Dostupni linkovi

Lideri EU: Razbiti ilegalnu migraciju i uništiti brodove


Vanredni samit lidera EU u Briselu, minutom ćutanja odata pošta utopljenim migrantima, 23. april 2015.
Vanredni samit lidera EU u Briselu, minutom ćutanja odata pošta utopljenim migrantima, 23. april 2015.

Lideri Evropske unije su se u četvrtak uveče na vanrednom zasjedanju dogovorili da navalu ilegalnih imigranata spriječe "razbijanjem krijumčarskih mreža, izvođenjem prekršilaca pred sudove, zapljenom njihove imovine" i "zapljenom i uništavanjem brodova prije no što ih iskoriste krijumčari".

To je navedeno u zajedničkom saopštenju šefova država ili vlada EU koji su predočili da će to biti učinjeno zajedničkim djelovanjem vojno-policijskih i pravosudnih organa Unije, "kao i uz pojačanu obavještajnu i policijsku saradnju sa trećim zemljama".

Predsjednik Evropskog savjeta, Donald Tusk je saopštio da je od visoke predstavnice EU Federike Mogherini zatraženo da odmah pripremi ovu operaciju, naglasivši da će sve biti učinjeno da se spriječi gubitak ljudskih života i kroz operacije traganja i spašavanja.

Ali, kako je podvukao Tusk, "spašavanje života nije samo to da se ljudi spašavaju na moru, već i da se zaustave krijumčari i uhvati u koštac s ilegalnom imigracijom".

Vođe EU su predočile da će policijska agencija Unije Europol otkrivati i uklanjati s interneta poruke krijumčara kojima se privlače migranti i izbjeglice, a u trećim zemljama iz kojih dolaze ilegalni imigranti ili preko kojih prelaze, biće uspostavljeni centri EU za nadzor i vezu.

Skup NVO-a "Posmrtni marš" ispred zgrade Evropskog savjeta u Briselu, 23. april 2015.
Skup NVO-a "Posmrtni marš" ispred zgrade Evropskog savjeta u Briselu, 23. april 2015.

Na vanrednom samitu je odlučeno da se utrostruči budžet namijenjen operaciji "Triton" za nadgledanje i spašavanje imigranata na Sredozemnom moru prema Italiji i Malti, koji je do sada bio tri miliona eura mjesečno.

Takođe, biće ojačana operacija "Poseidon" na moru oko Grčke. Velika Britanija je ponudila tri ratna broda i helikoptere u borbi protiv rastućeg talasa transporta migranata preko Sredozemnog mora.

"Velika Britanija će pomoći. Nudimo brod HMS Bulwark, koji je jedan od navećih britanskih ratnih brodova, tri helikoptera i dva broda za patrolu", izjavio je britanski premijer David Cameron.

Francuski predsednik François Hollande ponudio je dva broda i jedan avion u okviru operacije "Triton" koju je EU pokrenula u novembru prošle godine.

Evropski lideri su odlučili i da povećaju pomoć i podršku Tunisu, Egiptu, Sudanu, Maliju i Nigeru, da bi se osposobili da nadziru granice, puteve, obale i luke, te da ojačaju saradnju sa svim afričkim partnerima u cilju otklanjanja uzroka ilegalne migracije i krijumčarenja ljudi.

U tom cilju će znatno biti ojačane i veze EU s Turskom, Sirijom i Irakom, da bi se "spriječila ova velika ljudska tragedija", piše u saopštenju sa vanrednog samita EU.

XS
SM
MD
LG