Dostupni linkovi

Bilateralno otopljavanje: Milanović u Beogradu


Da li to počinje resetovanje odnosa između Zagreba i Beograda? Taj anglicizam, pozajmljen od Josepha Bidena, kojim je srpski premijer Ivica Dačić nedavno pozivao na normalizovanje odnosa između Srbije i Hrvatske, mogao bi pustiti prvi praktični izdanak već u sredu, kada u radnu posetu premijeru Srbije stigne predsednik vlade Hrvatske Zoran Milanović.

Ovaj sastanak planiran je već izvesno vreme, potvrdila je i ministarka spoljnih poslova Hrvatske Vesna Pusić.

Nakon izjava predsednika Srbije Tomislava Nikolića da je Vukovar srpski grad, a zatim i da se u Srebrenici nije dogodio genocid, kao i zaoštravanja do kojeg je došlo posle oslobađajuće haške presude hrvatskim generalima, poslednji je čas za pokretanje odnosa dveju zemalja u dobrom pravcu, procenjuju analitičari.

I predsednik Hrvatske Ivo Josipović rekao je da je dobro što će doći do susreta srpskog i hrvatskog premijera jer će taj susret, nakon pomenutih neprihvatljivih poruka iz Beograda, ponovo okrenuti odnose u dobrom pravcu.

Iako se od sastanka Milanović-Dačić ne očekuju dalekosežniji rezultati, sagovornici Radija Slobodna Evropa ističu njegov značaj jer predstavlja početak normalizacije odnosa između Zagreba i Beograda.

Šef srpske vlade je rekao da je njegov susret sa premijerom Hrvatske važan jer predstavlja prvi korak ka stvaranju osnova za bolju saradnju dve zemlje, ali da ne očekuje istorijske zaključke. Bitno je da se posle perioda zahlađenja odnosa između dve države učine koraci ka normalizaciji tih odnosa.

Ivica Dačić i Zoran Milanović
Ivica Dačić i Zoran Milanović
”I ja sam imao inicijative ranije, a sada me je hrvatski premijer pozvao i sam predložio da dođe u Beograd... Mi imamo mnogo zajedničkih interesa – od ekonomskih pitanja, pa do problema koji su nastajali za vreme ratova devedesetih godina. Na kraju krajeva, ima i mnogo pitanja koja su u vezi sa evropskim putem i mogućnostima saradnje na tom planu. Razgovaraćemo o bilateralnim temama, o regionalnoj saradnji. Bitno je da posle perioda kada je došlo do zahlađenja u našim odnosima učinimo korake ka normalizaciji tih odnosa”, kazao je Dačić.

Podsetio je da postoje pitanja o kojima Srbija i Hrvatska imaju različite stavove i ocene, ali da se moraju tražiti tačke u vezi s kojima će sarađivati i imaju zajednički interes.

"Sigurno je da vlade i Srbije i Hrvatske ne mogu da se ponašaju iracionalno, odnosno da apsolutno ne sarađuju", naglasio je šef srpske vlade.

Ohrabrujući znak

I Ujedinjeni regioni Srbije, mlađi koalicioni partner u srpskoj vladi, ocenjuju da je poseta hrvatskog premijera ohrabrujući znak “jer ako komšije ne razgovaraju, nema sloge, ni razvoja. Može jedna kuća da bude bolja od druge, ali nijedna kuća nije srećna i ne živi dobro, ako s komšijom razgovora nema", kazao je na konferenciji za novinare portparol Ujedinjenih regiona Srbije Marko Selaković.

Premijer Hrvatske Zoran Milanović će u Ambasadi Hrvatske razgovarati i sa predstavnicima hrvatske manjine. Oni pozdravljaju posetu hrvatskog premijera Srbiji iako dodaju da nisu očekivali da će do nje tako brzo doći, navodi za Radio Slobodna Evropa lider Demokratskog saveza vojvođanskih Hrvata Petar Kuntić.

„Odnosi na relaciji Beograd-Zagreb odvijaju se po onoj čuvenoj korak napred - dva koraka nazad. S obzirom na imidž premijera Milanovića i na odlučan zaokret politike Ivice Dačića, nadam se da ćemo konačno krenuti i riješavati neke probleme, a mene prvenstveno interesuje položaj hrvatske manjine ovdje u Srbiji“, kaže Kuntić.

Uprkos tome što se ne zna da li će susret dvojice premijera imati nekakav opipljiv politički ishod, Vesna Rakić Vodinelić, profesorka na Union univerzitetu u Beogradu, ocenjuje za Radio Slobodna Evropa da je za građane obeju zemalja, kao i za širi region, izuzetno korisno što, konačno, dolazi do susreta premijera Srbije i Hrvatske.

„Činjenica da se sastaju premijer Srbije i premijer Srbije je veoma dobra i vrlo značajna vest. Da li će taj njihov sastanak imati nekakav opipljiv ishod – to još uvek ne znamo, ali sama činjenica njihovog susreta treba da raduje građane i jedne i druge zemlje, kao i šireg regiona. Ja verujem da oni kao političari osim ovog opšteg, imaju i neki svoj sopstveni interes u vidu jer se Hrvatska nalazi pred prijemom u EU, a Srbija možda pred dobijanjem datuma za pregovore sa EU, tako da su se oni verovatno rukovodili i tim interesom. Da li će to otići dalje od toga i biti deo nekog pomirenja do kojeg ovde, ipak, jednom mora da dođe – u ovom trenutku zaista je teško prognozirati“, kaže Vesna Rakić Vodinelić.
XS
SM
MD
LG