Subota, 30. april/travanj 2016, 07:16 CET

  Bosna i Hercegovina

  Mladićeva spoznaja ista je kao u ratu

  Majke Srebrenice gledaju prvo pojavljivanje Mladića u Hagu, 03. jun 2011.
  Majke Srebrenice gledaju prvo pojavljivanje Mladića u Hagu, 03. jun 2011.

  Anketa uz članak

  Arhiva anketa
  Prvo pojavljivanje Ratka Mladića pred Haškim sudom pratile su majke Srebrenice. Ponovno su se suočile s čovjekom kojeg smatraju najvećim zlikovcem.

  Fatima Mujić, majka koja je izgubila dva sina, dva brata, muža i oca u srpnju 1995. godine u Srebrenici, u petak je prvi puta ponovno vidjela Mladića. Prisjeća se dana kada je došao u Srebrenicu i trenutka kada su je razdvojili od sinova. Kaže isti je, promijenio se nije.

  "Nije njemu ništa. Stalno ga pitaju za njegova prava i on stalno govori kako nije dobro. Pa nisam ni ja dobro, ko mene pita kako sam. Niko
  me ne pita kako se ja osjećam dok gledam u čovjeka koji je klao i ubijao. Samo kad se sjetim svog djeteta šta mu je radio. Da je njemu još furseta i dalje bi on ubijao", kroz suze je govorila Fatima.

  "Ja sam general Ratko Mladić", ovako se pred sudom predstavio Mladić.  A to su riječi koje su majku Bahru Hasanović vratile u srpanj 1995. kada je on došao i predstavio se Srebreničanima i zatim odvojio majke od sinova.

  "On general? Nije on nikakav general. Pravi generali nikada ne bi ubijali ovoliku djecu. On je zlikovac. Zar on može biti vrijedan moja dva zlatna sina. Ovako je na hiljadu majki kao što sam ja. Vidiš li ti ovih ljepota? Jelć ti vidiš koliko ja drhtim jer ja sam ovu dvojicu sinova othranila. Vidiš li ti kako su mi lijepi, ko zlatne jabuke...", plakala je danas majka Bahra gledajući u Mladića.

  Bahra Hasanović iz udruženja Majke Srebrenice gleda prvo pojavljivanje Mladića u Hagu, dok u rukama drži slike svoja dva sina koja su ubijena u Potočarima, 03. jun 2011.
  Prvo pojavljivanje Mladića pred Haškim sudom majke su dočekale s ogorčenjem.

  Smatraju nedopustivim da sudac Orie Mladića koji je bježao od Haškog tribunala i počinio ogromne zločine stalno podsjeća na njegova prava.

  "Ovo što se Srbija sad odlučila izručiti Mladića, to ona nije uradila zbog BiH i nas žrtava, već zbog sebe. Srbija njega nije uhapsila, već samo isporučila. Oni su svi znali gdje je on. Ma dajte molim vas, pa mi smo svakog 11. u mjesecu ponavljali da je on u Srbiji, govorile smo to i Bramercu. Sve vam je to politika. Ali drago mi je što su ga uhapsili, što sam doživila da je pred licem pravde. Mada su oni tamo njega poslali samo da ga liječe", kaže Hafna Kičić.

  Hajra Čatić, predsjednica udruženja "Žene Srebrenice", od suđenja ne očekuje mnogo. Uhićenje, ali i suđenje smatra poltičkim činom.

  "Ja ga nešto gledam, on se samo smješka i češka. Sve će ovo trajti kao i s Karadžićem, Šešeljem i Miloševićem. Evo i Mladić je odgodio izjašnjavanje samo da dobije na vremenu. On je monstrum, njega ne možeš porediti ni sa jednom životinjom. Jer svaku životinju s kojom bi njega uporedila uvrijedila bih tu životinju", kaže Čatić.

  Majke će i haškom tužitelju Bramerzu uputiti nekoliko zahtjeva, najavila je Nura Begović.

  "Mi ćemo i tražiti da se njemu odmah presudi. Jer mi znamo što je bilo kada je on stigao u Potočare. To je odmah bio kraj života za mušku populaciju u Srebrenici, pa čak i nekim lijepim mladim djevojkama", rekla je Begović.

  Postoji dovoljno dokaza

  Jedna od dvije tačke optužnice protiv Mladića koja se odnosi na genocid obuhvata i područje istočne i sjeverozapadne Bosne. Među njima je i opština Prijedor.

  Edin Ramulić iz prijedorskog Udruženja Izvor prvo pojavljivanje pred sudom ocijenio je i kao znak da je Mladićeva današnja spoznaja ista kao ona ratna.

