Dostupni linkovi

Makedonija prati EU u politici prema izbeglicama


Izbeglice, ilustrativna fotografija
Izbeglice, ilustrativna fotografija

Makedonija će preduzeti sve mere i aktivnosti u zaštiti državnih granica i očuvanju nacionalne bezbednosti. Makedonske bezbednosne institucije i u budućnosti, kao i do sada, nastaviće da se odgovorno i profesionalno nose sa izbegličkom krizom, rekao je predsednik države Gjorge Ivanov, nakon sednice nacionalnog Saveta za bezbednost.

“Republika Makedonija niti je članica EU, niti NATO-a, niti šengen-zone i ne može trpiti posledice nejedinstvene politike Unije. Ne smeju vlasti u bilo kojoj državi na ovoj migrantskoj ruti da ostanu pasivni posmatrači ovakvih incidenata. Najbolj signal koji se može uputiti u ovom trenutku je da prestane praksa dovođenja dodatnog broja migranata koji bi postavljali kampove na samu graničnu liniju.”

Ivanov je najavio da će o aktuelnoj situaciji ovih dana telefonski razgovarati sa predsednicima i premijerima zemalja duž koridora, koji učestvuju u donošenju odluka u Savetu EU o menadžerisanju migrantske krize, kao i sa predsednikom Evropskog saveta i sa holandskim predsedavajućim u Savetu EU.

Makedonija će i u budućnosti postupati u saglasnosti sa odlukama Evropskog saveta, pratiće postupke drugih zemalja duž balkanskog koridora i neće dozvoliti ilegalni ulaz migranata, istakao je predsednik Ivanov.

Sednica je sazvana nakon nedavnog nelegalnog ulaska oko hiljadu migranata sa grčke teritorije, posle čega su intervencijom makedonskih bezbednosnih snaga, oni vraćeni u Grčku.

Direktor Balkanskog foruma za bezbednost Blagoja Markovski kaže da postoje dva aspekta povezana sa izbegličkom krizom koji se odnose na Makedoniju. Prvi je, prema njemu, to što će zemlja sprovoditi politiku EU o izbeglicama.

“Ustvari ona mora da radi tako, zato što niti ima kapaciteta niti drugih mogućnosti da se na drugačiji način nosi sa izbegličkom krizom, osim da prihvati ono što će biti odlučeno na nivou EU.”

Drugi aspekt, kako kaže Markovski, je da se Makedonija bez razlike u svim rešenjima, nalazi u ozbiljnoj situaciji zbog izbeglica na južnoj i na severnoj granici, o kojima treba naći rešenje. On ne očekuje promenu stanja na južnoj granici i pored eventualnog pritiska koji će se stvarati, ali isto tako očekuje smanjenje izbegličkog talasa i njihovog prisustva u grčkom kampu kod Idomenija.

U međuvremenu, Ministarstvo unutrašnjih poslova je saopštilo da u utorak, kao i prethodnih nekoliko dana, nijedan migrant nije ušao u Makedoniju legalnim putem.

XS
SM
MD
LG