Subota, 07. maj/svibanj 2016, 00:34 CET

  Regija

  Dobbs: U odbranu Srba

  Michael Dobbs
  Michael Dobbs
  Priredila: Sabina Čabaravdić

  Ostavljajući, prije 20 godina, dva miliona jako dobro naoružanih Srba u republikama drugih naroda, svijet je počinio stvar "goru od zločina." To je bila najveća greška u političkom prosuđivanja Zapada, piše u tekstu pod nazivom "U odbranu Srba" u magazinu Foreign Policy, Michael Dobbs.

  Držeći se obećanja kojeg je dao onog dana kada je komandant Vojske bosanskih Srba, Ratko Mladić, izručen Haškom Tribunalu, Michael Dobbs nastavlja seriju svojih tekstova o suđenju jednom od najodgovornijih ratnih funkcionera u BiH.

  Dobbs kaže kako će u nastavku, svako malo prekidanog procesa, posebno pratiti Mladićevo ponašanje kako bi čitaocima prenio način na koji razmišlja nekadašnji vojni komandant bosanskih Srba. “Stoga ću”, piše Dobbs u Foreign Policy, “strašni rat na području bivše Jugoslavije, ovaj put promatrati iz srpske perspektive, koja se na Zapadu doživljava kao agresorska perspektiva”.

  “U mom su fokusu uvijek bili zločinci kao pojedinci, odnosno u ovom slučaju, Mladićeva odluka da ubije i deportira muslimanski živalj iz Srebrenice, jula 1995.godine, događaj koji je postao središnjica optužbe za genocid. Iako se ja uglavnom bavim Mladićevim zločinima nad Bošnjacima, to ne znači i da su Srbi jedini koji su pravili ratne zločine, odnosno da su srpski čelnici isključivi krivci za rat”, napominje autor.

  U stvari, Srbi su imali nekoliko, savršeno opravdanih zabrinutosti, i prije i za vrijeme rata, koje su često previđali neki od zapadnih komentatora preferirajući crno-bijelo “slikanje” rata, piše Dobbs.  Najistaknutiji među tim problemima jesu sigurnost i prava oko dva miliona Srba koji su živjeli u Hrvatskoj i Bosni, nakon što su se te republike odvojile od SFRJ. Sjećanje na stravične zločine koje su ustaše počinile nad Srbima tokom II svjetskog rata, vrlo je vješto osvježio Slobodan Milošević svojom otrovnom propagandnom mašinerijom.

  Kad pogledam unazad, na vrijeme od prije dva desetljeća i početak rata u Jugoslaviji,  naježim se od kontradikcija zapadne politike prema Balkanu. Evropa je, uz podršku SAD, priznala nezavinost odcjepljenih republika, odnosno multietničke granice potvrđene u Versailles-u 1919.godine proglasila nedodirljivim. Međunarodna zajednica (u obliku Badinterove komisije uspostavljene od strane Evropske unije) takođe je odlučila da se granice Hrvatske, Bosne i Hercegovine, i drugih republika ne mogu mijenjati samo zato što se neka manjina želi odcijepiti.

  Praktični učinak tih odluka je da su Hrvati i (tada) Muslimani dobili pravo na otcjepljenje od Jugoslavije, ali je Srbima oduzeto pravo na otcjepljenje iz Hrvatske ili Bosne. Delikatni etnički balans, potvrđen od strane velikih sila nakon I svjetskog rata i dosljedno provođen u vrijeme Titove Jugoslavije, sada je bio narušen.

  Ono što se ne smije zaboraviti, tako barem ja mislim, piše Dobbs, jeste činjenica da se raspad bivše Jugoslavije nije mogao izbjeći. Baš kao što je neizbježan bio i raspad Sovjetskog Saveza. S druge strane, Sjedinjene Američke Države i Evropa (nacije koje su i  stvorile prvu Jugoslaviju) trebale su mnogo pažljivije tretirati događaje i biti osjetljivije u uspostavljanju i provođenju pravila za raspad, kako bi prava svih manjina bila osigurana.

