Dostupni linkovi

Mediteran: Razorni tsunami ugrozio bi 130 milijuna ljudi


Tsunami, ilustracija
Tsunami, ilustracija

Veliki tsunami u Sredozemnom moru mogao bi uništiti brojna turistička odredišta i ugroziti obalna područja na kojima živi 130 milijuna ljudi, objavili su znanstvenici u novoj studiji.

Tsunamiji se obično više povezuju za oceane, nego za mora, no Sredozemno more također znaju pogoditi opasni i veliki valovi. Prije nešto više od 100 godina Europu je pogodio posljednji veliki tsunami - 13-metarske valove izazvao je potres pored obale Sicilije. Samo tsunami usmrtio je oko 2000 ljudi.

Ponekad tsunamiji na Sredozemnom moru mogu biti i još destruktivniji. Velika vulkanska erupcija na Santoriniju prije 3500 godina izazvala je valove koji su desetkovali stanovništvo tadašnje minojske civilizacije.

Danas na obalama Mediterana živi milijuni ljudi, a aktivni vulkani i potresi su i dalje tu. Istraživanje znanstvenika sa Sveučilištu u Bologni, objavljeno u časopisu Ocean Science sugerira da bi čak i potres umjerene snage u istočnom Sredozemnom moru mogao prouzročiti tsunami koji bi imao potencijala ugroziti veliki dio od 130 milijuna ljudi koliko ih živi na njegovim obalama.

XS
SM
MD
LG