Dostupni linkovi

Festivalska ponuda u regiji: Za svakog po nešto


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija
Jedan od obaveznih repertora svake ljetnje sezone su i brojni festivali, muzički, poput sad već svjetski etabliranog Exita, potom filmski, kao SFF, takođe od međunarodnog značaja, te brojni pozorišni, književni i drugi. Stiče se utisak da je festivala sve više, da su mnogi od njih odavno prešli čak i regionalne okvire, a stalno pojavljuju i neki novi, alternativni.

O ljetnjim festivalima, njihovom značaju i kavlitetu, a kroz to i kulturnim politikama, ali istovremeno i turističkoj ponudi regiona, u temi sedmice RSE.

Letnja festivalska ponuda u Srbiji, u najkraćem se može opisati frazom - Za svakog po nešto. Od Vojvodine do Niškog okruga, najavljeni su brojni muzički događaji na kojima će biti zastupljen širok spektar muzičkih žanrova: od domaćih i inostranih rok i pop izvođača, preko najnovijih hitova elektronskog zvuka, do hip-hopa, džeza, ali i trubača narodne muzike. Za ljubitelje filma i knjige, takođe postoji ponuda, doduše nešto siromašnija od muzičke. Dušan Komarčević napravio je detaljan pregled ovogodišnje ponude u tekstu "Festivali od Subotice do Niša".

Sarajevo Film Festival, koji je proteklih godina u bosanskohercegovačku prijestonicu doveo neka od najznačajnijih svjetskih imena, poput Angeline Jolie, Jeremy Ironsa ili Morgana Freemana, što samo po sebi govori da je davno prevazišao regionalne okvire, ove godine slavi 20. rođendan. Osim toga i brojni drugi festivali, i pored nedostatka novaca, opstaju, pa su čak postali i tradicionalni ljetnji sadržaji. Zbog specifične i bogate ponude, muzički i filmski festivali prelaze granice BiH, i po značaju mogu se svrstati u regionalne, pa čak i svjetske manifestacije, podsjeća Aida Đugum u tekstu "Ljeto za filmske i blues sladokuse".

Tokom ljeta, širom Crne Gore se održavaju razne, manje ili više kulturne manifestacije, pa tako u kratkom intervalu građani i njeni gosti mogu posjetiti razne događaje koji imaju manje ili više festivalski karakter. Skoro dvije decenije najpopularniji crnogorski ljetnji festival Budva Grad teatar, posustao je od kada je državna politika izgubila interes i prestala da ga finansira. Primat su pak preuzeli, na primjer Kotor art, koji posljednjih godina dovodi renomirane svjetske muzičare, te odlična alternativna ponuda, kao što je Cucka jeka u Kobiljem dolu ili nikšićki Lake festival. Esad Krcić ima priču o njima pod naslovom "Crnogorsko leto: Bogat festivalski život".

Zemlja sa najvećom turističkom posjetom u regionu, Hrvatska, je i ove godine preplavljena ljetnjim festivalima: filmskim, muzičkim, pozorišnim, a nekad neprikosnovene Dubrovačke ljetnje igre, dobile su jaku konkurenciju. Pozornice pod vedrim nebom grade se na najatraktivnijim prirodnim ambijentima, od morskih i riječnih plaža, poput one čuvene na Zrču, gradskim trgova i zidina, do dunavskih šlepova i istarskih brežuljaka. Neki, poput zagrebačkog IN Music festivala, koji se održava od 23. do 25. juna, na zagrebačkom jezeru Jarun, već su uvršteni u najzanimljivije open air festivale u Evropi. Ankica Barbir Mladinović nam ih predstavlja u tekstu "Festivalsko ljeto u Hrvatskoj: Od popularne glazbe do teatra i velikog platna".
XS
SM
MD
LG