Dostupni linkovi

Ljudskopravaši za Josipovića


Nevladine udruge daju potporu Josipoviću
Nevladine udruge daju potporu Josipoviću

Četrdesetak nevladinih udruga za ljudska prava i za ženska prava pozvalo je hrvatske građane da na nedjeljnim izborima glasaju za Ivu Josipovića. Kandidatkinju desnog centra Kolindu Grabar Kitarović podržavaju udruge ratnih veterana i ratnih stradalnika. HDZ se distancirao od govora mržnje jedne svoje lokalne dužnosnice.

I nevladin sektor sa lijevog dijela političkog spektra izravno se uključio u predsjedničku kampanju Ive Josipovića. Upozorili su na netolerantnu atmosferu, ugrožavanje osnovnih vrijednosti civilnog društva i povratak u atmosferu devedesetih – a sve zbog postizanja izborne pobjede – ali tek je vrlo blijedo rečeno kako iza toga stoji HDZ.

Četrdesetak nevladinih udruga za ljudska prava i ženskih grupa založilo se za građansku, demokratsku i tolerantnu Hrvatsku, a te vrijednosti oni vide u Ivi Josipoviću. Udruge će na skupu potpore Josipoviću četvrtak u Zagrebu njemu uručiti deklaraciju na usvajanje. O deklaraciji u ime udruga okupljenih u građansku inicijativu „Kišobran“ glumica Urša Raukar:

„Radi se o deklaraciji koja će u sebi sadržavati zahtjeve koji se tiču obrane ljudskih prava, koji se tiču svih mogućih segmenata našeg života – ekologije, socijalnih prava, zdravstva, sportaša, navijača, nacionalnih manjina čija prava su ponovno upitna danas u ovoj zemlji.“

Kao svoj motiv za uključivanje u kampanju ona je navela svoje protivljenje atmosferi stvorenoj u predizborno vrijeme. Jer, takva atmosfera može imati dugoročne posljedice, upozorila je:

„Udara se na duboke emocije i najniže frustracije kako bi se postiglo izborne rezultate. To je velika opasnost. To je jedna atmosfera kakvu smo imali u devedesetima i za koju sam ja mislila da se ne može i neće vratiti.“

A tko ugrožava ljudska prava, zanimalo je novinare.

„Za mene je glavna ugroza ljudskih prava u nedostatku prave i čvrste politike koja će se zalagati upravo za te vrijednosti. U tom smislu druga ugroza je što se pojedine situacije iskorištava u političke svrhe, gdje se manipulira nekim opravdanim nezadovoljstvima, gdje se rade podjele u svim segmentima današnje Hrvatske. Naročito se to pokazalo sada u ovoj kampanji, i zato sam se i aktivirala i došla ovdje“, kazala je Raukar.

Tko ugrožava ženska prava

Novinare je zanimalo i - hoće li nevladine udruge svoju deklaraciju ponuditi i Kolindi Grabar Kitarović na usvajanje? Nije nam ni palo na pamet, poručio je glumac i član inicijative „Kišobran“ Vili Matula.

„Zato što svojim nastupom – pogotovo u onom prvom dijelu kampanje, onom prije, dok se zaoštravalo, jer sada je novi smjer, sada se govori o nekom jedinstvu, međutim prije su se međunacionalni odnosi itekako zaoštravali, i to je očito i politika te stranke – ja ne vidim kako bi se jedna ovakva deklaracija uopće upućivala gospođi Grabar Kitarović“, konstatirao je Matula.

U „Kišobranu“ su pojasnili kako ona kao visoka dužnosnica NATO-a posljednjih 5 godina nije ni bila u Hrvatskoj, dok je Josipović u pet godina mandata pokazao da je zainteresiran za ta pitanja.

Rada Borić, foto: Enis Zebić
Rada Borić, foto: Enis Zebić

Rada Borić u ime Ženske mreže Hrvatske kazala je tko ugrožava ženska prava u Hrvatskoj:

„Treba biti transparentan po pitanju – tko ugrožava ženska ljudska prava, u ovom trenutku povodom ženskih reproduktivnih prava: to su crkva i dakako desne stranke. Gospođa Grabar Kitarović nijednom se nije decidirano založila za promicanje ženskih prava.“

I dok se lijevi dio nevladine scene probudio i uključio u kampanju, veteranske udruge i udruge stradalnika iz Domovinskog rata od samog početka izražavaju potporu kandidatkinji desnog centra Kolindi Grabar Kitarović. Ona je čak idio novogodišnje novi provela među pedesetak prosvjednikapred Ministarstvom branitelja, koji za sebe tvrde da predstavljaju pola milijuna hrvatskih ratnih veterana.

Dok HDZ tvrdi da vrh SDP-a koristi govor mržnje u kampanji protiv Kolinde Grabar Kitarović, na Facebook profilu jedne njihove lokalne dužnosnice u Rijeci osvanula je poruka govora mržnje o Srbima na Hrvatskoj televiziji. HDZ- u je trebalo desetak dana da na nju reagira, ona tvrdi da je njen profil hakiran, a najnovije iz HDZ-a je da će – ako se ustanovi da je ona autorica spornog posta – ona letjeti iz stranke.

XS
SM
MD
LG