Dostupni linkovi

Sumiraju se štete smrtonosnog nevremena u Makedoniji


Smrtonosna poplava u Makedoniji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:43 0:00

Trojica stanovnika tetovskog sela Šipkovica i još jedan sedmogodišnji dečak iz Tetova su poginuli u nevremenu koje je u ponedeljak zahvatilo ovaj grad i okolinu, saopštila je policija, koja još traga za dvije osobe prijavljene kao nestale. Prema nezvaničnim informacijama, u tetovsku bolnicu je primljeno 30-ak povređenih, od kojih je većina upućena na kućno lečenje.

Nevreme je trajalo nekoliko sati, a nakon toga se izlilo nekoliko reka u tom regionu koje su nosile sve ispred sebe.

U jednom od najteže pogođenih sela, Maloj Rečici, kako javlja naš reporter sa terena, u utorak su ulice neprohodne i zatrpane kamenjem velikim čak i po jedan kubni metar, koje je bujica donela.

Lokalni stanovnici kažu da je nevreme u ponedeljak nosilo kamenje, dreće, automobile koji su bili parkirani ispred kuća, pa čak i vozila koja su bila puna ljudi koji su se u tom trenutku prevozili.

Stanovnici za ovakve štete nastale nevremenom krive i vlasti, jer, kako navode, odvodni kanal godinama nije očišćen, a pesak i kamenje koje je voda donela na ulice je ustvari građevinski otpad koji sada Šar planina vraća u selo.

U međuvremenu, Savet Opštine Tetovo je održao vanrednu sednicu, sa koje je upućen apel za slanje pomoci u vodi, hrani i higijenskim proizvodima.

Vlada je na vanrednoj sednici donela odluku da isplati jednokratnu pomoć od po 30.000 denara, što je oko 500 evra, porodicama zahvaćenim nevremenom, a stanje ostećenih imanja na terenu će procenjivati specijalna komisija.

Lasko Mukaetov iz Direkcije za zaštitu i spasavanje informiše da mehanizacija raščišćava pogođene regione.

“Stanje u ovom regionu je alarmantno, nanosi vode i snažan vetar su izazvali velike štete. Direkcija je angažovala 12 bagera i devet kamiona od kompanija iz tog regiona. Svi zaposleni u područnom odelenju su na terenu i prati se situacija. Ako bude potrebe angažovaćemo i dodatnu mehanizaciju i ljude u tom region”, naveo je Mukaetov.

Mukaetov kaže i da je još rano za utvrđivanje ukupne materijalne štete, dodajući da procene vrši svaka opština posebno.

U ponedeljak je veliko nevreme zahvatilo i gradove Prilep i Štip, gde je izazvana velika materijalna šteta.

XS
SM
MD
LG