Dostupni linkovi

MUP Makedonije: Izrađen profil ubica iz Smiljevaca


Protesti u Skoplju 16. aprila 2012.
Protesti u Skoplju 16. aprila 2012.
Ministarka unutrašnjih poslova Makedonije Gordana Jankulovska saopštila je u utorak da se istraga petostrukog ubistva u Smiljevicma kreće u dobrom smeru i navela da policija ima ‘ozbiljne informacije koje mogu dovesti ovaj proces do kraja’.

Na osnovu dosadašnje istrage iz policije su saopštili da je izrađen profil ubica, ali da se još ne zna njihov identitet. Navedeno je takođe da je auto marke opel omega koji je bio na mestu ubistva pronađen ovih dana.

Ipak, policija još nije utvrdila koliko je napadača bilo, iako izveštaji sudske medicine kažu da je pucano iz najmanje tri vrste oružja.

“Analiziramo informacije do kojih svakodnevno dolazimo, ali dok traje istraga ne možemo ih komentirati”, odgovorila je Jankulovska na nastojanja novinara da saznaju nešto više o istrazi ubistva četvoro muškaraca od 20-ak godina i jednog 45-godišnjaka, koje se desilo u četvrtak uveče u blizini Skoplja.

Pronađeni opel omega
Pronađeni opel omega
“Naš utisak je da istraga ide dobro, da imamo ozbiljnih informacija koje bi mogle da znače finalno rešavanje slučaja, međutim potrebno je određeno vreme za to”, rekla je ministarka Jankulovska.

Ona je navela da je u ponedeljak veliki broj policijskih službenika koji su trebali voditi informativne razgovore sa građanima koji su imali informacije povezane sa ovim slučajem, bilo angažovano na obezbeđivanju protesta koji su završili incidentima.

Jankulovska je uputila još jedan apel da se strasti smire dok se slučaj ne raščisti:

“Na žalost, pojavile su se, a i još se pojavljuju neke informacije u javnosti, koje su očigledno zlonamerne i provokacije koje bi mogle naneti štetu istrazi. Apeliramo na razumevanje, strpljivost i uzdržanost.”

Pozivi na smirivanje situacije

Inače, dvojica policajaca su lakše povređena, a tri osobe su prijavile da su bile fizički napadnute u ponedeljak za vreme protesta veće grupe mladih ljudi u Skoplju, koji su tražili brzo rasvetljavanje petostrukog ubistva.

Protesti ispred Vlade Makedonije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:04 0:00
Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je u protestima oštećeno više objekata i privedeno 14 osoba, među kojima i petoro dece.

Još se radi na identifikaciji svih koji su učestvovali u nasilju, pa će se verovatno menjati i broj privedenih, kažu u policiji, dodajući da će posle kompletnog dokumentovanja slučaja biti podnesene i odgovarajuće prijave.

Iz MUP-a preciziraju da je protest u ponedjeljak počeo oko 17 sati bez prethodne najave, kada je prema zgradi Vlade bacano kamenje i tvrdi predmeti, a bilo je oštećeno i vozilo policije. Nakon toga su demonstranti nastavili do Sobranja, posle čega su se u malim grupama kretali centrom Skoplja. Nezadovoljstvo su izražavali vikanjem i bacanjem kamenja i tvrdih predmeta, kažu u policiji.

U međuvremenu, u odnosu na dan ubistva, kada su neki mediji prikazali izjave građana iz mesta gde su živeli ubijeni koji su pozivali na osvetu, poslednjih nekoliko dana se može primetiti da većina informativnih kuća pokušava smiriti situaciju.

Nema priloga koji se mogu okarakterizovati kao govor mržnje ili pozivanja na incidente. Objavljuju se apeli za smirivanje strasti koje upućuju državne institucije, političke partije i predstavnici međunarodne zajednice u Makedoniji.
XS
SM
MD
LG