Dostupni linkovi

Lijanovići: Brojne afere iz vladajućih fotelja


Hapšenje u akciji Brend, u kojoj se uhapšeni sumnjiče za utaju poreza i pranja novca, čime je budžet BiH oštećen za više od 11,6 miliona konvertibilnih maraka, nije prvo hapšenje braće Lijanovića, vlasnika najveće mesne kompanije u BiH, koji su svaki put negirali umješanost u bilo kakav kriminal.

Ključni akteri afere sa utajom carina i poreza, teške više od šest miliona eura, jesu članovi porodice Ivanković - Lijanović, vlasnici najveće kompanije u mesnoj industriji u BiH.

Hapšenja koja je provela državna Agencija za istrage i zaštitu, a po nalogu Tužilaštva BiH, dio su jednog od najopsežnijih predmeta organizovanog kriminala u postdejtonskoj BiH.

Jerko Ivanković, šef porodičnog biznisa, ranije je negirao svaku vezu porodice sa kompanijama koje su dugovale porez:

„Nismo vlasnici, osim što je jedan dio tih firmi koristio kapacitete Mesne industrije Lijanovići“, tvrdio je Jerko Ivanković.

Međutim, Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH podnijela je tri izvještaja u kojima su navedeni osnovni elementi po kojima su u srijedu uhapšeni, a po kojima je jasno vidljiva umiješanost Lijanovića.

„Sve skupa je rađeno na način da se osnuje određena firma sa minimalnim osnivačkim kapitalom, nakon toga se sklapaju ugovori s osnovnom firmom u smislu korištenja brenda Lijanovići, postrojenja, opreme, prostora i slično. I onda ta firma radi dok ne upadne u dugovanja, koja zbog veličine prometa nisu zanemariva već se kreću u milionskim iznosima - i javlja se problem da je nemoguće prinudnim putem bilo šta naplatiti iz razloga što ta firma nema apsolutno ništa“, pojašnjava glasnogovornik UIO BiH Ratko Kovačević.

Mladen Ivanković Lijanović
Mladen Ivanković Lijanović

Po tom principu djelovale su brojne kompanije čiji su vlasnici iz sjene bili upravo članovi porodice Lijanović, i to sadašnji dopremijer FBiH Jerko Ivanković, te njegov brat Mladen, inače zastupnik u državnom parlamentu i predsjednik Narodne stranke Radom za boljitak.

Jedna od njih je i Mi-Mo iz Mostara, koja je osnovana 2002. godine, radila tri godine i ugašena, a državi je, po navodima UIO BiH, ostala dužna skoro pola miliona eura.

Izvršni direktor te firme bio je današnji federalni ministar trgovine Milorad Bahilj, partijski kolega Lijanovića, također uhapšen u posljednjoj akciji. Iako su iza njegovog direktorovanja ostali milionski dugovi prema građanima BiH, Bahilj ih je svojevremeno posavjetovao kako da prežive poručivši im:

„Štedite, nemojte jesti!“

Bahilj se pojavljuje i kao direktor još jedne od firmi iz opusa poslova kojima rukovode Lijanovići - kompanije Farmko, koja je naslijedila radnike i poslove još jedne propale firme Farmer, ali ne i dugove. Zanimljivo je da je kompanija na čijem je čelu bio ministar Bahilj od federalne vlade dobila poticaje koji su iskorišteni za isplatu plata.

Krađa poticaja

Lijanovići su decenijama predmetom istraga i brojnih procesa. Protiv Jerke Ivankovića krivičnu prijavu uputili su poljoprivrednici jer je umjesto poljoprivrednicima poticaje iz budžeta isplaćivao stranačkim kolegama, porodici i firmama.

„Radi krađe poticaja koje je podijelio kroz onih 800 maraka za neke ljude koji uopće nisu poljoprivrednici. Isto tako za onih 250.000 maraka koje je dao jednom općinskom udruženju“, kaže Slavko Martinović, Udruženje ratara Posavine.

(VIDEO: Akcija Brend)

Hapšenja u Širokom Brijegu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:08 0:00

U jednom od ranijih suđenja porodici Lijanović akter je bio i aktuelni predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović. Njega su sudovi na različitim novoima teretili da je u vrijeme dok je obavljao dužnost ministra finansija FBiH Lijanovićima omogućio da izbjegnu plaćanje 1,8 miliona maraka prelevmana na uvoz piletine. Sudovi su ga kasnije oslobodili optužbi. Danas o njihovom hapšenju kaže:

„Tolerancije prema organiziranom kriminalu i korupciji ne može biti, a o konkretnom slučaju stvarno ne mogu ništa komentirati – ne bi bilo korektno. Neka institucije rade svoj posao, pa vidjet ćemo šta će iz toga izaći.“

Kako su Lijanovići česti akteri brojnih afera i propalih sudskih postupaka a uvijek su u vrhu vlasti, i ova akcija njihovog hapšenja, svega dva dana pred početak predizborne kampanje, ulijeva dozu sumnje u njegov ishod. Ne usuđuje ga se prognozirati ni Milan Tegeltija, predsjednik VSTV:

„Mogu da kažem da to pokazuje jedno opredjeljenje da su svi građani jednaki pred zakonom i opredjeljenje tužilaštava da uđu u jednu takvu bitku. Kako će se ona na kraju završiti, šta će se od svega toga desiti i kako će ti postupci eventualno sutra završiti na sudu – ja to ne mogu da komentarišem. Mi ne možemo da prejudiciramo ishod.. Međutim, sama činjenica da se takve stvari dešavaju govori o opredijeljenosti svih struktura u pravosuđu da se ozbiljno uhvate tog posla“, konstatuje Tegeltija.

U Tužilaštvu BiH nalazi se i krivična prijava uprave Hypo banke protiv braće Lijanović. Terete se da su prevarom, korupcijom i davanjem mita oštetili Hypo banku za 32 miliona eura po osnovu kredita.

Također, u Tužilaštvu Kantona Sarajevo vodi se istraga protiv Lijanovića za kupovinu glasova tokom opštih izbora 2010. godine.

XS
SM
MD
LG