Dostupni linkovi

Ljudska prava u BiH potisnuta na marginu


Vera Jovanović
Vera Jovanović
Helsinški komitet BiH predstavio je godišnji izvještaj o stanju ljudskih prava u BiH za 2011 godinu. U izvještaju se, između ostalog, navodi da vlasti BiH u prošloj godini nisu učinile ništa na uspostavi normalnog i regularnog funkcionisanja države. Godina 2011. biće upamćena i kao godina u kojoj je BiH zapala u tešku političku, ekonomsku i socijalnu krizu, što je dovelo do potiskivanja ljudskih prava na marginu.

Predsjednica Helsinškog komiteta za ljudska prava u BiH Vera Jovanović, predstavljajući izvještaj podsjetila je da nije došlo do implementacije presude Suda u Strasbourgu u predmetu “Sejdić-Finci“, te da 16 godina nakon Daytona, BiH nije uskladila sve ustavne odredbe s odredbama Evropske konvencije za zaštitu Ijudskih prava, zbog čega su one ostale diskriminatorske.

“Političari su više od godinu dana potrošili na traženje kompromisa u formiranju vlasti, ali su u isto vrijeme, optužujući jedni druge uz upotrebu jezika mržnje, doveli do atmosfere nepovjerenja, međunacionalnih animoziteta, koji su se prenijeli na sve nivoe i među građane”, navodi Jovanović.

U dijelu izvještaja koji je posvećen diskriminaciji, Helsinši komitet izražava zabrinutost što Zakon protiv diskriminacije ni tri godine od donošenja, nije u praksi primijenjen.

Helsinški komitet nije zadovoljan ostvarivanjem prava u oblasti pravosuđa zbog toga što pravosuđe ne obezbjeđuje jednak tretman svih građana, zbog postojanja četiri pravna sistema koja nisu međusobno usklađena.

Vera Jovanović istakla je i da su sve glasnije snage koje pokazuju tendencije vraćanja unazad, što znači vraćanje ovlaštenja entitetima, ukidanje Suda i Tužilaštva BiH pa čak i VSTV-a.

Izvještaj Helsinškog komiteta ukazuje da je etnička i vjerska diskriminacija prisutna u obrazovanju.

Postojanje jednonacionalnih javnih škola kao i škola koje se nazivaju „dvije škole pod jednim krovom“, jeste fenomen BiH u demokratskoj Evropi. Sistem obrazovanja je i dalje podijeljen i nije prilagođen evropskim standardima u kojima je obrazovanje prioritet i osnov za daljnji napredak”, ističe Jovanović.

Analiza medija u 2011. pokazuje da su se negativni trendovi iz ranijih godina nastavili i čak dobili na dinamici praćenjem gotovo svih sukoba na političkoj sceni.
XS
SM
MD
LG