Dostupni linkovi

Milan Mladenović dobio ulicu u Zagrebu


Milan Mladenović
Milan Mladenović
Milan Mladenović, nekadašnji gitarist beogradske novovalne grupe „Šarlo akrobata“, a potom frontmen „Ekaterine velike“ dobio je ulicu u Zagrebu.

Predsjednik gradske Komisije za imenovanje ulica, naselja i trgova, socijaldemokratski vijećnik Marin Knezović kaže za naš radio kako je i ovaj prijedlog - kao uostalom i većina drugih – došao od građana.

„Nama se dakle, a prvenstveno meni to učinila kao jako dobra ideja. Mi smo to prihvatili jer smo u tome vidjeli mogućnost da građane potaknemo na razmišljanje – što je to zagrebačka kultura i trebaju li u toj zagrebačkoj mainstream kulturi svoje mjesto imati i pop i rock? Jer, ne imenuju se ulice samo po pojedinim osobama, već i zato da lokalna zajednica preispita neke elemente svoje kulturec i općenito društvenog djelovanja.“

HDZ je glasao protiv te odluke izglasane u četvrtak predvečer na Gradskoj skupštini grada Zagreba. Zašto, objašnjava HDZ-ova vijećnica Margerita Mađerić:

„Ovdje se ne radi o mom osobnom glazbenom ukusu niti o mojim osobnim afinitetima, niti – ne daj bože – o nacionalnoj i vjerskoj pripadnosti. Ovdje se radi o kriterijima.“

Ona ističe kako uvažava Mladenovićev otpor Miloševićevoj agresorskoj politici prema Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, ali zbog činjenice da je bio narkoman kaže da treba paziti kakvu se poruku ovim imenovanjem šalje mladima.

Milan Mladenović rođen je 1958. godine u Zagrebu, a odrastao je i u Sarajevu i Beogradu. Godine 1980. jedan je od osnivača „Šarla akrobate“ , nakon toga osniva „Katarinu II“ i Ekaterinu veliku“, u kojoj svira do smrti ubrzane heroinom 1994. godine.

Glazbeni kritičar „Jutarnjeg lista“ Aleksandar Dragaš za naš radio podržava ovu inicijativu – kao početak:

„Volio bih da ovo ne bude početak i kraj imenovanja ulica u Zagrebu i drugim hrvatskim gradovima po značajnim glazbenicima koji su bilo povezani s nekim gradom ili sa cijelom Hrvatskom. Dakle, govorim ne samo o hrvatskim glazbenicima, nego i drugim.“

Glazbeni kritičar Dubravko Jagatić, pak, misli da je prerano:

„Po mojem mišljenju – zaslužuje ulicu. Ali ne sada i ne prvi.“

Dragaš vjeruje da će proći inicijativa da nedavno preminuli Tusta iz KUD Idijota dobije ulicu u Puli, a nada se i da će konačno i Ivo Robić dobiti obalu u Opatiji:

„A osobno bih baš volio da u mom gradu postoji Ulica Joe Strummera.“

Kako saznajemo, Gradska skupština Zagreba našla je lokaciju za Ulicu Ive Robića, i to nedaleko Ulice Vice Vukova.

Uz Mladenovića, ulicu u Zagrebu je u četvrtak dobila velika hrvatska pjesnikinja Vesna Parun, ali i bošnjački književnik, prosvjetitelj i prevoditelj Safvet-beg Bašagić.

Glavni urednik „Behara“, časopisa Kulturnog društva Bošnjaka Hrvatske „Preporod“ , književnik Sead Begović podsjeća u izjavi za naš radio da se Bašagić, baš kao i Mak Dizdar, deklarirao kao Hrvat.

„Pitanje je nakon ovog zadnjeg rata – kako bi se on danas deklarirao? On je u svakom slučaju zaslužio ulicu, jer je puno radio na multikulturalnosti i multikonfesionalnosti između Hrvata i – danas – Bošnjaka, jer se u njegovo vrijeme hrvatski, pa ni bosanski muslimani nisu tako deklarirali. Dakle, mislim da je tu prijepor, a bez sumnje da je on uvršten u gotovo sve antologije koje su objavili Bošnjaci, a i u neke antologije koje su radili Hrvati.“
XS
SM
MD
LG