  Spomenik žrtvama logora Omarska, maj 2011
  „Nivo njegovog rezonovanja je veoma dobar i ja mislim da se ne razlikuje mnogo od onoga nivoa, u vrijeme kada je on imao tu moć da odlučuje o sudbinama ljudi. Sigurno nije bio ni za nijansu inteligentniji u ono vrijeme, tako da je sasvim sigurno ostala ta njegova ličnost i ono njegovo drčno isticanje toga da je on poznat general u svijetu. On još uvijek misli da je slavan. On je na njegovu žalost i na žalost svih nas, slavan i čuven samo po zlu“, kaže Ramulić.

  U Prijedorskoj regiji su tokom 1992. godine formirani logori smrti u kojima su na najmonstruoznije načine ubijane hiljde Bošnjaka i Hrvata.

  Predsjednik Saveza logoraša BiH Murat Tahirović ističe kako je zadovoljan što je Haški sud, čitajući novu optužnicu, i ovo stavilo na teret Ratku Mladiću.

  „Očekujemo da će se uspijeti dokazati genocid. Mi smatramo da se on jeste desio, ako uzmemo samo nekoliko opština, od Ključa, pa dolinom
  Sane do Bosanskog Novog, po našim istraživanjima, negdje oko 15 000 civila je pobijeno i to jeste genocid, da ne govorimo o deportacijama koje je Biljana 
  Plavšić priznala. Iz samog Bosanskog Novog je protjerano 11 000 ljudi u jednom danu. Činjenica je da postoji dovoljno dokaza“
  , tvrdi Tahirović.

  Enis Omerović sa Instituta za Istraživanje zločina protiv čovječnosti pri Univerzitetu u Sarajevu, komentarišući Mladićevo pojavljivanje na sudu, kaže:

  „Pa mislim da smo svi imali priliku vidjeti kakvo je uopće ponašanje optuženika Ratka Mladića, kakvo, možda, možemo očekivati njegovo ponašanje tokom sudskog postupka. Najinteresantniji je bio svakako trenutak kada je on konstantno izjavljivao da nije dobio optužnicu. Vidjeli smo kako je zapravo njegovo ponašanje u tom smislu. Vjerovatno, želi dobiti na vremenu, želi maksimalno odugovlačiti cijeli ovaj proces, da taj dokazni postupak počne što kasnije“, zaključuje Omerović.

  Naredno pojavljivanje Ratka Mladića pred Haškim sudom dogodit će se 4.6.,  sedmicu pred 16. godišnjicu genocida u Srebrenici.

  Sve o hapšenju optuženika za genocid i zločine protiv čovječnosti nakon 15 godina bježanja od pravde. Svjedočenja, analize, komentari, multimedija.

  Maja Nikolić

  Novinarstvom se bavi od 2006. nakon završenog studija žurnalistike u Sarajevu. Dopisnica je RSE iz Tuzle od 2007. godine. Bavi se najviše socijalnim, političkim i temama ratnih zločina. Često govori o pravima manjina i marginaliziranih skupina.


  Dženana Halimović

  Bavi se istraživačkim novinarstvom, temama ratnog zločina, organizovanog kriminala i korupcije. Dobitnica nagrada 'Global Human Rights Award' i Unije novinara BiH 2003. godine.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: za radovana
  07.06.2011 22:18
  Radovane sta bi tebe trebalo da interesuje (ako si normalan) je kako je tih nekoliko hiljada (preko 8) ubijeno a ne igrati se bezumno sa ciframa (ko kad nadju serijskog ubicu a ovaj se buni sto se u optuznici navodi 40 umjesto 36).

  Ime: Radovan Grad: Cacak
  05.06.2011 01:45
  Tako je Jure,oni samo pricaju o 1995.godini,a gde su predhodne 3 godine i stradanja srb,bas sam sinoc gledao zabranjenu istinu o Srebrnici,koja postoji samo na jednom linku i koju je tesko naci,ali uz pomoc raznih grupa stigao sam do nje,ono je strasno,sta su radili srpskoj deci,pa i srpskim majkama je zao svoje dece ako cemo realno,a bio je rat...i sad odjednom Mladic je kriv za sve,a Naser je kao navodno pusten na slobodu kao nevin. Na spomeniku gde je upisan muslimanski narod cifra je 8 454,kao navodno toliko je ubijeno,a posle kad su dosli izbori,skoro 4 000 se pojavilo na glasanje,a mnogi su u inostranstvu,sto znaci da je cifra uvecana duplo i vise! Objasnite mi to???

