Dostupni linkovi

Medijski etički forum kao odgovor na mariborsko samoubojstvo


Ilustracija
Ilustracija

Zbog samoubojstva ravnatelja jedne mariborske srednje škole zbog nasilja i progona kojem je bio podvrgnut u dijelu slovenskih medija i na društvenim mrežama, odgovorni urednici, odnosno predstavnici devet vodećih slovenskih medijskih kuća u četvrtak su potpisali dogovor kojim su se obvezali na jačanje etičkih i profesionalnih načela, te na dodatno obrazovanje novinara i urednika.

Radi se o prvim ljudima Radija Slovenija, POP TV, Kanala A, 24ur.com, Dela, Dnevnika, Večeri, Slovenske tiskovne agencije (STA) i Radija Študent.

Mariborskog ravnatelja su učenici snimili u intimnoj situaciji s jednom profesoricom i snimku stavili na društvene mreže, a dio tiskanih, TV i internetskih medija je to intenzivno pratio, objavljujući detalje i osobne podatke dvoje prosvjetara. Ravnatelj, inače oženjen i otac dvoje djece negirao je cijelu priču i tvrdio da se radi o montaži, no na kraju nije izdržao harangu preko društvenih mreža i dijela medija i ubio se.

Samoubistvo direktora srednje škole u Mariboru ponovo je aktuelizovao pitanje - dokle seže granica zadiranja u nečiju privatnost? O tome smo govorili u Temi sedmice: Privatnost u digitalnoj džungli

Takvo ponašanje dijela medija je Novinarsko društvo Slovenije ocijenilo teškim kršenjem profesionalnih i etičkih standarda radi pukog podizanja gledanosti i tiraže, te odlučilo poduzeti mjere protiv senzacionalizma i takvih neetičkih praksi.

Prema potpisanom dogovoru nazvanom „Javno određenje za bolje medije“, oni su se obavezali za dosljedno pridržavanje Kodeksa časti slovenskih novinara, najavili objavljivanje presuda novinarskog Suda časti, i dogovorili redoviti monitoring medijskih praksi ( u suradnji sa relevantnom javnošću) sa svrhom poboljšanja kvalitete medijskih sadržaja i preuzimanje odgovornosti za izvještavanje u osjetljivim situacijama.

Dogovoreno je i da se glavni urednici medijskih kuća koje su potpisale izjavu ubuduće sastaju najmanje 3 puta godišnje na „uredničkom forumu" kako bi raspravljalio profesionalnim i etičkim dilemama. Uz to, redakcije se potiče na financiranje dodatnih programa obrazovanja za novinare o etičnosti i profesionalnom ponašanju urednika i novinara. Najavljeno je i formiranje neovisnog stručnog tijela koje će novinarima davati savjete u slučajevima kad postoji dilema između prava na medijsku slobodu i izražavanje s jedne i ustavom zajamčena prava građana s druge strane.

Predsjednik slovenskog novinarskog društva Matija Stepišnik ocijenio jeda je dogovor posljedica tragičnog mariborskog događaja iz kojega treba izvući pouke.

„Ovo je prvi korak u uspostavljanju savezništva između novinara i javnosti. Tragični epilog mariborskog slučaja ujedno je i prilika da se slovensko novinarstvo konstituira na način zbog kojega neće tako često, a ponekad i opravdano, dolaziti na optuženičku klupu javnosti“, kazao je.

Novinarsko društvo pozvalo je i redakcije kuća komercijalnog i tabloidnog profila da se pridruže dogovoru i sudjeluju u budućim aktivnostima uredničkog foruma.

Svoj su potpis na „Javno određenje“ najavili i urednici Televizije Slovenija, Žurnala24, Primorskih novica, Radija 1 i Radija Antena. Novinarsko društvo Slovenije pozvalo je i sve ostale medijeda se pridruže, a pogotovo one koji su se najviše angažirali u medijskom progonu mariborskog ravnatelja koji je doveo do njegovog samoubojstva.

XS
SM
MD
LG