Dostupni linkovi

KCB iduće nedelje dobija direktorku, kolektiv nezadovoljan izborom


Oktobarski salon
Oktobarski salon

Iako je u petak nenadano najavljeno da će dojučerašnja vd direktorka Kulturnog Centra Beograda, koji organizuje Oktobarski salon, Mia David, tokom dana biti iseljena iz svojih prostorija mimo procedura, taj je scenario je, odložen za iduću nedelju, nakon sastanka između Komisije za primopredaju dužnosti i zaposlenih u KCB-u, koji su ukazali na proceduralne nepravilnosti. Zaposleni, pored ostalog, tvrde da je sporna i biografija predložene vd direktorke ove gradske institucije koju je imenovala Skupština Grada.

Podsetimo, Mia David, koja je pre neki dan dala ostavku na mesto vd direktorke KCB-a, nakon odluke gradskih vlasti da Oktobraski salon počne da se održava na svake dve godine, u petak je, kako kaže, obaveštena da će primopredaja dužnosti biti izvršena istog dana u roku od nekoliko sati. Ona je na sastanku zatražila da joj se da rok od nekoliko dana, kako bi spremila potrebnu dokumentaciju:

„Prema Statutu Kulturnog centra Beograda, primopredaja se vrši tako što se obrazuje Komisija i onda se da nekakav razuman rok u kojem se pripreme izveštaji. Ja kao direktorka koja je tek sada obaveštena da je razrešena – ova kuća još uvek nije dobila nijedan zvaničan dokument – tražim nekakav razuman rok, zato što godišnji prolaz novca kroz kuću iznosi preko milion i dvesta hiljada evra, u ovom trenutku imamo preko devet miliona na računu, i ja apsolutno ne pristajem da se sada izvrši primopredaja bez detaljnih finansijskih i programskih izveštaja“, rekla je Mia David na sastanku, na kojem su osim članova Komisije i Sekretarijata za kulturu Grada Beograda, prisustvovali i novinari.

Još jedna od zamerki kolektiva KCB-a je i to što Komisija za primopredaju dužnosti, kako kažu, krši Statut Kulturnog centra.

Mia David
Mia David

„Statut KCB-e je javni dokument i okačen je na sajtu ove institucije. Prema članu 37, primopredaja dužnosti vrši se u prisustvu komisije koju obrazuje Upravni odbor. Komisija se sastoji od predsednika i dva člana. Ovde imamo više“, naglasila je Mia David.

Nakon ovih kritika usledio je sastanak Upravnog odbora i Komisije, na kojem je odlučeno da se imenuje nova komisija, a da će se primopredaja izvršiti 5. novembra.

Vesna Danilović, zamenica direktorke za program KCB-a i članica Upravnog odbora te kuće, napomenula je da je sporna biografija Ivone Jevtić, koju je Grad predložio za novu vd direktorku. Naime, prema nezavničnom dokumentu koji su zaposleni dobili, Jevtićeva je diplomirala na Filološkm fakultetu u Beogradu, a od 2010. godine je zaposlena u Javnom preduzeću Pošte Srbije, kao rukovodilac Odeljenja za trgovinu i usluge.

„Mi smo danas imali sastanak danas sa kolektivom Kulturnog centra i u ime kolektiva, izražavamo rezervu ovim izborom. Ono što je činjenično stanje, jeste da postoje određeni kriterijumi koje treba da zadovolji kandidat za direktora ove kuće. Biografija koju nismo dobili zvanično, zapravo nije biografija koja odgovara mestu vršioca dužnosti direktora jedne institucije kulture“, istakla je Vesna Danilović.

S druge strane, sekretar za kulturu Grada Beograda Vladan Vukosavljević naglašava da je izbor nove vd direktorke stvar Skupštine Grada.

„Osnivač KCB-a je Skupština Grada Beograda koja, budući da je osnivač te ustanove, ima pravo da imenuje vršioce dužnosti onako kako procenjuje da je u datom trenutku celishodno. Prema tome, vaše rezerve, koje ja lično mogu da prihvatim da imaju pravo da budu izrečene, nemaju nikakav formalni značaj“, rekao je Vukosavljević.

Podsetimo, Mia David je podnela ostavku zbog odluke grada o Oktobarskom salonu, da bi je gradske vlasti, nakon tog čina smenile.

U razgovoru za RSE, Mia David je istakla da ovu iznenadnu posetu Komisije, koja se najavila svega sat vremena ranije, vidi kao pritisak Grada zbog njenih stavova koje je iznosila povodom Oktobarskog salona.

„„Kako stvari stoje, ne može mnogo da se uradi. Sad sam pričala i sa pravobranilaštvom, jer ovo nije u normalnim praksama. Kroz kuću godišnje prođe 200 hiljada evra i mi u ovom trenutku imamo deset miliona na računu. Ja ne mogu da uradim primopredaju tako da ne ostane nikakav trag o tome.“

RSE: Kako tumačite ovo što se dešava?

David: Kao politički pritisak, naravno.

RSE: Od strane koga?

David: Od strane Sekretarijata za kulturu, samim tim i od Grada. Verovatno je razlog ovome moj tekst koji je izašao u četvrtak, pa je to zaoštravanje situacije.

XS
SM
MD
LG