  Ime: RSE vi gresite Grad: s ovakvim reportazama
  04.06.2011 23:38
  naime, postize se sasvim suprotan efekt osjecaja prema brojnim zrtvama i njihovim zivima kada vi onako olako naslovite kako "majke srebrenice" (a i to je cudan iskonstruisani i ispolitiziran naziv, valjda su to majke srebrenickih zrtava?) traze da se krvolok mladic osudi "odmah". nema odmah, vec treba da ide po propisu, u pravnom procesu koji ce da traje ipak malo vise nego sto je to odmah. i jos nesto, koliko god da mi je odvratan taj kukavica i seljacina surovi sto nijedne prave vojnicke bitke nije u zivotu vodio a kamoli da ju je dobio, svako je nevin dok mu se ne dokaze suprotno. nadajmo se samo da ce mu se i krivica za njegova teska zlodjela dokazati u sudskom procesu i da ce biti kaznjen kao dio udruzenog zlocinackog poduhvata, bas kao i legionar gotovina&Co za teske zlocine pocinjene nad srbima u hrvatskoj tijekom 1995-e.

  Ime: Jure
  04.06.2011 11:06
  Za Damira i Senada, ma bas me briga za vase istine i boli, samo sam skrenuo paznju da i dalje postoje zrtve u raznim periodima na podrucju Srebrenice. Bilo bi po meni dobro uzeti u obzir sve cinjenice i jednom zavrsiti sa tom pricom, ovako kakvo je sad stanje uvijek ce biti vi i oni.

  Ime: DAMIR DUSPARA Grad: POSAVINA-BIH
  04.06.2011 07:46
  Jure Jure manije te jure(tjeraju) !Kako te nije stid da planetarnu ljudsku nesrecu, patnju i bol koju je covje ucinio drugom covjeku samo zato sto se razlikuje od njega po vjeroispovjesti i nacijije (KOJA JE NA NAJVISIM SUDSKIM INSTANCAMA OZNACENA KAO GENOCID).I kao takav zlocin koji uzasava svakog normalnog covjeka, gledeci da tezeg zlocina nije bilo na tlu Evrope poslje 2 svjetskog rata,ti svojom DEMAGOGIJOM koju si usisao use slicnim ovome generalu kojem zelis zamjenom teza umanjiti krvolocnost i nezapamceni zlocin.

  Onaj pojedinac i narod koji se ne suoci sa vlastitom prosloscu ,pitanje je u kakvu buducnost ulazi.

  Ime: za "Jure" Grad: Senad
  04.06.2011 02:34
  Jure, trazis istinu a nemozes ni pravim imenom da se potpises. To je karatkeristika vas velikosrba koji "trazite istinu" po vasem mjerilu dok ignorisete genocid i razaranja koja ste ostavili u ime fasisticke ideje o svim srbima u jednoj drzavi. Toliko o vasoj istini.

  Ime: PULP Grad: FIN
  04.06.2011 02:04
  Historija Srebrenice od 1992-1994 je vec napisana, samo je niko ne zeli da zna. Ovaj vremenski period sadrzi etnicko ciscenje citavog podrinjskog kraja od Bijeljine, Zvornika, Vlasenice, Bratunca, Visegrada, Foce i 1000 drugih mjesta i naselja od Bosnjaka pa i Hrvata. Ta krvava historija je puna ubijanja, mucenja, silovanja, gladi i svega onoga sto ni jedan narod, ni u snu ne zeli da dozivi.Na toj krvavoj istoriji je danas izgradjen mir i RS. I da u Podrinju su ubijani i i pripadnici srpskog naroda ali najvecim djelom, govoreci sad o regionu Srebrenice negdje oko 3000 pripadnika Vojske RS i ostalih paravojnih formacija. Srpski civili su ginuli ali to nije broj od 3500. Ove Cinjenice moze svaki razuman covjek spoznati i naci ako se interesuje za temu. Ako ne, on ce sledecih 300 godina naglabati o 3500 mrtvih civila srpske nacionalnosti, sto kada se posmatraju sve cinjenice i odluke Suda u Hagu u Slucaju Nasera Orice, jednostavno nije tacna brojka. Ta brojka je na usluzi danasnjoj srpskoj politici ovdje u BIH ali i u Srbiji. Pozdrav svim razumnim ljudima bilo koje vjere i nacije.

  Ime: Jure
  03.06.2011 22:14
  Ovdje se non stop govori o zrtvama u Srebrenici 1995, ali rat je bio i 1992. Neznam sta mogu ove zene da kazu o zrtvama iz 1992,1993,1994 ????? Tih godina su nestajal srpska sela upravo od ljudi iz Srebrenice i sinova ovih majki iz Srebrenice. Zasto se jednom ne napise historija Srebrenice od 1992-1995 i zavrsena prica. Ovako Srbi pricaju o 1992-1994 egzodusu, onda dolaze na red muslimani koji pricaju samo o 1995 i njihovom egzodusu, a istina gdje????????
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Prva epizoda – Podgoricai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  24.04.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.