Nedjelja, 01. maj/svibanj 2016, 10:00 CET

  Srbija

  Bilateralno otopljavanje: Milanović u Beogradu

  Da li to počinje resetovanje odnosa između Zagreba i Beograda? Taj anglicizam, pozajmljen od Josepha Bidena, kojim je srpski premijer Ivica Dačić nedavno pozivao na normalizovanje odnosa između Srbije i Hrvatske, mogao bi pustiti prvi praktični izdanak već u sredu, kada u radnu posetu premijeru Srbije stigne predsednik vlade Hrvatske Zoran Milanović.
   
  Ovaj sastanak planiran je već izvesno vreme, potvrdila je i ministarka spoljnih poslova Hrvatske Vesna Pusić.
   
  Nakon izjava predsednika Srbije Tomislava Nikolića da je Vukovar srpski grad, a zatim i da se u Srebrenici nije dogodio genocid, kao i zaoštravanja do kojeg je došlo posle oslobađajuće haške presude hrvatskim generalima, poslednji je čas za pokretanje odnosa dveju zemalja u dobrom pravcu, procenjuju analitičari.
   
  I predsednik Hrvatske Ivo Josipović rekao je da je dobro što će doći do susreta srpskog i hrvatskog premijera jer će taj susret, nakon pomenutih neprihvatljivih poruka iz Beograda, ponovo okrenuti odnose u dobrom pravcu.
   
  Iako se od sastanka Milanović-Dačić ne očekuju dalekosežniji rezultati, sagovornici Radija Slobodna Evropa ističu njegov značaj jer predstavlja početak normalizacije odnosa između Zagreba i Beograda.
   
  Šef srpske vlade je rekao da je njegov susret sa premijerom Hrvatske važan jer predstavlja prvi korak ka stvaranju osnova za bolju saradnju dve zemlje, ali da ne očekuje istorijske zaključke. Bitno je da se posle perioda zahlađenja odnosa između dve države učine koraci ka normalizaciji tih odnosa.
   
  Ivica Dačić i Zoran MilanovićIvica Dačić i Zoran Milanović
  x
  Ivica Dačić i Zoran Milanović
  Ivica Dačić i Zoran Milanović
  ”I ja sam imao inicijative ranije, a sada me je hrvatski premijer pozvao i sam predložio da dođe u Beograd... Mi imamo mnogo zajedničkih interesa – od ekonomskih pitanja, pa do problema koji su nastajali za vreme ratova devedesetih godina. Na kraju krajeva, ima i mnogo pitanja koja su u vezi sa evropskim putem i mogućnostima saradnje na tom planu. Razgovaraćemo o bilateralnim temama, o regionalnoj saradnji. Bitno je da posle perioda kada je došlo do zahlađenja u našim odnosima učinimo korake ka normalizaciji tih odnosa”, kazao je Dačić.
   
  Podsetio je da postoje pitanja o kojima Srbija i Hrvatska imaju različite stavove i ocene, ali da se moraju tražiti tačke u vezi s kojima će sarađivati i imaju zajednički interes.
   
  "Sigurno je da vlade i Srbije i Hrvatske ne mogu da se ponašaju iracionalno, odnosno da apsolutno ne sarađuju", naglasio je šef srpske vlade.

  Ohrabrujući znak
   
  I Ujedinjeni regioni Srbije, mlađi koalicioni partner u srpskoj vladi, ocenjuju da je poseta hrvatskog premijera ohrabrujući znak “jer ako komšije ne razgovaraju, nema sloge, ni razvoja. Može jedna kuća da bude bolja od druge, ali nijedna kuća nije srećna i ne živi dobro, ako s komšijom razgovora nema", kazao je na konferenciji za novinare portparol Ujedinjenih regiona Srbije Marko Selaković.
   
  Premijer Hrvatske Zoran Milanović će u Ambasadi Hrvatske razgovarati i sa predstavnicima hrvatske manjine. Oni pozdravljaju posetu hrvatskog premijera Srbiji iako dodaju da nisu očekivali da će do nje tako brzo doći, navodi za Radio Slobodna Evropa lider Demokratskog saveza vojvođanskih Hrvata Petar Kuntić.
   
  „Odnosi na relaciji Beograd-Zagreb odvijaju se po onoj čuvenoj korak napred - dva koraka nazad. S obzirom na imidž premijera Milanovića i na odlučan zaokret politike Ivice Dačića, nadam se da ćemo konačno krenuti i riješavati neke probleme, a mene prvenstveno interesuje položaj hrvatske manjine ovdje u Srbiji“, kaže Kuntić.
   
  Uprkos tome što se ne zna da li će susret dvojice premijera imati nekakav opipljiv politički ishod, Vesna Rakić Vodinelić, profesorka na Union univerzitetu u Beogradu, ocenjuje za Radio Slobodna Evropa da je za građane obeju zemalja, kao i za širi region, izuzetno korisno što, konačno, dolazi do susreta premijera Srbije i Hrvatske.
   
  „Činjenica da se sastaju premijer Srbije i premijer Srbije je veoma dobra i vrlo značajna vest. Da li će taj njihov sastanak imati nekakav opipljiv ishod – to još uvek ne znamo, ali sama činjenica njihovog susreta treba da raduje građane i jedne i druge zemlje, kao i šireg regiona. Ja verujem da oni kao političari osim ovog opšteg, imaju i neki svoj sopstveni interes u vidu jer se Hrvatska nalazi pred prijemom u EU, a Srbija možda pred dobijanjem datuma za pregovore sa EU, tako da su se oni verovatno rukovodili i tim interesom. Da li će to otići dalje od toga i biti deo nekog pomirenja do kojeg ovde, ipak, jednom mora da dođe – u ovom trenutku zaista je teško prognozirati“, kaže Vesna Rakić Vodinelić.

