo i kako je nastao, to me nije zanimalo. Moj posao i naš posao je da rušimo zidove tamo gdje ih možemo srušiti, bez obzira tko ih je izgradio. U interesu mira i stabilnosti te poslovnom interesu naših tvrtki idemo gdje god možemo, na istok, zapad, sjever i jug, sasvim svejedno, razgovaramo s kim god možemo razgovarati. Jer to je jedini način“, kazao je Milanović.

  Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić je povodom posjete ocijenila da je riječ o dobrom, racionalnom i korisnom pomaku u odnosima. Ona očekuje nastavak kontakata na ministarskoj razini, jer je sa svojim srbijanskim kolegom dogovorila da će u veljači razgovarati o prekograničnim projektima koje bi se moglo financirati iz europskih fondova.

  „To je nešto što je vrlo konkretno, što je pozitivno, što ljudi apsolutno osjete u svojoj svakodnevici i što apsolutno povećava kvalitetu života ljudima s jedne i druge strane granice. Mi smo u procesu identificiranja tih projekata, i oni su sa srpske strane. Pogledat ćemo što ima i izabrat ćemo. To je dobro, korisno i moguće i to je dobra poruka.  To nije kontroverzno, što znači da možemo graditi dobru atmosferu, unutar koje onda možemo lakše rješavati i osjetljivija pitanja“, smatra Vesna Pusić.

  Opozicija, koja je podržala Milanovićev odlazak u Beograd, upozorava međutim da su problemi dijagnosticirani, ali da nije ponuđeno nikakvo rješenje za njih. Član Predsjedništva oporbenog HDZ-a i bivši ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković  ne slaže se međutim sa ocjenom predsjednika srpske Vlade Ivice Dačića kako su hrvatsko-srpski odnosi ključni za stabilnost regije.

  „Za stabilnost regije najvažnije je širenje euroatlantskih integracija, dakle NATO-a i Europske unije. Srbija nikako da to shvati i prihvati i pokušava unijeti nekakva svoja pravila igre. Mislim da je važno da oni iskreno prihvate europske vrijednosti, i onda će svima na prostoru jugoistoka Europe biti lakše“, kaže Jandroković.

  I predstavnici srpske manjine u Hrvatskoj zadovoljni su posjetom. Potpredsjednik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac pozdravlja što se u sklopu tema vezanih uz ratno nasljeđe razgovaralo i o povratku izbjeglih Srba:

  „Nema nikakvog opravdanja da zbog političkih odnosa između dviju vlada ta pitanja stoje. To moraju biti prioriteti, kao što moraju biti prioriteti sudbine nestalih lica, bilo s hrvatske, bilo sa srpske strane.“

  I analitičari pozdravljaju susret  Milanović – Dačić, svako sa svojim argumentima. Dok umirovljeni profesor političke filozofije Žarko Puhovski kaže kako je najvažnije da su se susreli, a da je mnogo manje važno jesu li išta dogovorili, profesorica Lidija Čehulić sa zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti naglašava potrebu pragmatičnog pristupa:

  „Ono što je potrebno naglasiti je upravo ova funkcionalna regionalna suradnja. Dakle, ne smijemo zaboraviti sve ono što je otvoreno, što je teško – kako za Hrvatsku, tako i za Srbiju,  i za građane koji su osjetili bolne posljedice rata, ali treba se fokusirati na ono što možemo sada rješavati, a to je gospodarska, kulturna, obrazovna suradnja. To je način kako možemo naprijed, to je način kako će se mijenjati javno mnijenje i u Srbiji i onaj dio javnog mnijenja u Hrvatskoj koji se još teško suočava s posljedicama rata.“

  Enis Zebić

  ZebicE+rferl.org

  U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od 1. veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: Vasiljko Vukoje Grad: perotjerani Dubrovcanin
  21.01.2013 13:26
  Bilo bi zanimljivo cuti da li je osim kurtoazije, radne posjete i radnog rucka, gotovo pa privatne posjete Milanovica sudrugu Dacicu, ijedna bitna tema bila na dnevnom redu. npr, da li ce i kada Milanoviceva prethodnica Kosorova vratiti oduzeti stan i obestititi porodicu Drobac i da li ce, uz reciprocitet, protjeranih Hrvata iz Slankamena, biti omogucen povratak i vracanje privatnih kuca i stanova oko 1500 Dubrovcana srpske nacionalnosti, koje su HDZovske gerilske formacije jos prije rata a onda i tokom ratnih sukoba, ako nisu pobili, protjerali iz rodnog Dubrovnika i do danas, uz blagoslov ostalih vlasti, ilegalno naselili Hercegovcima.
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.