Petak, 29. april/travanj 2016, 03:44 CET

  Regija

  Makedonija traži od BiH novu istragu o smrti Trajkovskog

  Obeležavanje godišnjice smrti Borisa Tajkovskog i makedonske delegacije, BiH, 26. februar 2012.
  Obeležavanje godišnjice smrti Borisa Tajkovskog i makedonske delegacije, BiH, 26. februar 2012.
  Vlada Makedonije je donela zaključak da se izveštaj o nesreći u kojoj je 2004 godine poginuo tadašnji predsednik Makedonije Boris Trakovski, kao i članovi delegacije i dvojica pilota, dostavi Javnom tužilaštvu na dalju nadležost.

  U saopštenju Vlade se kaže da je ovakav zaključak donesen nakon što je razgledan i usvojen izveštaj o istrazi nesreće vazduhoplova King Air od 26. februara 2004. godine u blizini Mostara, koji je pripremila komisija formirana za istraživanje nesreće.

  Vlada je zaključila da se izveštaj o nesreći dostavi i Direkciji za civilno vazduhoplovstvo BiH, sa zahtevom da se ponovo otvori istraga u toj zemlji, koja je vodila tadašnju istragu.

  Boris Trajkovski, fotografija iz 2003.
  Boris Trajkovski, fotografija iz 2003.
  Izveštaj se treba dostaviti i Komitetu za pravna pitanja i ljudska prava Evropskog parlamenta, Savetu Evrope, kao i Andreasu Grosu, evroposlaniku iz Švajcarske, koji je autor informacije o sprovedenoj istrazi za razjašnjenje navodno sumnjive smrti predsednika Trajkovskog.

  Istraga koju su vodili makedonski i bosanskohercegovacki organi je završila sa zaključkom da su razlog nesreće bili propusti ekipa napravljeni u proceduri za sletanje u uslovima guste magle i oblačnosti.

  Ipak, mnogo domaćih i stranih eksperata su osporili zvanične zaključke istrage i ostavili prostor za sumnju da pad aviona možda nije bio nesrećan slučaj.

  Evroposlanik Andreas Gros je u Savetu Evrope izjavio da ima osnovane sumnje da je predsednik Trajkovski bio žrtva atentata i zatražio je novu istragu o padu “kingera”.

  Boris Trajkovski je bio drugi predsednik Republike Makedonije i na toj dužnost je bio od decembra 1999. godine do nesrece koja se desila kada je putovao na čelu makedonske delegacije na Međunarodnu konferenciju u Mostar.

  Blagoja Kuzmanovski

  U novinarstvu je od 1993. kada počinje da radi u dnevnoj redakciji Makedonskog radija. Bio urednik i voditelj dnevno-političkih informativnih emisija. Od 2002. godine šef dopisništva RSE u Skoplju.

  Ovaj forum je zaključen
  Komentari
       
  Nema komentara u ovom forumu. Budite prvi i dodajte komentar.
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Prva epizoda – Podgoricai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  24.04.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.