Dostupni linkovi

Makedonija i Hrvatska usmerene ka EU i NATO


Predsednici Hrvatske i Makedonije, Ivo Josipović i Gjorge Ivanov 12. jul 2010.
Predsednici Hrvatske i Makedonije, Ivo Josipović i Gjorge Ivanov 12. jul 2010.
Hrvatska je pred vratima Evropske unije i nadam se da ćemo mi vrlo skoro kao članica Unije nastaviti politiku pune podrške svim zemljama u regionu da uđu u EU i NATO. To će biti jedna od glavnih aktivnosti koju će Hrvatska imati u svojoj vanjskoj politici, izjavio je hrvatski predsednik Ivo Josipović nakon susreta u Skoplju sa svojim makedonskim kolegom Gjorgom Ivanovim.

On je rekao da Hrvatska želi da se spor Makedonije sa Grčkom reši što pre i da se otklone prepreke na putu ka evrointegracijama, dodajući da je to potrebno radi čitavog regiona i radi Evropske unije. Na pitanje može li se primer Slovenije i Hrvatske primeniti i u ovom slučaju, Josipović kaže:

"Sporazum Slovenije i Hrvatske je nešto drugačije prirode i rekao bih, odnosi se na konkretno pitanje granice. Dobro je da smo našli način kako da spor rešimo i to je zasigurno dobar primer i za neke buduće moguće sporove ne samo u regiji nego i u svetu."


Makedonski predsednik kaže da se poslednje optimističke izjave u Briselu o mogućem brzom rešenju spora sa Atinom, najverovatnije temelje na informacijama koje oni imaju iz učestalih susreta između premijera Makedonije i Grčke.

"Ipak, proces ostaje u Ujedinjenim nacijama i medijator Metju Nimic treba na osnovu svih dosadašnjih razgovora koje su imali dvojica premijera i naši predstavnici u tom procesu, da dođe do jednog uzajamno prihvatljivog rešenja,"
kazao je Ivanov.

Prilikom susreta dvojice predsednika zaključeno je da su odnosi između Makedonije i Hrvatske veoma dobri i da su pogledi obe zemlje usmereni ka Evropskoj Uniji i NATO-u.
XS
SM
MD
LG