  Da se poslužim izrekom koja se pripisuje francuskom državniku Talleyrandu: ostavljajući dva miliona jako dobro naoružanih Srba u republikama drugih naroda, svijet je počinio stvar "goru od zločina." To je bila najveća greška u političkom prosuđivanja Zapada, kaže na kraju svog teksta u Foreign Policy, Michael Dobbs.
  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari stranica of 2
      Naredni 
  Ime: Markan Grad: Rotterdam
  25.08.2012 16:47
  Naravno.Zato sto su Srbi imali legitimne zahtjeve i razloge za brigu su bili prinudjeni dizati U zrak zidovska groblja i prostorije njihove zajednice u Zagrebu poznatije pod nazivom Opera Orientalis.I morali su onako lagati svaki dan o ustaskim kamikazama Kurdima iz Koreje koje jedu djeci prste,pricaju arapski i brane Cavtat.

  Ime: zoran Grad: spanija
  25.08.2012 16:16
  A gde si ti bio kralju moj devedesetih godina da sve to kazes.nisi li pomalo zakasnio !!!!!!!!!!!

  Ime: viza za pakao
  24.08.2012 12:53
  pa naravno da je tragedija srba na prostorima republika bivse YU poprimila oblike kataklizme. neutralni u toj svojoj drami bogami nisu bili. Kutiljerova komisija ja bila jasna po pitanju osamostaljenja republika od YU. Ta pravila su bila prihvacena od strane svih tadasnjih Republika. Referendumi U SLO, BIH, CRO, CG, itd su pravni fakti, ostalo je "trla baba lan da joj prodje dan" :-)
  Odgovor

  Ime: beli Grad: usa
  24.08.2012 18:21
  @vizazapakao

  Vi izgleda niste dobro procitali tekst.
  Odgovor

  Ime: viza za pakao
  27.08.2012 12:29
  Gnusnost nacionalista i mrznja prema drugim narodima na prostoru YU kulminitala je Srebrenicom! Ove druge price, tzv. reviszinista kako je eto slucajno neki ludi general haro po BiH i CRO, neznajuci jado ni sam sta radi su price kojima se etnicki progoni pokusavaju razvodnjiti. Fakat je ovaj: Agresivni i bolesni nacionalizam izgleda da jos nije dozivio katarzu u nekim krugovima sa one strane prirodne granice nam Drine.
  Odgovor

  Ime: viza za raj
  27.08.2012 15:35
  Izgleda da te je mrznja i bolest koji su u tebi dotjerali dotle da dobijes vizu za pakao. Sretno kolega i vidis da nevalja ako mnogo mrzis!
  Odgovor

  Ime: viza za pakao
  28.08.2012 15:26
  ti se nadas raju, dobar si! Bogami istina nije zgodna ni sa ove ni sa one strane Drine! Tumor nacionalizma nije u meni niti sam ili ti mi Bosanci rusili Valjevo, Loznicu, Beograd! Nije ABiH napravila genocid u Nisu ili ti Pirotu. Nije kraljevo drzano pod opsadom duze od Saljingrada, ne jaro: To sto bi sada neki da nam ponovo namjeste tzv. istinu als Cocic & Co, to nece proci.

  Ime: Jugo Grad: BiH
  24.08.2012 12:39
  @Marinela

  Hmmm... Izgleda da za nas južne Slavene još uvijek ima nade....

  U moru komentara u kojima se kojekakvi likovi prepucavaju i glođu oko bačene koske lijepo je čuti glas razuma. Posebno ohrabruje činjenica da se ovako mišljenje doduše ne tako često može čuti i na drugim mjestima....

  Lijep pozdrav i sve najbolje od srca

  Ime: Miroslav Đukić Grad: Taljeran
  24.08.2012 10:13
  Odavno nisam pročitao tekst sa toliko podmetanja, konstrukcija i zlobe! Taljeran, kome se očito divi ovaj autor, jeu istoriji najočitiji primer političke prevrtljivosti, a pošto se radi o političaru koji je bio savremenik Napoleona I, jasno je koliko je parafraza sa "2 miliona Srba" nategnuta i neistinita.

