Subota, 30. april/travanj 2016, 05:21 CET

  Crna Gora

  Maslinari iz Boke se vraćaju tradiciji

  Ilustracija
  Ilustracija
  Za razliku od Budve gdje je beton zalio na hiljade maslina, maslinari iz Bara, Ulcinja i Boke Kotorske revitalizuju svoje maslinjake i vraćaju se plodu i ulju.

  Poslednjih godina obnavljaju se i stari mlinovi, a jedan takav, koji je obnovljen zahvaljujući pograničnoj saradnji sa Hrvatskom i donaciji EU, ovih dana otvoren je u Grblju.

  Jedno od najaktivnijih maslinarskih udruženja je ono u Boki koje melje masline u mlinu Pelinovo iz 19. vijeka obnovljenom kroz prekograničnu saradnju sa hrvatskim maslinarima i donacijama EU te opština Kotor i Tivat.  Vesna Đukić iz maslinarskog društva Boka kaže da će ovogodišnja berba biti uspješna.

  "Do sada je u našem mlinu prerađeno oko 60 hiljada kilograma masline. Možemo da budemo zadovoljni jer, ako nije bolji rod on je sigurno na nivou 2010. godine kada smo stvarno bili zadovoljni i kvalitetom i količinom prerađenog ploda", navodi Đukić.

  Maslinar Gojko Zec nam pokazuje detalje kmenog mlina koji je još u austrougarskom katastru upisan kao uljani. 1925. je u selo stigla čelična vida, a sredinom prošlog vijeka je sagrađeno i danas aktivno postrojenje za preradu maslina.

  "Prije ovoga su u Pelinovu postojala tri mlina da bi 1935. naši preci osnovali još jedan. Drugi je bio 1948. kada su to bili kolhozi, a ova zadruga funkcioniše od 1956. godine a preregistrovana je 2003. godine. Ovo je mlin koji radi na stari, tradicionalni način, ovo je granit dolje. To je presa koja je jačine 200 tona, tamo je pumpa koja pokreće elektro motor", kaže Zec.

  Zadrugari iz maslinarsko uljarske zadruge Pelinovo sačuvali su sačuvali tradicionalan način prerade masline i nadaju se da će narednih godina oboriti rekord Pelinova kada je sredinom prošlog vijeka samlio preko 130 tona maslina.  Maslinarsko društvo Boka je posljednjih godina revitalizovalo više od 10 hiljada maslina i posadilo oko 15 hiljada novih.

  Jasna Vukićević

  Dopisnica RSE od 1999. godine. Sarađivala sa više crnogorskih i regionalnih medija. Po obrazovanju profesorica engleskog jezika i književnosti.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: Petar
  18.12.2012 18:49
  Zaista je ovo dobra star. Čestitam.
  Kako ono bi pjesma?- volim s' dragim .... glog zobati, s'lista vodu piti, no s'nedragim po dvoru hoditi....

  Drugo nam nije ni prekostalo nego da se latimo prirode, tj. njive i motike, koze (ako Milo, k'o što je Tito nekad, ne j... m..ku kozama), krave buše, ovce pramenke, brdskog bosanskog konja, domaće kokoške, diple i da uzivamo k'o prije 200 godina. I
  svaki glok, šipurak, divlju krušku, zukvu treba obrati i prodati, jer samo tako možemo prevazići tiraniju koja 20 i više godina satire CG.

  Ime: P. A.
  18.12.2012 15:11
  Konacno nesto pametno i razumno. Posao koji ima smisla, koji ima prodju i koji je zanimljiv i lijep. Konacno! Cestitam i sa srecom.
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Prva epizoda – Podgoricai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  24.04.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.