Dostupni linkovi

Tužilaštvo: Lukšić i Roćen nisu razgovarali sa Šarićem


Igor Lukšić i Milan Roćen na konferenciji za novinare povodom listinga objavljenih u "Danu", 4. decembar 2011.
Igor Lukšić i Milan Roćen na konferenciji za novinare povodom listinga objavljenih u "Danu", 4. decembar 2011.
Crnogorsko državno tužilaštvo pokrenulo je istragu povodom afere “listing”, odnosno provjeru vjerodostojnosti objavljenog listinga telefonskih razgovora odbjeglog narko bosa Darka Šarića u podgoričkom dnevnom listu “Dan”.

Prema navodima tog lista Šarić je kontaktirao sa državnim službenicima i vladinim ministrima, što su u nedjelju premijer Igor Lukšić i ministar vanjskih poslova Milan Roćen oštro demantovali.

Crnogorsko državno tužilaštvo je saopštilo da premijer Lukšić i šef diplomatije Roćen nisu telefonom komunicirali sa Darkom Šarićem, optuženim za
šverc kokaina.

Dostavljenim dokazima je nesporno utvrđeno da takve komunikacije nije bilo, kako je to objavio dnevni list “Dan” plasirajući u javnost faksimil dokumentacije telefonskih razgovora Darka Šarića tokom 2008 godine.

Specijalna tužiteljka za organizovani kriminal Đurđina Ivanović je poslije ekspresne istrage saopštila da je utvrđeno da objavljeni listing potiče iz Uprave policije u koji su netačno unijeta imena Lukšića i Roćena što će biti predmet nastavka istrage.

"Tužilaštvo će u daljem toku postupka tražiti od policije da utvrdi identitet osobe koja je u Upravi policije s obzirom na svoja ovlašćenja bila u posjedu formata listinga koji je sačinila Uprava policije, kao i identitet osobe koja je u taj listing unijela neistinite podatke o telefonskoj komunikaciji lica Igora Lukšića i Milana Roćena sa Darkom Šarićem", kazala je Ivanović.

Prethodnog dana premijer Lukšić i šef diplomatije Roćen su kategorično demantovali da su ikada posredno ili neposredno bili u kontaktu sa Darkom Šarićem i nazvali falsifikatom telefonski listing objavljen u dnevnom listu “Dan”. Ipak, ovim je otvoren veliki broj pitanja, a jedno od njih je ko su bili izvori Dana.

Autor teksta o navodnom kontaktu između visokih državnih funkcionera i Šarića, novinar „Dan”-a Mitar Rakčević kaže da oni nisu ni imali izvor informacije već da su objavili dokument anonimnog pošiljaoca.

"Što se tiče izvora, izvora nije ni bilo, pravo da vam kažem, jer su listinzi stigli poštom sa nepoznate adrese", kazao je Rakčević.

Takođe je otvoreno pitanje sa kojim motivima je navodni listing plasiran, da li zbog kompromitacije Vlade i njenih čelnika ili to ima veze sa predstojećom odlukom Brisela o početku pregovora Crne Gore o članstvu u Evropskoj uniji.

Medojević: Bezbjednosne službe izgubile integritet

Član skupštinskog Odbora za bezbjednost iz Demokratske partije socijalista Obrad Mišo Stanišić je siguran da se radi o falsifikatu koji ima cilj da zaustavi Crnu Goru na putu evropskih integracija. Stanišić insistira da državni organi istraže pozadinu ovog slučaja kojim se pokušala nanijeti šteta državi.

"Radi se o latentnom falsifikatu i to je samo još jedan pokušaj da se Crnoj Gori podmetne noga pred 9. decembar kada treba da dobijemo datum pristupnih pregovora. Ne vidim razloga za održavanje sjednice Odbora za bezbjednost jer treba da dopustimo da pravosudni organi naše države rade svoj posao i treba da ovaj sramni čin razobliče do kraja, a da aktere sankcionišu u skladu sa važećim zakonima naše države. Ja mislim da moramo
Nebojša Medojević, predsjednik Pokreta za promjene
Nebojša Medojević, predsjednik Pokreta za promjene
uraditi sve, a posebno pravosudni dio vlasti mora da razobliči ovaj pokušaj zaustavljanja naše države na evropskom putu a da aktere sancioniše", kazao je Stanišić.

Goran Danilović koji je takođe član Odbora za bezbjednost kaže da bi bilo zastrašujuće ako bi se medijski navodi pokazali kao tačni. Zbog toga, kaže Danilović državni organi pod hitno javnosti treba da predstave rezultate istrage.

"Bez obzira što je u pitanju naš politički protivnik, premijer Igor Lukšić ja bih zbog budućnosti Crne Gore volio da on dokaže svoju nevinost ali imam u vidu to da je dnevni list Dan prije nekoliko dana objavio listing koji niko nije demantovao, gdje su se pojedini zvaničnici iz Crne Gore telefonom čuli sa Naserom Keljmendijem. Trebalo bi zaista da je u pitanju velika zavjera pa da se pokaže da je neko listu Dan, sa namjerom da ga zloupotrebi i da nanese štetu procesu integracija, dostavio sada, svega 10-ak dana kasnije jednu lažnu priču. Dakle, istraga što prije i rezultati što prije. Nebude li rezultata onda je jasno šta je u pitanju", ocjenjuje Danilović.

Pojavljivanje telefonskih listinga u javnosti pokazuje da su bezbjednosne službe Crne Gore izgubile svoj integritet, kaže Nebojša Medojević član odbora za bezbjednost i odbranu. On kaže da su isti listinzi stizali i na adresu njegove partije, i ocjenjuje da to predstavlja problem Crne Gore, te da objavljivanje listinga neće uticati na odluku Evropske unije o početku pregovora, ali da predstavlja veliki problem za ustavni poredak i politička zbivanja.

"Pojava listinga, koje sam i ja dobio i prvi put i drugi put iz istog izvora, kao i čitavih drugih informacija koje smo mi u međuvremenu provjeravali i koje su se pokazale kao tačne, pokazuju da je bezbjednosni sistem Crne Gore izgubio svoj integritet. To znači da određeni dijelovi bezbjednosnog sistema djeluju samostalno i van institucija sistema i van hijerarhije te službe, što je samo po sebi veoma opasan momenat jer iskustva pokazuju da kada te službe počnu da djeluju samostalno, da utiču na politička zbivanja, pojavljuju se u javnosti, da je to ozbiljno ugrožavanje ustavnog poretka. To neće ni na koji način uticati na odluku Evropskog savjeta 9. decembra jer sve te informacije o stanju našeg bezbjednosnog sektora, o političkom uticaju organizovanog kriminala, o nespremnosti naše vlade da se vidljivim rezultatima obračuna sa korupcijom na najvišim nivoima vlasti su već odavno poznate. To je nešto što se već sasvim sigurno horski ponavlja na svim instancama u EU i u svim zemljama članicama Evropske unije", istakao je Medojević.

Medojevićev očekuje da premijer Lukšić objavi šta će uraditi povodom pokušaja njegove diskreditacije i potencijalnog rušenja njegove Vlade.
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG