Dostupni linkovi

Gadafi ne odstupa, Savjet bezbjednosti uveo sankcije



(Fotogalerija, Bengazi, 25. februara 2011)

Libijski lider Moamer Gadafi i dalje vlada uprkos pristiscima na ulicama, sankcijama i pozivima međunarodne zajednice da podnese ostavku, dok opozicija priprema prelaznu vladu na istoku Libije.

Lideri libijskih protesta osnovali su prelazni Nacionalni savjet u gradovima u kojima su preuzeli kontrolu od snaga lojalnih lideru Moameru Gadafiju, rekao je portparol ovog tijela.

"Formiranje nacionalnog savjeta njavljeno je u svim oslobođenim gradovima Libije"
, rekao je portparol novoformiranog tijela Abdel Hafiz Goča na konferenciji za novinare, prenose u nedjelju mediji.

On je dodao da je Savjet "lice Libije u prelaznom periodu", ističući da su u toku konsultacije o sastavu i dužnostima novog tijela.

Prijelazna vlada


Naoružana opozicija kontroliše istok zemlje, ali je situacija konfuznija u gradovima oko Tripolija. U Bengaziju, drugom gradu u Libiji odakle je krenuo protest, opozicija se organizuje sama i čeka da i Tripoli bude "oslobođen".

Tenkovi su raspoređeni na prilazima Tripoliju kako bi se kontrolisao pristup glavnom gradu Libije.

Snage koje pokušavaju s vlasti zbaciti Gadafija zauzele su grad Zawiyah, koji se nalazi na 50 kilometara udaljenosti od Tripolija.

Libijske vlasti povele su u nedjelju ujutro novinare u Zawiyah, javio je BBC. Umjesto demonstracije sile vladinih snaga novinari su vidjeli kako opozicijski borci dižu barikade u centru grada i mašu svojom zastavom.

Evakuacija stranaca se nastavlja u teškim uslovima. Nekoliko desetina hiljada ljudi je napustilo Libiju avionom, brodom, preko tuniske i egipatske granice.

Libijski gradovi koje kontroliše opozicija postavila je bivšeg ministra prav
Libijski gradovi koje kontroliše opozicija postavila je bivšeg ministra pravosuđa Mustafu Abdela Džalila da formira prijelaznu vladu.
osuđa Mustafu Abdela Džalila da formira prijelaznu vladu, izjavila je u nedjelju članica gradskog savjeta Bengazija Fati Badža.

Džalil, koji je podnio ostavku protestujući zbog gušenja revolta, izjavio je nedavno da planira formiranje prijelazne vlade koja bi se prvenstveno bavila pripremom izbora.

Vlada bi imala vojne i civilne ličnosti i njen mandat bi bio najviše tri mjeseca. Potom bi bili organizovani pravedni izbori na kojima bi narod birao svog rukovodioca, rekao je Džalil.

On je isključio svaku mogućnost pregovora s Gadafijem kako bi mu omogućio eventualni odlazak iz zemlje i dodao da bi Gadafiju trebalo da se sudi u samoj Libiji.

Sin libijskog vođe Moamera Gadafija, Saif Al Islam, ustvrdio je u subotu u intervjuu za televiziju Al Arabija da je situacija u tri četvrtine zemlje "izvanredna", priznavši, međutim, da u Libiji postoji "unutrašnja želja za promjenama".

"Situacija u tri četvrtine zemlje, odnosno s najvećim dijelom stanovništva je normalna... izvanredna", rekao je Saif al Islam dvanaestog dana narodne pobune protiv Gadafijevog režima, koji je na vlasti već 42 godine, a u trenutku kada je istok zemlje pod kontrolom oružane opozicije.

"Podsticaj dolazi iz inostranstva, iako postoji i unutrašnja želja za promjenom", kazao je Saif Al Islam, koji se smatrao nasljednikom svoga oca na čelu države.

On je ocijenio i da se demonstrantima koji zahtijevaju odlazak režima manipuliše iz inostranstva.