  Ime: ilir Grad: zagreb
  23.08.2012 21:02
  trebali su ih razoruzati ili i drugoj strani omoguciti naoruzavanje pa bi se odmah stvorio balans prije nego sto je krenuo val ubijanja.

  Ime: Marinela Grad: Maribor
  23.08.2012 19:13
  Mislim da su prednosti jugoslovenskog zajednistva, kulture i solidarnosti i stepen privrednog razvoja bili nesto o cemu bi mnogo bogatije zemlje mogle samo da sanjaju. Mislim da bi svaka dublja analiza pokazala mogucnosti fleksibilnog modela reintegracije jugoslovenske zajednice po modelu beneluxa u prvoj fazi a zatim po modelu evropske ekonomske zajednice i unije u drugoj odnosno trecoj fazi. Takva zajednica bi bila daleko snaziji politicki i privredni subjekat, kao i pregovarac nama susednim integracijama. Potpuno podrzavam inicijative za obnovu bivse jugoslavije na fleksibilnim osnovama gde bi svi narodi uzivali suverenost i gde bi svi zajedno crpeli mogucnosti koje jedna sira integracija pruya, posebno u uslovima produzene i sada vec decenijske globalne krize.

  Odgovor

  Ime: 71000 Grad: Sarajevo
  25.08.2012 17:00
  Smatram da je bilo zaista neopravdano razvaljivati Jugu. Juga nije bila razvaljena sa vana nego iz nutra. Zasto bi nam onda zavidjeli neke bogatioje zemlje. Ja smatram da ce i bez inicijative doci do uvezivanja regiona, ali ne na osnovi nikakve labave federacije, nego cisto kapitalnih ulaganja, koja se vec danas desavaju. Neko blagostanje i zastita naroda odnosno pojedinca, a za narod cemo lako, je u zakonima koje postoje u svim vecim bogatijim zemljama kojima mi zavidimo i u kojima zivimo. Jedino sto treba pritisnuti vlast da se razvija sardnja i na drugim poljima, a to mora da krene od Srbije. Srbija drzi kljuc mira i prosperiteta u regionu. Kada se Srbija otarasi svoje fasisticke ideologije, onda ce nama svima biti bolje.
  Odgovor

  Ime: beli Grad: USA
  25.08.2012 23:17
  Po Vama je jedino zelja Srba za samoodpredelenje "fasisticka ideologija" a za druge narode nije. Da je Dobbs i drustvo uvazilo stav koji predstavljaju u tekstu, drugacija bi bila prica danas.
  Odgovor

  Ime: beli Grad: usa
  23.08.2012 23:50
  @Marinela

  Slazem se sa Vasom prvom konstatacijom, tojest da je jugoslovensko zajednistvo imalo ogromnu prednost nad ostalim zemljama u regionu sto se tice integracije u EU. Nazalost mnogi su poverovali u to da je ta zajednica neodrziva. Kao sto se vidi u tekstu Dobbs je ubedjen u to, sto znaci da podrska se nije mogla ocekivati spolja(od zapada). Zasto? To ce bolje reci oni koji su bili ubedjeni u to.
  Ja nisam video nikavu inicijativu za obnovu drzave u bilo kakvom obliku, niti je to moguce u ovo vreme. Naravno pare rade svoje ali to je sve.
  Pozdrav narodu Maribora od naroda iz okoline Kraljeva sa kojim smo delili teske dane 41-45 godine.

  Ime: belii Grad: usa
  23.08.2012 19:06
  Dobbs gresi u konstataciji da su multi-etnicke granice ucvrscene u Versalju 1919. U KSHS pa ni u SFRJ, nikad nisu postojale etnicke granice. Da su postojale nebi ni bilo problema u raspadu SFRJ. Zato i prica o dva miliona Srba u BiH i Hrvatskoj.
  Jos smesnija je njegova konsatancija da nije pre video kontradikcije u zapadnoj politici vis-a-vis Balkana(SFRJ).
  Banderova komisija, uspostavjena od EU kaze da manjine nemaju pravo na odcepljenje. Fino, sta bi sa Albanskom manjinom u Srbiji?
  On misli da je najgora greska bila ostaviti "dva miliona jako dobro naoruzanih Srba u drzavama drugih naroda". Sta li je on ovde hteo da kaze?
  Odgovor

