Dostupni linkovi

Livno - zaštita livanjskog sira


Livanjski sir
Livanjski sir

Udruga proizvođača autohtonog Livanjskog sira „Cincar“ već dulji niz godina nastoji zaštitili autohtonost i izvornost Livanjskog sira. Uz ostale donatore i općinske vlasti, tom projektu potporu će dati i Češka razvojna agencija. Aplikacija je prošla provjere i dobila zeleno svjetlo, a u taj će posao Česi uložiti milijun maraka.

Udruga proizvođača autohtonog livanjskog sira „Cincar“ sa svoje strane je učinila sve predradnje za zaštitu proizvoda koji se koncem 19. stoljeća služio na kraljevskim trpezama. U njegovoj proizvodnji bilo je uspona i padova, ponajviše zbog različitih surogata.

Jozo Baković, predsjednik Udruge:

Jozo Baković sa suprugom na livanjskoj izložbi sira
Jozo Baković sa suprugom na livanjskoj izložbi sira

„Što se tiče nas, proizvođača livanjskog sira, mi smo se dogovorili. Mi imamo pravilnik, geografsku kartu i specifikaciju koju je napravio Poljoprivredni fakultet. Znači, mi smo napravili tri stvari koje su potrebne za daljnji rad, čekamo samo da donesu zakon koja će agencija raditi s nama, da se vidi da li mi poštujemo pravilnik, da li će u tom siru biti 70 posto ovčijeg mlijeka, ili će biti obrnuto, kao što se danas radi. Znači, mi ćemo imati nekoga ko će nas kontrolirati, da bismo proizvodili ono što smo mi napisali. Evo, ja ću i ovaj put reći da mi nećemo pristati ni na kakve ucjene i na bilo kakve prijedloge da se zove livanjskim sirom što je van livanjskih granica. Naše udruženje stvarno na to neće pristati, jer, po meni, uvoziti mlijeko iz drugih mjesta, a zvati to livanjskim sirom, to nema veze s livanjskim sirom, kaže Baković.

Njihove napore podržala je općina, potom UNDP a sada i Češka razvojna agencija, ističe Ivana Pejić Povolna, koja je inače zadužena za identifikaciju i monitoring svih projekata Češke razvojne agencije na Balkanu.

„Došli smo ove godine već drugi put i hoćemo da se uključimo zajedno s općinom Livno u projekat podrške proizvodnje livanjskog sira. Uglavnom, hoćemo da idemo u dva smjera, u podršci certifikacije proizvodnje sira tradicionalnim načinom, i drugo, podrška farmerima da obezbijede higijenske uvjete za proizvodnju sira. Već smo alocirali financijska sredstva, ali mi, naravno, ne dajemo sredstva direktno, mi obezbjeđujemo aktivnosti, obezbijeđujemo one koji će se baviti tim aktivnostima, znači, dendriramo i dajemo laktofrize i ostalu opremu", navodi ona.

Zahvalivši se donatorima što su podržali zajednički projekt općine Livno i Udruge „Cincar“, općinski načelnik Luka Čelan je dodao da će uz zaštitu autohtonog proizvoda i pomoć njegovim proizvođačima projekt ići i u trećem pravcu:

Radi se o tome da se u okviru ovog projekta napravi jedno zajedničko skladište, gdje bi svi naši proizvođači skladištili i odatle bi išla distribucija tog proizvoda. Bitno je spomenuti da je vrijednost projekta milion maraka. Ja se nadam da će realizacijom ovog projekta napokon biti završen proces zaštite livanjskog sira, a da će ovo biti poticaj i drugim proizvođačima da se uključe u proizvodnju livanjskog sira, jer je očito da ovaj naš brend ima budućnost", rekao je Čelan.

Tomu se nada i predsjednik Udruge proizvođača autohtonog livanjskog sira „Cincar“, Jozo Baković.

„Ovaj projekat je jako velik i mislim da će povući puno proizvođača da se vrate starom načinu sirenja. Mislim da će ih dosta pristati na sirenje, da neće više prodavati mlijeko, čekati premiju, čekati poticaj da bi posijao, da bi pokosio. Na kraju krajeva neće čekati ni kad će mu plaća biti, hoće li biti dvadesetog ili dvadesetpetog ili šta ja znam kad", uzvratio je Baković.

Stari način sirenja podrazumijeva proizvodnju sira od nepasteriziranog mlijeka u kojemu je 70 posto ovčjeg. Zaštitom njegove autohtonosti i izvornosti, livanjski sir će dobiti i na cijeni, a što je još važnije, neće se moći proizvoditi izvan zaštićenog i propisanog geografskog područja.

XS
SM
MD
LG