Sankcije Savjeta bezbjednosti


Savjet bezbjednosti UN jednoglasno je u subotu uveče usvojio rezoluciju kojom se uvode stroge sankcije libijskom lideru Moameru Gadafiju, njegovoj porodici i bliskim saradnicima njegovog režima.

Među sankcijama, za koje je glasalo svih 15 članica Savjeta bezbjednosti UN, nalazi se embargo na prodaju oružja Libiji, zabrana putovanja u zemlje članice Savjeta bezbjednosti za 16 osoba, među kojima su Gadafi, njegova djeca (sedam sinova i kćerka) i saradnici libijske vlasti.

Savjet bezbjednosti je ocijenio da "sistematski napadi na civilno stanovništvo u Libiji" mogu da budu označeni kao zločini protiv čovječnosti.
Savjet bezbjednosti je odlučio da preda tužiocu Međunarodnog krivičnog suda "razmatranje situacije u Libiji od 15. februara".


Savjet bezbjednosti je odlučio da preda tužiocu Međunarodnog krivičnog suda "razmatranje situacije u Libiji od 15. februara" i zatražio od libijskih vlasti da u potpunosti sarađuju s tim sudom.

U rezoluciji se traži obustava nasilja i preduzimanje mjera "kako bi se odgovorilo legitimnim težnjama libijskog naroda".

Od vlasti se traži "veća uzdržanost" i "bezbjednost za sve strane", "pristup humanitarnim i medicinskim konvojima" kao i "ukidanje svih restrikcija u izvještavanju".

Savjet bezbjednosti UN je odlučio da zamrzne imovinu Gadafija, četiri sina i jednog njegovog saradnika.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun, koji je prije dva dana zatražio hitnu akciju Savjeta bezbjednosti UN povodom Libije u kojoj je, prema različitim procjenama, za manje od dvije sedmice antivladinih protesta život izgubilo više od hiljadu ljudi, izjavio je poslije sjednice da "rezolucija predstavlja jasnu poruku da se zločini ne mogu tolerisati".

Obama: Gadafi mora odmah da ode

SAD su u subotu takođe uvele zabranu izdavanje viza zvaničnicima Gadafijevog režima.

Predsjednik SAD Barak Obama izjavio je u subotu uveče da Gadafi odmah mora da napusti Libiju pošto je upotrebom sile nad narodom izgubio legitimitet da vlada.

Bijela kuća je saopštila da je Obama u telefonskom razgovoru s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel rekao da kada lider kao jedino sre
Američki predsjednik Barak Obama prvi put je pozvao Gadafija da siđe s vlasti, jer je 'upotrebom sile nad narodom izgubio legitimitet da vlada'.
dstvo ostanka na vlasti koristi nasilje nad svojim narodom, onda više nema legitimitet i treba zemlju "odmah da napusti".

Ovo je prvi put da je Obama pozvao Gadafija da siđe s vlasti, pošto je u sukobima demonstranata i snaga odanih Gadafiju za manje od dvije sedmice poginulo više od hiljadu ljudi.

SAD su u subotu poništile vize višim libijskim zvaničnicima i članovima njihovih užih porodica kao dalje sankcije Gadafijevom režimu.

Zabrana izdavanja viza libijskim zvaničnicima uslijedila je pošto je Obama u petak izdao uredbu za zamrzavanje imovine članovima Gadafijevog režima i uvođenje finansijskih sankcija zbog nasilja nad demonstrantima u Libiji.

Britanija i Francuska zatvorile ambasade

Ambasada Velike Britanije u Tripoliju privremeno je prestala da radi zbog pogošane situacije u Libiji, a ambasada Francuske u toj zemlji takođe je navela da je obustavila svoje aktivnosti.

Britansko ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo i da je osoblje ambasade u subotu napustilo Libiju avionom koji je organizovala vlada u Londonu.

U saopštenju se navodi da će Turska privremeno zastupati britanske interese u Libiji. Britanski konzul Loren Džonston i dalje je u Tripoliju.

Francuske vlasti su saopštile u subotu uveče da ambasada te zemlje u Tripoliju prestaje sa aktivnostima, pošto su službenici tog diplomatskog predstavništva evakuisani iz Libije.
XS
SM
MD
LG