Dostupni linkovi

Mesić: Izbjegličku krizu proizveli oni koji su rušili režime


Stjepan Mesić
Stjepan Mesić

Stjepan Mesić, bivši predsjednik Republike Hrvatske u intervjuu za RSE rekao je da odnosi između Srbije i Hrvatske jesu zaoštreni, te da visoke politike još uvijek prešućuju imenovati one koji su radi ekonomskih interesa doveli do najveće izbjegličke krize i ljudske katastrofe ikada. Smatra da se EU ne zna još uvijek nositi s valom izbjeglica, ali da sama mora zagovarati da se stanje u Siriji i Iraku smiri.

Govorio je i o dvadesetoj obljetnici Daytonskog mirovnog sporazuma i ponudio prijedlog međunarodnoj zajednici da politički lideri u ovoj zemlji budu oni koji žele BiH, a oni koji je negiraju da budu eliminirani. Tvrdi da međunarodna zajednica uz podršku EU to već danas može napraviti.

RSE: Gospodine Mesiću jesu li zaoštreni odnosi između Srbije i Hrvatske?

Mesić: Jesu zaoštreni su. Ali ja mislim da je to prolazna pojava.

RSE: Bilo je dosta teških riječi između dva premijera pa čak i optužbi. Jeste li se pokušavali uključiti, apelirati?


Mesić: Ja sam deset godina bio u mandatu predsjednika Republike i poduzimao sve radi dobre komunikacije između zemalja regije. Jer odnosi između Hrvatske i Srbije moraju biti dobri radi njenih građana, radi gospodarstva i jednog i drugog, ali i radi poruke koju šaljemo u svijet da zemlje koje su bile u ratu, da u miru mogu surađivati. Bilo i je teško kada sam vidio da se otvara jedan prostor za sukob koji je nepotreban. Jer niti je Srbija, a niti je Hrvatska kriva zbog dolaska izbjeglica, ali svi smo mi osjetili šta je to biti izbjeglica i kako se nositi s problemom izbjeglica. Međutim, ono što nisam čuo, a trebao sam čuti – gdje je nastao problem. Nije na granici između Mađarske i Srbije, niti na granici između Hrvatske i Mađarske niti na granici između Srbije i Hrvatske. Problem je nastao tamo odakle dolaze izbjeglice. A tko je izazvao? Oni koji su rušili režime. Očito da se tu i ne radi o nametanju nekih demokratskih zamjena za takozvanu tiraniju nego se radi o borbi za energente. I to je cijela filozofija.

RSE: Ali ipak granice između dvije susjedne zemlje su bile zatvorene, govorilo se čak o tihom ratu. Kako biste ocijenili odluku hrvatskog premijera da zatvori granice?

Mesić: Ja mislim da je to bio jedan refleks. Ja sam s njim razgovarao. On je meni rekao da će granicu odmah otvoriti, ali moramo opomenuti da se tako s nama ne smije postupati kako je postupila Vlada Srbije.

RSE: Izbjeglička kriza s kojom se suočila i Hrvatska. Za sada čini se sve dobro funkcionira. Što ako Mađarska izgradi zid, odnosno zatvori granice?

Mesić: Nikome izolacija do sada nije pomogla niti ga je spasila pa tako neće ni Mađarsku. Treba omogućiti izbjeglicama jer oni bježe u borbi za goli život, oni bježe iz onih sredina u kojima se ubija i kolje. Treba shvatiti njihovu situaciju, pogotovo što oni ne žele ostati u Mađarskoj.

RSE: Po vama, kako se uopće Europa nosi s ovim?

Mesić: Mislim da ne zna dovoljno i EU bi morala imati više senzibiliteta u rješavanju problema izbjeglica.

RSE: Žice, brojevi, odvajanje obitelji (Mađarska, Slovenija) stavljanje STOP na ulaz u neke zemlje (Češka, Slovačka) jedno vrijeme je više podsjećalo na fašizam nego na europske vrijednosti koje je EU propisala. Je li naučena lekcija ili onakvih scena možemo još očekivati?


Mesić: Lekcija nije do kraja naučena. Na izbjeglice se još uvijek gleda kao na problem ovdje kod nas umjesto da shvatimo da je to problem u Libiji, Siriji i Iraku i da se tamo ti problemi moraju riješiti.

RSE: Dvadeset godina Daytonskog mirovnog sporazuma, kako gledate danas na taj sporazum?

Mesić: On nije stvorio funkcionalnu državu. Zato što su stvoreni entiteti koji nikada nisu postojali. BiH je uvijek bila jedan entitet i za vrijeme bosanskih kraljeva, i za vrijeme turskog carstva, Austo-Ugarske pa i za vrijeme Jugoslavije. Dakle, budući da je Bosna uvijek bila takva – zemlja Hrvata, Srba i Bošnjaka treba joj omogućiti da tako i funkcionira.

RSE: Susjedne zemlje su garanti tog sporazuma, što mislite hoće li i dalje biti?

Mesić: Ova generacija sada mora ujediniti Europu. Samo udružena Europa može biti ozbiljan faktor pokraj ovih velikih igrača, kao što je Rusija, Amerika, zemlje BRICS-a. Kada se Europa ne bi ujedinila, zemlje u njoj, svaka za sebe, ne mogu biti ozbiljni igrači u svijetu. Samo udružena Europa je jedan jaki gospodarski faktor, ali i politički. Jer isključuje rat kao političko sredstvo. Dakle, ako mi u toj udruženoj Europi otvorimo svi svoje granice - pravo kretanja ljudi, kapitala, tehnologije će omogučiti da i onaj dio Europe koji je manje razvijen dobije vjetar u leđa i da se brže razvija. Otvorene granice znače da više nema motiva za rat i to je najvažnija poruka za svijet. Svi do sada agresori u Europi pa i u svijetu varali su da štite svoju nacionalnu manjinu, a onda bi zauzimali tuđe teritorije. Sada kada su granice otvorene, kada je jedan Hrvat pod istim pravilima u BiH ili Hrvatskoj, jednom Srbinu je li u Srbiji ili Mađarskoj, kada su ista pravila neće više biti razloga niti motiva za rat. Zato se Europa mora udružiti, a BiH postati funkcionalna kako bi ušla u EU.

RSE: Ali evo, već dvadeset godina BiH stoji u mjestu zbog Daytona. Kako dalje?

Mesić: Po meni je prvi korak taj da se isključe iz politike oni koji ne priznaju BiH. Dakle, lako je reći: neka se Bosanci i Hercegovci dogovore kroz svoje institucije, preko svojih političkih lidera i kako se oni dogovore Europa će to prihvatiti. Pa kada bi se oni mogli dogovoriti ne bi do rata došlo. Međunarodna zajednica koja je donijela ova pravila po kojima BiH ne funkcionira treba pomoći da počinje biti funkcionalna. I moj je prijedlog, prvi i osnovni da politički lideri u BiH budu oni koji žele Bosnu i Hercegovinu, a da budu eliminirani oni koji ne žele BiH.

RSE: Je li to moguće sada?

Mesić: Moguće je. To bi Paddy Ashdown lijevom rukom napravio i to treba napraviti. Inzko je sjajan čovjek i zna što bi trebalo, ali treba podršku. Podršku mu treba dati EU, ali mora dobiti i podršku svoje zemlje.

XS
SM
MD
LG