Dostupni linkovi

Manjak adekvatnih prostorija za zabrinjavanje zaraženih


Šta Podgoričani znaju o eboli?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:18 0:00

RSE video anketa: Šta Podgoričani znaju o eboli?

U Crnoj Gori, ekstremno je mali rizik od ebole, a i on se može izbjeći smatraju stručnjaci. Mjere predostrožnosti su uvedene. Tako, na tradicionalnom podgoričkom maratonu ove godine neće biti takmičara iz Afrike. Vlasti Crne Gore nisu im izdali vize.

Crna Gora je spremna za slučaj pojave ebole, a njene zdravstvene ustanove uveliko rade na pripremi prostorija za eventualni prihvat pacijenata sa tim virusom.

"U svakoj opštoj bolnici, kojih imamo sedam u Crnoj Gori i koje su raspoređene regionalno, jedan broj kreveta se planira za slučaj zaraznih bolesti. Dvije opšte bolnice, u Bijelom Polju i Baru, imaju i zasebne kapacitete u okviru internog odjeljenja za ovu namijenu", kaže Božidarka Rakočević, epidemiolog Instituta za javno zdravlje, te ističe:

"Opšta bolnica u Beranama ima posebno odjeljenje za zarazne bolesti. Klinički centar Crne Gore ima Kliniku za infektivne bolesti i ta institucija je zadužena da obavi građevinske radove i omogući dodatni broj soba za potrebe izolacije u slučaju karantinskih bolesti."

No za sada u ključnoj ustanovi - Kliničkom centru Crne Gore, nije odvojen niti jedan bolesnički krevet za slučaj pojavljivanja ebole, a direktor te ustanove, Milan Mijović, od države traži da se što prije pozabavi problemom nedostatka adekvatnih prostorija za zabrinjavanje oboljelih.

Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

"Naša infektivna klinika, koja je smještena u prostorijama u Parku Petrovića, koje su stare otprilike oko 100 godina, nema apsolutno niti jednu jedinu prostoriju koju može da upodobi za kvalitetan rad, kada je u pitanju ovako opasna bolest. Prijedlog našeg Koordinacionog tijela Vladi Crne Gore je da se u okviru KBC upodobi jedan prostor, koji će imati nivo intenzivne njege i koji će u potpunosti ispunjavati one uslove koji su neophodni za ovako tešku bolest", navodi Mijović.

Nisu samo prostorije problem, nego i zaštitna oprema za ljekare i medicinsko osoblje. Da nedostaje adekvatne opreme za slučaj pojave ebole, potvrđuje i doktorka Rakočević iz Instituta za javno zdravlje.

"Zdravstveni radnici svakodnevno u radu koriste ličnu zaštitnu opremu, koja nije adekvatna za zaštitu od ebole ili neke druge karantenske bolesti. U tom cilju, Ministarstvo zdravlja je opredijelilo dodatna sredstva za hitnu nabavku nedostajuće zaštitne opreme", tvrdi Rakočević.

Zdravstveni radnici, prema tvrdnjama epidemiologa iz Instituta za javno zdravlje, upoznati su sa postupanjima i procedurama u slučaju pojave virusa u Crnoj Gori i tim povodom održane su brojne konsultacije i obuke. Tvrde da u kontinuitetu informišu javnost o kretanju ebole u svijetu i ne preporučuju građanima da putuju u zemlje gdje je virus prisutan.

Šta je ebola i kako se prenosi, pitanje je koje smo postavili građanima Podgorice.

Anketa 1
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:45 0:00
Direktan link

Koliko je realan rizik da ebola stigne i do Crne Gore? Stručnjaci tvrde da je jako mali.

"Rizik je ekstremno mali i taj rizik može da se izbjegne. Ovo naravno važi za Crnu Goru, ali je naša preporuka da, uprkos tome što je rizik ekstremno mali, zemlje trebaju da da pripreme svoje sisteme na adekvatan odgovor, a pogotovo u okolnostima kada još uvijek ne postoji lijek, ne postoji vakcina za ebolu", tvrdi Mina Brajović, predstavnica Svjetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori.

Šta građani kažu, da li je Crna Gora u riziku od ebole?

Anketa 2
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:26 0:00
Direktan link

Da institucije ipak ne žele da rizikuju kada je ebola u pitanju, primjer je i to što na tradicionalnom podgoričkom maratonu neće trčati 35 takmičara iz Afrike.

Zbog bojazni od ebole i pojačanih mjera zaštite, maratonci iz Afrike nisu dobili vizu za ulazak u Crnu Goru. Organizatori su saopštili da je bezbjednost takmičara ipak na prvom mjestu.

XS
SM
MD
LG