Dostupni linkovi

Listo osmi put skočio najbolju "lastu" sa Starog Mosta


Mostar: 448. takmičenje u skokovima sa Starog mosta
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:05 0:00

Mostar: 448. takmičenje u skokovima sa Starog mosta

Lorens Listo iz Mostara, pobjednik je i ovogodišnjih, 448. po redu, tradicionalnih skokova sa Starog mosta u Mostaru u opasnijoj i atraktivnijoj disciplini zvanoj “mostarska lasta”, odnosno skokovima na glavu sa oko 27 metara visokog luka Starog mosta u rijeku Neretvu.

Listo je i ove godine pobjedu odnio skokovima u obje serije za koje je dobio pet čistih desetki.

Ovogodišnje takmičenje je održano u okviru obilježavanja desete godišnjice obnove mosta kojeg je Hrvatsko vijeće obrane srušilo artiljerijskom vatrom u novembru 1993. godine.

Lorens Listo prima pehar od legende skokova Emira Balića.
Lorens Listo prima pehar od legende skokova Emira Balića.

Ovo je 34-godišnjeg Liste ukupno osma pobjeda na skokovima sa Starog mosta u četrnaestom nastupu na skokovima, odnosno četvrta uzastopna. Drugo mjesto pripalo je Vedadu Bašiću iz Mostara, a treći je sjani Zeničanin Mustafa Šarić.

Pobjednik u skokovima na noge je mladi Mostarac Igor Kazić; drugi je iskusni Admir Delić, takođe iz Mostara, a treći je još jedan Mostarac, mladi skakač Edi Fink.

Uprkos tmurnom vremenu, te kiši koja je padala skoro do pred početak takmičenja, ali i na samom kraju druge, završne serije, skokovi su protekli bez većih problema, a lakšu povredu jedino je zadobio mladi skakač na glavu Ilija Spasovski iz Mostara.

Skokove je otvorio veteran Benaid Kalajdžić, koji se od aktivnog skakanja oprostio nakon 35 godina učešća.

Skakače je ocjenjivao žiri u sastavu: Emir Balić, rekorder po broju osvojenih titula - 13, i dobitnik zlatnih olimpijskih krugova od Juan Antonio Samarancha, tadašnjeg predsjednika Međunarodnog olimpijskog komiteta; Mirsad-Deda Pašić, takođe legenda skokova i 11-ostruki pobjednik, Alica Jakirović, takođe legenda skokova; prof. Enver Novaković, jedan od osnivača Kluba skakača u vodu “Mostari”, te Samir Zukanović, koji se pet puta peo na pobjedničko postolje, od čega je dva puta zauzeo prvo mjesto u skokovima na glavu i jedan je od najboljih skakača nakon rata.

Publika gleda skokove
Publika gleda skokove

XS
SM
MD
LG