  Ime: 71000 Grad: Sarajevo
  25.08.2012 16:50
  Nije Albanska manjina, nego vecina na Kosovu. Albanska manjina je ostala u Srbiji. Juga se nije mogla odrzati iz vana, kao sto iz vana nije bila ni rasturena. Da, nisu u pitanju etnicke nego geografsko-istorijske-kulturne granice. I sta je tu sporno? Te su garnice postojale od davnina. A sta je htio da kaze, ovo zadnje je rekao do kraja. Kada je zapad prebrojao dovoljan broj ubijenih Bosnjaka onda je zaustavio rat. To je htio da kaze.
  Odgovor

  Ime: Robinzon Kruso
  24.08.2012 00:26
  "Sta je hteo da kaze" ?? Da su naoruzani Srbi stvorili fantomsku
  "republiku sumsku" u Bosni i slicna se pokusala stvoriti i u Hrvatskoj (Knin).
  Odgovor

  Ime: beli Grad: usa
  24.08.2012 18:44
  @Robinson

  Pa rezultat jeste "Republika Srpska", koja je realnost a ne fantomska. Cinjenica da su Srbi bili naoruzani je predstavljala dilemu zapadnim silama. Oni su odlucili da podrze (podstaknu) secesiju znajuci da ce ubaciti drzavu u rat. A sad se vade da mozda nije trebalo da se tako radi.


  Ime: Petar Antunovic
  23.08.2012 18:30
  Tacno je ovako bilo. Nedostaje samo jedan "detalj": Milosevic nije smio uzeti sebi pravo da oruzjem rjesava ovu ociglednu medjunarodnu gresku. Moguce je da bi u iscekivanju medjunarodne pomoci neko i stradao od Srba, ali bukvalno svakim danom bi rastao medjunarodni pritisak na Hrvate i Nesrbe u Bosni, a Milosevic je mogao da se nasloni u fotelji i ispija mirno svoj vski - sve bi mu islo na ruku. Problem je naravno sto je Milosevica boljelo ... da ne kazem sta za Srbe i rijesio je da telefonira Arkanu i Kadijevicu... I zato je on zlocinac, a mi smo ispali krvi i za ono sto smo uradili i za ono sto nismo.
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  23.08.2012 18:48
  Milošević nije bio indiferentan i nije stvar samo u tome da je osećao izvesne bolove spram "srpskog naci. pitanja", već je njemu, vrhuški JNA i UDB rat bio neophodan! Bez tog rata bi ih sve bez razlike počistio tsunami nastao padom Berlinskog zida.

  Što se tiče Hrvatske, bratska zagrebačka ispostava UDB i KOS je pristala da igra tu istu igru i stavi Hrvatsku na kocku zarad svog sopstvenog opstanka...
  Odgovor

  Ime: beli Grad: usa
  23.08.2012 23:55
  @Milivoje

  Komunisti su radili on on sto su znali, a to je gnjaviti narod.

  Ime: Aco Bosanac
  23.08.2012 16:24
  Da se razumijemo, sta su Srbi uradili tokom ovog rata, nezavisno od zlocina koje su drugi napravili, ne moze se pravdati. Inace, analiza mu je ispravna i tacna.
  Odgovor

  Ime: beli Grad: usa
  24.08.2012 00:15
  @Aco

  Crni Aco, kako pravdas zlocin drugih?
  Sto se tice Dobbsove analize, ima jedna americka izreka koja glasi, "hindsight is 20/20". Sta je Dobbs sad nasao da pravda Srpsku poziciju? Valjada zbog toga sto sad nepreti nikakva revizija njihove politike prema bivsoj drzavi. Sa ove vremenske distance "safe" je reci da "mozda smo trebali uvaziti Srpske interese malo vise jer i oni su bili legitimni".
  Odgovor

  Ime: Aco Bosanac
  24.08.2012 15:21
  Ne pravdam, ako je tako shvaceno. NI u snu.
  Komentari stranica of 2
      Naredni 
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.