  Branka Trivić

  trivicb+yahoo.com

  Diplomirala na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, na Odseku za međunarodne odnose. Radila kao novinar i urednik u Informativnom i Kulturnom programu Radio-televizije Beograd od 1983. do 1992. Za RSE radi od decembra 1993. godine.


  Iva Martinović

  martinovici+rferl.org

  Posle petooktobarskih promena počinje da radi na beogradskom radiju Studio B, u početku kao novinar-reporter, a potom i kao urednik informativnih emisija. U aprilu 2007. prelazi na RSE, gde radi kao novinar-reporter i voditelj dnevnih informativnih emisija.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: Vojvodjanin Grad: Novi Sad
  15.01.2013 18:31
  ovde u srbiji Ustavni sud odbio zahtev tužilaštva za zabranu registrovanog udruženja građana "Srpski narodni pokret 1389" i neregistrovanih udruženja SNP "Naši" iz Aranđelovca i SNP "Naši 1389" jer su njihove aktivnosti usmerene na rušenje ustavnog poretka, kršenja zajamčenih ljudskih i manjinskih prava i izazivanje verske, nacionalne i rasne mržnje navodeći da se „ne može pouzdano utvrditi postojanje ustavnih razloga za zabranu rada“...i nadam se da ce popricati o ovome u svoju prvu posetu kad Beogradu dođe hrvatski premijer Zoran Milanović, gde će se susresti sa predsednikom Vlade Srbije Ivicom Dačićem....zasto i kako srbski nacisti ganjaju male narode po srbiji i maltretiraju ....zasto plicija nista ne radi da zastiti narode manjina

  Ime: Zagrebacki Grad: Zagreb
  15.01.2013 18:22
  opet HDZ-eovci kao sto je i tudjman bio rade za srbiju i idu u srbiju da rade protiv hrvatskih i hrvatskog naroda interesa i drzave Hrvatske...tesko se nama Hrvatima sa ovakvim politicarima...cao Hrvatska
  Odgovor

  Ime: ja
  16.01.2013 16:22
  Zagrebacki di ti zivis da mi je znati? Ne govoris hrvatski, Tudjman ti je nocna mora, ne znas iz koje je ''partije'' hrvatski premijer..Daleko si ti od Zagreba! Ciao i tebi

  Pozdravljam susret hrvatskog i srbijanskog premijera.

  Ime: ledeni Grad: Srbija
  15.01.2013 18:19
  Jedini i iskljucivi razlog zasto je do ovog "susreta" doslo je ultimatum EU Hrvatskoj. Hrvatski politicari i javnost su izrazito antisrpski okrenuti, ista je stvar i u Srbiji. Ja licno sam protiv bilo kakvog "odmrzavanja" jer odnosi izmedju Srbije i Hrvatske treba da budu ledeni obzirom koliko se mrzimo. Ja nastavljam sa ledom a ovi sto imaju pamcenje od dva minuta slobodno mogu da se "odmrzavaju" do mile volje, ne bi li udovoljili EU birokrate.
  Odgovor

  Ime: Se
  16.01.2013 05:53
  @ledeni
  Pa ti i budi na ledu kada si pun mrznje i govori iskljucivo u svoje ime.
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  15.01.2013 23:12
  OK, Icy, priloži spisak od 50 Hrvata koje mrziš.
  Ne mora abecednim niti azbučnim redom...

  Poslušajte: Program za Srbiju

  Galerija

  Fotogalerija Karikature Predraga Koraksića Coraxa

  Jedan od najprepoznatljivijih karikaturista u Srbiji Predrag Koraksić Corax stalni je saradnik Radija Slobodna Evropa i jednom sedmično objavljujemo njegov komentar političkog života Srbije bez reči.

  Srpski s mukom

  Pančić: Gužva na listiću

  Šta god da nas čeka, bolje je da dođe što pre. Posle ove nedelje, kao ni posle prethodnih izborih nedelja u prethodnih četvrt veka, niko u Srbiji neće imati izgovor da nije imao mogućnosti da bira i da se pita, piše u kolumni Teofil Pančić
  Dalje/More
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Prva epizoda – Podgoricai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  24.04.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.

  Program u biblioteci razvija kreativost kod dece

  Djeca iz predgrađa Vašingtona Aleksandrije učestvuju u programu pod nazivom “STEAMtivity”, koji je dijelom finansiran zahvaljujući donaciji Američkog udruženja biblioteka i kompanije Dizni...

  Černobil kao egzotična turistička destincaija

  Svake godine hiljade turista posete Černobil, a broj zainteresovanih postojano raste, a oni koji su ga obišli, slažu se da je poseban, jer je to jedino mesto na planeti na kojem se takozvani Sudnji dan - već odigrao...

  Naučnici ne odustaju od nukelarne fuzije

  Novi direktor projekta ITER, francuski fizičar i hemičar dr Bernar Bigo kaže da je reaktor najzad na putu da bude dovršen... njegovo sastavljanje bi moglo da bude završeno do 2025, dok bi prvi eksperimenti mogli da počnu 2028. godine...